Zapiekanka z ziemniaków i szpinak1.doc

(20 KB) Pobierz
Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku

 

Zapiekanka z ziemniaków i szpinaku

 

1,5 kg ziemniaków,

75 dag szpinaku,

2 łyżki margaryny,

1 duża cebula,

2 jajka,

sól, pieprz, czosnek, tłuszcz,

bułka tarta do formy,

1/2 szklanki mleka.

 

Ziemniaki obrać, ugotować tak, by były lekko twarde i pokroić w plastry. Szpinak umyć, odciąć ogonki, zalać wrzątkiem, ugotować, posiekać. Wymieszać szpinak z surowymi jajami, łyżką margaryny i przyprawić czosnkiem roztartym z solą. Cebulę posiekać, przysmażyć na tłuszczu. Wymieszać ziemniaki z cebulą, obsypując pieprzem. Naczynie wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, napełnić warstwami ziemniaków i szpinaku, zalać mlekiem i zapiec.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin