Kiełbasa całoroczna Andrzeja K.pdf
(
873 KB
)
Pobierz
348093710 UNPDF
KiełbasacałorocznandrzejaK
Receptura na 10 kg surowca
Surowiec:
1Miowieprowełopatki- 7 kg
2Miowieprowepodgardleb/- 2 kg
3Miowieprowebocekb/- 1 kg
Przyprawyimateriałypomocnicze
Przyprawy:
1Sólkamiennaniejodowana- 0,18 kg
2Pieprnaturalnyiarnitymielonytużpredużyciem - 0,02 kg
3. Majeranek - 0,02 kg
4. Czosnek - 0,08 kg
Materiały pomocnicze:
1. Jelita wieprzowe 28 - 30 mm
2. Jelita cienkie baranie
Sposóbprzygotowania
I etap
Całemiokrojwpakilubkotkjakktowoli
Natpniemieamcałodbardodokładnieoląinaokoło40goddolodówkitempokoło6tC
II etap
Powyjciulodówki
odkładamokoło2kgmiacignitegołopatkii0,5kgpodgardladopóniejego,drobnego
zmielenia.
Całodmielpreitko10mm,atoodłożonejecedwaraypreitko3mm
Tocałemielonemiowkładamdogarnkanierdewki30l,dodajpryprawy,rognieciony
czosnek no i wodwilociokoło0,5- 0,8l,wależnociodmiaiprytpujdorcnego
mieaniaMieamdoddługo,około40minmałymiprerwami
Takwyrobionemioprykrywamiodtawiamnacaprygotowaniatanowikadonapełniania
jelit.
Jeżelichodi oilodpryprawtojaimojarodinkalubimywyrobypikantne
III etap
Jelitaprechowujwoliwłoikuwlodówceidieopredużyciemmocwwodie,mieniającją
kilkaray,tak,żebyniebyłoproblemuprynapełnianiujelit
Terapootałonapełnianiejelit
RobitocilealeumiaremWpierwnapełniamjelitabaraniebotrochtrudniej,adopieropóniej
wieproweStaramirobidodcinkipoedalbooiemkiełbaek,takżebypaowałynakijedo
wdarniPowyrobieniu całegoarudielkiełbaki- tenabiałąurowątodoamrażarki,atoco
mabydwdonetonakijeidoobuenia
Kiełbakiobuająicałąnociranodorogranejwdarni
IV etap
Wddymemciepłymokoło2- 3 godz.
Póniejparenieipootudeniucdotajedopożycianabieżąco,acddoamrażarki
Plik z chomika:
chomas2012
Inne pliki z tego folderu:
Receptura odtworzona z pamięci - Kiełbasa podwawelska.pdf
(288 KB)
Nasza pierwsza kiełbasa wędzona.pdf
(637 KB)
Mortadela wołowa.pdf
(182 KB)
Kiełbasa śląska parzona.pdf
(150 KB)
Kiełbasa zwyczajna parzona 1.pdf
(160 KB)
Inne foldery tego chomika:
Balerony
Boczki
Inne Wędzonki
Polędwice
Szynki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin