Tort owocowy siostry Anastazji
Składniki
Ciasto I:4 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaCiasto II:4 jajka4 łyżki cukru2 łyżki mąki2 płaskie łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaCiasto III:5 białek15 dag cukru20 dag orzechów krojonych1 łyżka mąki pszennej1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaCiasto IV:20 dag kokosu 15 dag cukru5 białek1 łyżka mąki ziemniaczanej4 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka proszku do pieczeniaKREM:1 litr mleka2 cukry waniliowe2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej10 żółtek 15 dag cukru2 kostki masła1 kostka margaryny1galaretka wiśniowa1 puszka brzoskwiń1 puszka ananasa1 słoik drylowanych wiśni
Ciasto I: z podanych składników upiec biszkopt.Ciasto II: Z podanych składników upiec biszkopt.Ciasto III: Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier. Na koniec dodać orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec. Ciasto IV: Ubić białka, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać. Upiec.KREM: Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody, z owoców odlać syrop. Ananasy i brzoskwinie (dobrze odcedzić) pokroić w drobną kostkę. 1/2 l mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku roztrzepać mąkę i żółtka . Ugotować budyń. Utrzeć masło i margarynę. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać tężejącą galaretkę. PRZEŁOŻENIE: ciasto I-polowa masy pierwszej brzoskwinie pokrojone w kostkę , druga polowa masy- ciasto III (orzechowe)-polowa masy z galaretki wiśnie drylowane i druga polowa masy- ciasto IV- połowa masy ananasy pokrojone w kostkę ,druga połowa masy –ciasto II- polewa i przybranie
.SMACZNEGO JJJ
Goska1692