Kiełbasa całoroczna Andrzeja K.pdf

(873 KB) Pobierz
348093710 UNPDF
KiełbasacałorocznandrzejaK
Receptura na 10 kg surowca
Surowiec:
1Miowieprowełopatki- 7 kg
2Miowieprowepodgardleb/- 2 kg
3Miowieprowebocekb/- 1 kg
Przyprawyimateriałypomocnicze
Przyprawy:
1Sólkamiennaniejodowana- 0,18 kg
2Pieprnaturalnyiarnitymielonytużpredużyciem - 0,02 kg
3. Majeranek - 0,02 kg
4. Czosnek - 0,08 kg
Materiały pomocnicze:
1. Jelita wieprzowe 28 - 30 mm
2. Jelita cienkie baranie
Sposóbprzygotowania
I etap
Całemiokrojwpakilubkotkjakktowoli
348093710.005.png
Natpniemieamcałodbardodokładnieoląinaokoło40goddolodówkitempokoło6tC
II etap
Powyjciulodówki
odkładamokoło2kgmiacignitegołopatkii0,5kgpodgardladopóniejego,drobnego
zmielenia.
348093710.006.png 348093710.007.png
Całodmielpreitko10mm,atoodłożonejecedwaraypreitko3mm
Tocałemielonemiowkładamdogarnkanierdewki30l,dodajpryprawy,rognieciony
czosnek no i wodwilociokoło0,5- 0,8l,wależnociodmiaiprytpujdorcnego
mieaniaMieamdoddługo,około40minmałymiprerwami
Takwyrobionemioprykrywamiodtawiamnacaprygotowaniatanowikadonapełniania
jelit.
Jeżelichodi oilodpryprawtojaimojarodinkalubimywyrobypikantne
III etap
Jelitaprechowujwoliwłoikuwlodówceidieopredużyciemmocwwodie,mieniającją
kilkaray,tak,żebyniebyłoproblemuprynapełnianiujelit
Terapootałonapełnianiejelit
348093710.008.png 348093710.001.png
RobitocilealeumiaremWpierwnapełniamjelitabaraniebotrochtrudniej,adopieropóniej
wieproweStaramirobidodcinkipoedalbooiemkiełbaek,takżebypaowałynakijedo
wdarniPowyrobieniu całegoarudielkiełbaki- tenabiałąurowątodoamrażarki,atoco
mabydwdonetonakijeidoobuenia
348093710.002.png
Kiełbakiobuająicałąnociranodorogranejwdarni
IV etap
Wddymemciepłymokoło2- 3 godz.
Póniejparenieipootudeniucdotajedopożycianabieżąco,acddoamrażarki
348093710.003.png 348093710.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin