kasza jaglana.docx

(56 KB) Pobierz

Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie, a następnie przelać ją gorącą wodą(dzięki temu pozbywamy się gorzkiego posmaku kaszy). Na szklankę kaszy wlać ok.2 szklanki wrzątku. Do garnka z gotującą się kaszą dodać trochę kurkumy i ewentualnie soli (jednak kasza jest naprawdę dobra i uważam, że kurkuma w zupełności wystarczy). Gotować do 20 minut(zwykle wystarczy ok.15), sprawdzając czy woda z kaszy już wyparowała i czy kasza nie zaczyna przywierać. gdy kasza jest gotowa, nakładamy kilka łyżek do miseczki, dodajemy pokrojone w kostkę owoce i kilka łyżek jogurtu. Plus wedle uznania bakalie-rodzynki, morele itp.

…………..

Ciasteczka na choinkę - pierniczki

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej

- 15 g proszku do pieczenia

- ok. 400 g naturalnego miodu płynnego

- 400 g cukru

- 100 g masła

- 2 jajka

- 20 g przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

Na patelni zrumień 2 łyżki cukru, dodaj 2 łyżki wody, miód, a następnie cukier, który pozostał. Zagotuj i dodaj przyprawę do piernika, a następnie przestudź. Do mąki dodaj miód, masło, jajka i proszek do pieczenia. Wyrób ciasto o pozostaw na parę dni. Rozwałkuj je na grubość 5 mm. Przy pomocy foremek o różnych kształtach powycinaj pierniczki i piecz ciastka maksymalnie przez kwadrans w temperaturze 180-190 stopni C. Gotowe pierniki polej lukrem lub kolorową polewą i ozdób według uznania.

Korzenne ciasteczka na choinkę

Składniki:

- 2,5 szklanki przesianej mąki pszennej

- łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 jajko

- 60 g masła

- 5 płaskich łyżek cukru pudru

- łyżeczka kakao

- łyżeczka przyprawy do piernika

- po łyżeczce cynamonu i imbiru.

Sposób przygotowania:

Masło rozpuść w rondelku i nieco przestudź. Dodaj kolejno resztę składników, zgnieć ciasto i rozwałkuj na cienki placek (do 5 mm). Za pomocą foremek wytnij ciasteczka. Rozgrzej piekarnik na 180-190 stopni C i piecz przez 10 minut. Gdy ciasteczka na choinkę ostygną, polej lukrem i ozdób wedle gustu.

f409919a-29dc-48d6-ac0d-3af0bd4ec815_20111124040931_Ciasteczka-na-choinke.jpg

W każdym ciastku zrób dziurkę i przeciągnij sznureczek, który posłuży do powieszenia słodkości na choince.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin