Kiełbasa cieszyńska.pdf

(130 KB) Pobierz
348093531 UNPDF
Składniki
Jelita
Łopatka lub karczek 2 kg
Słonina 20 dag
Polędwica barania 1 kg
Saletra 4 gr
Sól 7 dag
Czosnek 2-3 ząbki
Pieprz mielony 1 płaka łyżeczka
Papryka mielona 1/2 łyżeczki
Kolendra 1/2 łyżeczki
Ziele angielskie 5-7 ziarenek
Jałowiec 5-7 ziarenek
Majeranek 1/2 łyżeczki
Przepis:
Mięo wyluzowad z koci, pokroid w kotkę wielkoci ok 2 cm, polędwicę w kotkę ok 1 cm, a łoninę
w bardzo drobną kotkę Całod wymiezad z olą ,aletrą, roztartym czonkiem z odrobina oli i
pozotałymi przyprawami Maę dokładnie wyrobid, włożyd do kamiennego garnka i ubid mocno ręką
lub drewnianym tłuczkiem Pozotawid w chłodnym miejcu, najlepiej w piwnicy na ok 24 godziny
Natępnego dnia do may wlad 12 zklanki przegotowanej wytudzonej wody, wymiezad dokładnie i
cile nadziewając nią jelita, aby nie pozotawad miedzy kawałkami mięa powietrza Po napełnieniu
kooce jelit związad nitka ,a jelito nakłud w kilku miejcach igła i rękami przewałkowad kiełbaę, aby
odezła rezta powietrza Ponownie cinąd nadzienie w jelicie i cilej związad nitką Kiełbaę wędzid
krótko w gorącym dymie, tak aby ię lekko podpiekła Po uwędzeniu włożyd do garnka z wrzącą wodą
i ogrzewad, nie dopuzczając do wrzenia, przez ok 1/2 godziny Po ugotowaniu wyjąd, uunąd z
powierzchni tłuzcz i przechowywad na wiząco w bardzo chłodnym miejcu
Autor: Jim-Bim
Zgłoś jeśli naruszono regulamin