Zapiekanka z ryżu i mięsa lub kiełbasy.doc

(20 KB) Pobierz
Zapiekanka z ryżu i mięsa lub kiełbasy

Zapiekanka z ryżu i mięsa lub kiełbasy

 

1 1/2 szklanki ryżu,

3 szklanki wody,

20 dag mięsa gotowanego. pieczonego lub kiełbasy.

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

sól. pieprz, czosnek,

1/2 szklanki śmietany,

kilka łyżek mleka,

tłuszcz,

bułka tarta do formy

 

Ryż ugotować na sypko. Wymieszać z pokrojonym na małe kawałki mięsem lub kiełbasą, posolić, dodać pieprz. Czosnek rozetrzeć z solą. Wymieszać śmietanę z mlekiem, koncentratem pomidorowym i czosnkiem. Wysmarować naczynie do zapiekania tłuszczem, obsypać bułką tartą, napełnić ryżem z mięsem. Zalać śmietaną z dodatkami. Zapiec. Podawać z surówkami.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin