Indukcyjne gotowanie.pdf

(1667 KB) Pobierz
15900572 UNPDF
dukcyjne” – na których mo¿na gotowaæ szybko,
ekonomicznie i bardzo bezpiecznie. Ich sekret to
wykorzystanie zmiennego pola magnetycznego do roz-
grzewania naczyñ, w których przygotowuje siê potra-
wy. W 2003 roku tylko we Francji sprzedano ponad
160 000 takich domowych urz¹dzeñ. Niezwyk³y sukces
mo¿na wyjaœniæ tym, ¿e konstruktorzy kuchenek induk-
cyjnych sprytnie wykorzystali w nich wzajemnie po-
wi¹zane ze sob¹ procesy fizyczne, aby zapewniæ naj-
wy¿sz¹ skutecznoœæ grzania. Zasada dzia³ania kuche-
nek indukcyjnych polega na wytworzeniu silnego
zmiennego pola magnetycznego pod ich witrocera-
micznym blatem . Pole magnetyczne wytwarzane jest
przez pr¹d zmienny o czêstotliwoœci 20 000 herców
(czyli drgañ na sekundê) i bardzo du¿ym natê¿eniu.
Jakie s¹ zalety takiej indukcyjnej kuchenki? Naj-
wa¿niejsz¹ jest to, ¿e ciep³o jest wytwarzane bezpoœ-
rednio w naczyniu bêd¹cym g³ównym odbiornikiem te-
go ciep³a, a to ogranicza straty energii. Œwiadcz¹ o tym
nastêpuj¹ce dane: do podgrzania 2 litrów wody o tem-
peraturze 20 stopni do temperatury 95 stopni blat in-
dukcyjny zu¿ywa 225 wato-godzin (Wh), grza³ka elek-
tryczna 320 Wh, a palnik gazowy a¿ 390 Wh. Kuchenka
indukcyjna o mocy 2800 watów potrzebuje na to 5 mi-
nut, podczas gdy przy tej samej mocy p³ytka elektrycz-
na potrzebuje 7 minut, a palnik gazowy a¿ 10 minut.
Prawa fizyki, wykorzystywane przy tej metodzie,
s¹ znane od ponad 100 lat. Najmocniejszym atutem me-
tody jest bezpieczeñstwo, poniewa¿ w odró¿nieniu od
innych sposobów gotowania, ciep³o powstaje dopiero
wtedy, kiedy na wierzchu blatu stawia siê naczynie
czu³e na magnetyczne pole . Tym samym ryzyko popa-
rzenia rêki jest znacznie mniejsze – blat bez naczyñ jest
ch³odny.
To bardzo dziwne, ¿e metoda indukcyjna nie tra-
fi³a do naszych kuchni znacznie wczeœniej. Choæ jej za-
sada zosta³a odkryta jeszcze w 1831 roku przez angiel-
skiego fizyka Michaela Faradaya, to minê³o 50 lat, zanim
INDUKCYJNE GOTOWANIE
W³aœnie to pole magnetyczne indu-
kuje w postawionej na blacie meta-
lowej patelni liczne zawirowania pr¹du elektrycznego,
zwane pr¹dami Foucaulta (od odkrywcy tego zjawiska
pojawi³y siê pierwsze jej praktyczne
zastosowania. Najpierw nast¹pi³o
to w przemyœle metalurgicznym, gdzie indukcyjne nag-
rzewanie wykorzystano do wytwarzania stopów metali
(zw³aszcza wysoko-
gatunkowych stali),
a nastêpnym by³ sek-
tor rolno-spo¿ywczy,
wykorzystuj¹cy in-
dukcjê do podgrze-
wania metalowych
kadzi. Zastosowania
domowe by³y bar-
dziej opóŸnione: do-
piero w roku 1979 fir-
ma Scholtes wpro-
wadzi³a na rynek
pierwszy blat z in-
dukcyjnym podgrze-
waniem, jednak¿e
ceny takich kuchen-
nych udogodnieñ by-
³y bardzo wysokie.
Sytuacjê pogarsza³
fakt, ¿e gospodynie
domowe, chc¹ce
mieæ w swojej kuch-
ni takie urz¹dzenie, musia³y wymieniæ wszystkie stare
naczynia kuchenne (których denka z regu³y nie by³y
ferromagnetyczne) na nowe. Dopiero w latach 90.
w kuchniach znów pojawi³y siê – dziêki postêpowi
technicznemu – indukcyjne blaty grzewcze, wygodniej-
sze w eksploatacji i mniej kosztowne.
26
- Jeana Bernarda Leona Foucault), które j¹ rozgrzewaj¹
do temperatury umo¿liwiaj¹cej usma¿enie jajek. Pod-
stawowym warunkiem, aby taka sekwencja proce-
sów elektromagnetycznych mog³a mieæ miejsce, jest
to, aby dno patelni by³o wykonane z materia³u ferro-
magnetycznego.
W ostatnim czasie œwiat podbijaj¹ „kuchenki in-
15900572.447.png
 
15900572.668.png
 
15900572.001.png
 
15900572.022.png
 
15900572.043.png
 
15900572.055.png 15900572.064.png 15900572.073.png 15900572.079.png
W roku 2005 firma ElcoBrandt wprowadzi³a na
rynek supernowoczesny blat indukcyjny, na którym
mo¿na w dowolny sposób postawiæ jeden lub kilka ron-
dli, a uk³ady kontrolno-steruj¹ce dobior¹ optymalne
warunki pracy.
Pierwsz¹ kluczow¹ spraw¹ by³o udoskonalenie
obwodów elektrycznych, które s¹ u³o¿one pod p³yt¹
w taki sposób, aby zmniejszyæ straty pola magnetycz-
nego i zapewniæ lepszy jego rozk³ad na ca³ej powierz-
chni grzewczej. Wiele ma³ych cewek rozmieszczo-
nych pod ca³¹ witroceramiczn¹ p³yt¹ s³u¿y do roz-
poznawania kszta³tu naczyñ .
Drugim zasadniczym elementem, decyduj¹cym
o powodzeniu tej nowoczesnej formy gotowania, by³o
zapewnienie bezpieczeñstwa. W tym celu urz¹dzenie
czuwa, aby nie nast¹pi³ nadmierny wzrost tempera-
tury , co ma zapobiegaæ przypadkowemu wykipieniu
potrawy p³yta wy³¹cza siê automatycznie, gdy kuchar-
ka przez zapomnienie zostawi na blacie patelniê albo
kiedy znajd¹ siê na niej ma³e obiekty metalowe, w ro-
dzaju ³y¿ki czy widelca, które mog³yby spowodowaæ
w³¹czenie pr¹dów indukcyjnych.
Kuchenki indukcyjne s¹ obecnie najszybszymi,
najbezpieczniejszymi i bardzo ekonomicznymi urz¹dze-
niami do przygotowywania posi³ków. Ale mimo wielu
zalet nie mo¿na na nich robiæ wszystkiego, nie uda siê
np. sma¿enie jajecznicy wprost na blacie.
Trzeba zatem pamiêtaæ, ¿e:
– Blat kuchenki indukcyjnej w czasie nagrzewania po-
trawy w garnku w zasadzie pozostaje zimny, ale
w rzeczywistoœci nagrzewaj¹ce siê naczynie przeka-
zuje czêœæ swojego ciep³a otoczeniu poprzez prze-
wodnictwo cieplne. Dlatego blat jest wykonany
z witroceramiki maj¹cej du¿¹ bezw³adnoœæ ter-
miczn¹. Pojawiaj¹ca siê na blacie czerwona po-
œwiata jest dowodem obecnoœci ciep³a szcz¹tkowe-
go, które nawo³uje do czujnoœci .
– Przy korzystaniu z indukcyjnego blatu odbiorniki
ciep³a (rondle, patelnie, garnki) powinny byæ ferro-
magnetyczne, czyli wra¿liwe na pole magnetyczne,
a takimi s¹ np. emaliowane garnki stalowe, ¿eliwne
rondle, patelnie nierdzewne, a zw³aszcza aluminio-
we patelnie ze stalowym dnem.
A ZATEM, JAK ONA DZIA£A?
!"#$%#&'()
*** %!+
*"",
1
W³¹czamy kuchenkê. Potrawy w naczyniach
umieszczonych na indukcyjnym blacie gotuj¹ siê
dziêki obecnoœci pola magnetycznego. W tym celu
uk³ady elektryczne du¿ej mocy przetwarzaj¹ pr¹d
zmienny z sieci energetycznej o czêstotliwoœci 50 Hz
(to znaczy zmieniaj¹cy swój kierunek 50 razy w ci¹-
gu sekundy) na pr¹d oscyluj¹cy z czêstotliwoœci¹
20000 razy na sekundê. Przy takiej czêstotliwoœci
uzyskuje siê najlepsze efekty nagrzewania.
Oscyluj¹ce pole magnetyczne powstaje w cewce in-
dukcyjnej, wykonanej z przewodu dok³adnie u³o¿o-
nego od spodu blatu. Doprowadzony do niej pr¹d
zmienny o czêstotliwoœci
20000 Hz wytwarza oscyluj¹ce
pole magnetyczne w kierunku
prostopad³ym do witrocera-
micznego blatu.
Pod wp³ywem zmiennego po-
la magnetycznego w bardzo
cienkiej warstwie ferromagne-
tycznego dna patelni powstaj¹
wiry pr¹du elektrycznego (pr¹-
dy Foucaulta), które natych-
miast oddaj¹ swoj¹ energiê
w postaci ciep³a (zgodnie
z prawem Joule’a-Lenza).
Ciep³o powstaj¹ce w dnie pa-
telni jest przekazywane pop-
rzez materia³ o du¿ej przewod-
noœci cieplnej, w rodzaju alu-
minium, wprost do potrawy,
umo¿liwiaj¹c jej gotowanie.
Teflonowe pokrycie wewnêt-
rznej powierzchni patelni po-
woduje, ¿e potrawa do niej nie
przywiera, a naczynie mo¿na
po gotowaniu ³atwo umyæ.
2
Jeszcze jedna sprawa. Ostatnie badania zdaj¹
siê wskazywaæ na niewielkie zagro¿enie dla u¿yt-
kowników maj¹cych wszczepione stymulatory pracy
serca , a znajduj¹cych siê w pobli¿u blatów wykorzys-
tuj¹cych indukcyjne nagrzewanie. Œrodowisko medycz-
ne nadal zaleca jednak zachowanie ostro¿noœci w ta-
kich sytuacjach, poniewa¿ istniej¹ obawy, ¿e niektóre
typy stymulatorów mog¹ siê rozregulowaæ pod wp³y-
wem zewnêtrznego silnego pola magnetycznego.
3
4
27
15900572.087.png 15900572.093.png
!"
#$
%
&&'
(")
'
&
MIKROFALÓWKA
Trzeba by³o jednak jeszcze wielu lat, zanim ku-
chenki mikrofalowe zosta³y udoskonalone w stopniu
umo¿liwiaj¹cym powszechne ich zastosowanie w na-
szych kuchniach. Szacuje siê, ¿e we Francji oko³o 60%
domowych potraw jest przygotowywanych w „mikrofa-
lówkach”.
JAK TO DZIA£A
„Sercem” kuchenki mikrofalowej jest „mag-
netron” – elektronowa lampa pró¿niowa wytwarzaj¹-
ca fale elektromagnetyczne o czêstotliwoœci 2450 MHz.
Dziêki odpowied-
niej konstrukcji tej lampy
tory elektronów, emitowa-
nych przez rozgrzan¹ ka-
todê i biegn¹cych w kie-
runku anody, s¹ zakrzy-
wiane w polu magnetycz-
nym. Elektrony te trafiaj¹ do wnêk rezonansowych ano-
dy, a powstaj¹ce przy tym mikrofalowe promieniowanie
elektromagnetyczne wyprowadzane jest nastêpnie fa-
lowodem do przestrzeni wewn¹trz zamkniêtej metalo-
wej komory, w której umieszcza siê podgrzewane pro-
dukty.
II wojny œwiatowej, kiedy amerykañski uczony Per-
cy Le Baron Spencer, wizytuj¹cy swoje laboratorium
w firmie Raytheon Company, zatrzyma³ siê na chwilê
przed zestawem radarowym z dzia³aj¹cym magnetro-
nem. Spencer zauwa¿y³ w pewnym momencie, ¿e cze-
koladowy batonik w jego kieszeni zacz¹³ miêkn¹æ. Jako
doœwiadczony wynalazca (mia³ na swoim koncie 120
patentów) zacz¹³ natychmiast robiæ ró¿ne eksperymen-
ty. Wkrótce potem opatentowa³ metodê mikrofalowej
obróbki artyku³ów ¿ywnoœciowych i zbudowa³ pier-
wszy piec mikrofalowy. Przekazywana jest anegdotycz-
na historia, ¿e Charles Adams (prezes firmy Raytheon)
kaza³ swojemu kucharzowi przygotowywaæ potrawy na
tym urz¹dzeniu, ale zdegustowany kucharz na znak
protestu zrezygnowa³ z tej pracy.
Po czterech latach intensywnych prac rozwojo-
wych pojawi³a siê w roku 1953 pierwsza kuchnia
mikrofalowa o nazwie „Radarange”, wa¿¹ca ponad
340 kg i maj¹ca prawie 2 m wysokoœci . Pocz¹tkowo
takie urz¹dzenia by³y wykorzystywane w restaurac-
jach, wagonach restauracyjnych lub na statkach pasa-
¿erskich, gdzie trzeba by³o szybko podgrzewaæ du¿e
iloœci potraw (w tym celu czasem wyposa¿ano je do-
datkowo w transportery taœmowe). Wreszcie w 1967
roku zadebiutowa³a domowa kuchenka mikrofalowa
Amana-Raytheon.
Sam „piekarnik” jest zamkniêtym, metalowym
pud³em, do wnêtrza którego wprowadzane jest falowo-
dem promieniowanie elektromagnetyczne z magnetro-
nu. Na dnie tego pud³a z regu³y znajduje siê obrotowa
podstawa, na której umieszcza siê pojemnik z potraw¹
poddawan¹ obróbce termicznej. Pud³o „piekarnika”
musi byæ szczelnie zamkniête, tak aby promieniowanie
elektromagnetyczne nie mog³o wydostawaæ siê na
zewn¹trz. Dlatego drzwiczki mikrofalówki maj¹ metalo-
w¹ siatkê za szyb¹, przez któr¹ mo¿na obserwowaæ
przebieg gotowania. Jest tak¿e system blokad, powo-
duj¹cych wy³¹czenie kuchenki np. przy próbie otworze-
nia drzwiczek.
Mikrofale wnikaj¹ w potrawê na g³êbokoœæ pa-
ru centymetrów, a oddzia³uj¹c na zawarte w niej
cz¹steczki wody, pobudzaj¹ je do drgañ. Tarcie mole-
ku³ o siebie wytwarza ciep³o, które stopniowo roz-
chodzi siê w ca³ej objêtoœci potrawy.
Mikrofale o d³ugoœci oko³o 12 cm, które falowo-
dem s¹ wprowadzane do wnêtrza komory, ulegaj¹ od-
biciom od jej metalowych œcianek. Powstaj¹ przy tym
fale stoj¹ce, przez co w ró¿nych miejscach wewn¹trz
komory nastêpuje wiêksze lub mniejsze skupienie
energii elektromagnetycznej. Wewnêtrzne œcianki ko-
mory czêsto maj¹ wypuk³oœci dodatkowo rozpraszaj¹ce
fale elektromagnetyczne. W celu lepszego i równomier-
niejszego rozprowadzania energii wewn¹trz potrawy
naczynie, w którym siê ona znajduje, umieszcza siê na
wspomnianym ju¿ obracaj¹cym siê talerzu. Wiêkszoœæ
wspó³czesnych mikrofalówek ma dodatkowo element
grzej¹cy (¿arnik) do uzyskiwania efektu tradycyjnego
grillowania, a niektóre modele maj¹ oprócz tego wymu-
szony obieg gor¹cego powietrza.
Magnetron pracuje zawsze z tak¹ sam¹ moc¹,
ale impulsami. Zmieniaj¹c czêstoœæ tych impulsów,
mo¿na uzyskiwaæ zmianê efektywnej mocy mikrofa-
lówki. I tak np. przy funkcji rozmra¿ania, czêstoœæ im-
pulsów (a zatem i efektywna moc) jest niewielka. Dziê-
28
! "#$%&'$()*+
P omys³ zrodzi³ siê podobno nied³ugo po zakoñczeniu
15900572.101.png 15900572.109.png
!
magnetron
ki temu stopniowo rozmra¿ane s¹ ró¿ne obszary pro-
duktu, a w przerwach miêdzy impulsami zachodzi wy-
miana ciep³a pomiêdzy ju¿ rozmro¿onymi miejscami
i miejscami jeszcze zimnymi.
aby napêd talerza jej nie obraca³, a na niej k³adzie siê
zwil¿ony wod¹ papier faksowy. Potem mikrofalówkê
wystarczy w³¹czyæ na krótki okres, a¿ na papierze zacz-
n¹ pojawiaæ siê ciemne plamy. To s¹ w³aœnie miejsca,
w których wystêpuje najwiêksze skupienie energii mik-
rofal i w nich woda w papierze nagrzewa siê najbar-
dziej. £atwo te¿ zrozumieæ, dlaczego niezbêdny jest ob-
rotowy talerz. Eksperyment mo¿na powtórzyæ, k³ad¹c
na wilgotnym papierze faksowym du¿¹ stalow¹ kulkê,
która bêdzie na swój sposób deformowa³a rozproszone
pole fal elektromagnetycznych.
EKSPERYMENTY
W bardzo prosty sposób mo¿na zobaczyæ, jak
w przybli¿eniu wygl¹da rozmieszczenie gor¹cych
i ch³odnych obszarów wewn¹trz mikrofalówki. Potrzeb-
ny jest do tego stosowany w telefaksach papier ter-
miczny i p³aska p³ytka np. z porowatego styropianu.
Styropianow¹ p³ytkê umieszcza siê na dnie komory, tak
-*."%#,
,$-#$./*+)'#+)$*+ *'
)$'0$,$+*1-'#$%$1+
++++ $2)+)2+*&$-3
*1 4*%)$*1%)'#1)$*3
1*-&+ 5,$'%)$16.$
-+#$1+,#$&6.$-#$*
*1-#&47*).* )$1#$%3
-+-&* ',$*#)',3
1-$*-* $1)$.*#$1+,1
#$&%),+$1*%#*#1*',#)
',1,6*$+*$%++#$2*+'%$&
)$*+ 8'%$%%* $$1
$,)$',1*)&-)*247
9 :$,&1$,;*)&-)*2*1#$*3
-&-&#()*''$1,$*%3
'$()* )+',$.*-#$-
-$%6'*1'$1 %/'
*1)&',$%'/%<'$1;-,
)$=)$))> 9%))6.$1'*-&
'*#1*%-*,#)',1,$%
)$.** 1)$1 * ?$ --$%3
*#$*-1',$ $#$1#'<6/* )-
#$* #$*)*1%*1@#$(3
-$*A%-B$-*- "-*51/
29
1
15900572.116.png 15900572.126.png 15900572.132.png 15900572.140.png 15900572.146.png 15900572.154.png 15900572.165.png 15900572.172.png 15900572.180.png 15900572.187.png 15900572.194.png 15900572.201.png 15900572.207.png 15900572.217.png 15900572.223.png 15900572.230.png 15900572.238.png 15900572.246.png 15900572.252.png 15900572.262.png 15900572.272.png 15900572.282.png 15900572.293.png 15900572.304.png 15900572.315.png 15900572.326.png 15900572.337.png 15900572.348.png 15900572.359.png 15900572.370.png 15900572.381.png 15900572.392.png 15900572.403.png 15900572.414.png 15900572.425.png 15900572.436.png 15900572.448.png 15900572.459.png 15900572.470.png 15900572.481.png 15900572.492.png 15900572.503.png 15900572.514.png 15900572.525.png 15900572.536.png 15900572.547.png 15900572.558.png 15900572.569.png 15900572.580.png 15900572.591.png 15900572.602.png 15900572.613.png 15900572.624.png 15900572.635.png 15900572.646.png 15900572.657.png 15900572.669.png 15900572.680.png 15900572.691.png 15900572.702.png 15900572.713.png 15900572.724.png 15900572.735.png 15900572.746.png 15900572.757.png 15900572.768.png 15900572.779.png 15900572.783.png 15900572.784.png 15900572.785.png 15900572.786.png 15900572.787.png 15900572.788.png 15900572.789.png 15900572.790.png 15900572.791.png 15900572.002.png 15900572.003.png 15900572.004.png 15900572.005.png 15900572.006.png 15900572.007.png 15900572.008.png 15900572.009.png 15900572.010.png 15900572.011.png 15900572.012.png 15900572.013.png 15900572.014.png 15900572.015.png 15900572.016.png 15900572.017.png 15900572.018.png 15900572.019.png 15900572.020.png 15900572.021.png 15900572.023.png 15900572.024.png 15900572.025.png 15900572.026.png 15900572.027.png 15900572.028.png 15900572.029.png 15900572.030.png 15900572.031.png 15900572.032.png 15900572.033.png 15900572.034.png 15900572.035.png 15900572.036.png 15900572.037.png 15900572.038.png 15900572.039.png 15900572.040.png 15900572.041.png 15900572.042.png
 
15900572.044.png
 
15900572.045.png
 
15900572.046.png
 
15900572.047.png
 
15900572.048.png 15900572.049.png 15900572.050.png
 
15900572.051.png
 
15900572.052.png
 
15900572.053.png
 
15900572.054.png
 
15900572.056.png
 
15900572.057.png 15900572.058.png 15900572.059.png 15900572.060.png 15900572.061.png 15900572.062.png 15900572.063.png 15900572.065.png 15900572.066.png 15900572.067.png 15900572.068.png 15900572.069.png 15900572.070.png 15900572.071.png
 
15900572.072.png
 
15900572.074.png
 
15900572.075.png
 
15900572.076.png
 
15900572.077.png
 
15900572.078.png
 
15900572.080.png
 
15900572.081.png
 
15900572.082.png
 
15900572.083.png 15900572.084.png 15900572.085.png 15900572.086.png 15900572.088.png
 
15900572.089.png
 
15900572.090.png
 
15900572.091.png
 
15900572.092.png
 
15900572.094.png 15900572.095.png 15900572.096.png 15900572.097.png 15900572.098.png
 
15900572.099.png
 
15900572.100.png
 
15900572.102.png
 
15900572.103.png
 
15900572.104.png 15900572.105.png 15900572.106.png 15900572.107.png 15900572.108.png
 
15900572.110.png
 
15900572.111.png
 
15900572.112.png
 
15900572.113.png
 
15900572.114.png 15900572.115.png 15900572.117.png
 
15900572.118.png 15900572.119.png 15900572.120.png 15900572.121.png 15900572.122.png 15900572.123.png 15900572.124.png 15900572.125.png 15900572.127.png
 
15900572.128.png
 
15900572.129.png
 
15900572.130.png
 
15900572.131.png
 
15900572.133.png 15900572.134.png 15900572.135.png 15900572.136.png 15900572.137.png
 
15900572.138.png
 
15900572.139.png
 
15900572.141.png
 
15900572.142.png
 
15900572.143.png
 
15900572.144.png
 
15900572.145.png
 
15900572.147.png
 
15900572.148.png
 
15900572.149.png
 
15900572.150.png 15900572.151.png 15900572.152.png 15900572.153.png 15900572.155.png 15900572.156.png 15900572.157.png 15900572.158.png 15900572.159.png 15900572.160.png 15900572.161.png 15900572.162.png 15900572.163.png 15900572.164.png 15900572.166.png
 
15900572.167.png 15900572.168.png 15900572.169.png
 
15900572.170.png
 
15900572.171.png
 
15900572.173.png
 
15900572.174.png
 
15900572.175.png 15900572.176.png 15900572.177.png 15900572.178.png
 
15900572.179.png
 
15900572.181.png
 
15900572.182.png
 
15900572.183.png
 
15900572.184.png 15900572.185.png 15900572.186.png 15900572.188.png 15900572.189.png
 
15900572.190.png
 
15900572.191.png
 
15900572.192.png
 
15900572.193.png
 
15900572.195.png
 
15900572.196.png
 
15900572.197.png 15900572.198.png 15900572.199.png
 
15900572.200.png
 
15900572.202.png
 
15900572.203.png
 
15900572.204.png
 
15900572.205.png
 
15900572.206.png 15900572.208.png 15900572.209.png 15900572.210.png
 
15900572.211.png 15900572.212.png 15900572.213.png 15900572.214.png 15900572.215.png 15900572.216.png 15900572.218.png
 
15900572.219.png
 
15900572.220.png
 
15900572.221.png
 
15900572.222.png
 
15900572.224.png 15900572.225.png 15900572.226.png
 
15900572.227.png
 
15900572.228.png
 
15900572.229.png
 
15900572.231.png
 
15900572.232.png 15900572.233.png 15900572.234.png 15900572.235.png 15900572.236.png
 
15900572.237.png
 
15900572.239.png
 
15900572.240.png
 
15900572.241.png
 
15900572.242.png 15900572.243.png 15900572.244.png 15900572.245.png
 
15900572.247.png
 
15900572.248.png
 
15900572.249.png
 
15900572.250.png
 
15900572.251.png 15900572.253.png 15900572.254.png 15900572.255.png
 
15900572.256.png 15900572.257.png 15900572.258.png 15900572.259.png 15900572.260.png 15900572.261.png 15900572.263.png 15900572.264.png 15900572.265.png 15900572.266.png 15900572.267.png 15900572.268.png 15900572.269.png
 
W Internecie mo¿na
znaleŸæ ca³y szereg opisów
eksperymentów przepro-
wadzanych w mikrofalów-
ce. Jednym z najprostszych
jest umieszczenie wew-
n¹trz niepotrzebnego ju¿
kr¹¿ka CD. Po uruchomie-
niu urz¹dzenia mo¿na ob-
serwowaæ efektowne b³ys-
ki pojawiaj¹ce siê na ca³ej
jego powierzchni. Oczy-
wiœcie po takim ekspery-
mencie kr¹¿ek CD nie na-
daje siê ju¿ do u¿ytku.
Uwaga! Do mikrofalówki
nie nale¿y wstawiaæ porce-
lanowych naczyñ ze z³oce-
niami, bo mog¹ one ulec
zniszczeniu!
Inne doœwiadczenie polega na
umieszczeniu w kuchence ¿arówki,
której cokó³ jest zanurzony w wodzie
czêœciowo wype³niaj¹cej szklankê. Po
w³¹czeniu mikrofalówki mo¿na obser-
wowaæ, jak po paru sekundach ¿a-
rówka zaczyna œwieciæ. Je¿eli mikro-
falówka jest nastawiona na ma³¹ moc,
wtedy mo¿na zaobserwowaæ zapala-
nie siê i gaœniêcie ¿arówki, w tempie
impulsów pracy magnetronu.
%%/
"
!
#
$
%
&
$
'()*# &+
Jednak najciekawszy ekspery-
ment polega na wstawieniu do mikro-
falówki talerzyka, na którym zosta³o
umieszczone nadciête na pó³ i roz³o-
¿one jak otwarta ksi¹¿ka du¿e winog-
rono (mo¿liwie bez pestek). Obie po-
³ówki winogrona powinna ³¹czyæ
cienka skórka. Po oko³o 10 sekundach
grzania nastêpuje b³ysk rozrywaj¹cy
obie po³ówki. Czasami obserwuje siê
powstawanie ob³oczka œwiec¹cej
plazmy, przypominaj¹cego piorun ku-
listy. Zjawisko to mo¿na wyjaœniæ,
zak³adaj¹c, ¿e po³¹czone ze sob¹ po³ówki winogrona
tworz¹ coœ w rodzaju anteny dipolowej o wymiarach
wspó³miernych z d³ugoœci¹ fali magnetronu. Oczywiœ-
cie najlepsze efekty da siê zaobserwowaæ, umieszcza-
j¹c winogrono w miejscach najgorêtszych, bez obraca-
j¹cego siê talerza. Niestety, po takich eksperymentach
mo¿e zachodziæ potrzeba starannego oczyszczenia
wnêtrza kuchenki, bo spalony cukier z winogronka zos-
tawia brudne œlady.
4
&
,
-.
&
-/.0.&
&
.1
&
.234&
.(34&
"
5
#
678)
9
:67
Uwaga! Mikrofalówk¹ trzeba siê pos³ugiwaæ umiejêt-
nie, œciœle przestrzegaj¹c zasad podawanych w in-
strukcjach obs³ugi. Szczególn¹ uwagê nale¿y zwróciæ
na mo¿liwoœæ przegrzania wody. W mikrofalówce mo¿-
na podgrzaæ wodê do temperatury wy¿szej od 100 stop-
ni C,choæ szklanka jeszcze bêdzie siê wydawa³a nie
tak gor¹ca! Taka przegrzana woda po wyjêciu naczy-
nia z kuchenki mo¿e gwa³townie zawrzeæ , a ponie-
wa¿ towarzyszy temu gwa³towne powstawanie pary
wodnej – mo¿e w ca³ej swej masie wyprysn¹æ z naczy-
nia, a to grozi okropnym poparzeniem! Eksplozjê mo¿e
spowodowaæ np. próba w³o¿enia do szklanki z przeg-
rzan¹ wod¹ torebki z herbat¹ albo wystarczy stukniê-
cie o blat sto³u. W ¿adnym przypadku nie wolno wsta-
wiaæ naczynia z gor¹c¹ wod¹ powtórnie do kuchenki,
aby siê podgrza³a. Ryzyko, ¿e w efekcie uzyskamy wo-
dê bardzo przegrzan¹, jest wysokie.
Jednostki u¿yte w tabeli:
1 THz (teraherc) = 10 12 Hz
1 GHz (gigaherc) = 10 9 Hz
1 MHz (megaherc) = 10 6 Hz
1 kHz (kiloherc) = 10 3 Hz
1 Hz (herc) = 1 Hz
30
2
3
15900572.270.png 15900572.271.png
 
15900572.273.png 15900572.274.png 15900572.275.png 15900572.276.png 15900572.277.png 15900572.278.png 15900572.279.png 15900572.280.png 15900572.281.png 15900572.283.png 15900572.284.png 15900572.285.png 15900572.286.png 15900572.287.png 15900572.288.png 15900572.289.png 15900572.290.png 15900572.291.png 15900572.292.png 15900572.294.png 15900572.295.png 15900572.296.png 15900572.297.png 15900572.298.png 15900572.299.png 15900572.300.png 15900572.301.png 15900572.302.png 15900572.303.png 15900572.305.png 15900572.306.png 15900572.307.png 15900572.308.png 15900572.309.png 15900572.310.png 15900572.311.png 15900572.312.png 15900572.313.png 15900572.314.png 15900572.316.png 15900572.317.png 15900572.318.png 15900572.319.png 15900572.320.png 15900572.321.png 15900572.322.png 15900572.323.png 15900572.324.png 15900572.325.png 15900572.327.png 15900572.328.png 15900572.329.png 15900572.330.png 15900572.331.png 15900572.332.png 15900572.333.png 15900572.334.png 15900572.335.png 15900572.336.png 15900572.338.png 15900572.339.png 15900572.340.png 15900572.341.png 15900572.342.png 15900572.343.png 15900572.344.png 15900572.345.png 15900572.346.png 15900572.347.png 15900572.349.png 15900572.350.png 15900572.351.png 15900572.352.png 15900572.353.png 15900572.354.png 15900572.355.png 15900572.356.png 15900572.357.png 15900572.358.png 15900572.360.png 15900572.361.png 15900572.362.png 15900572.363.png 15900572.364.png 15900572.365.png 15900572.366.png 15900572.367.png 15900572.368.png 15900572.369.png 15900572.371.png 15900572.372.png 15900572.373.png 15900572.374.png 15900572.375.png 15900572.376.png 15900572.377.png 15900572.378.png 15900572.379.png 15900572.380.png 15900572.382.png 15900572.383.png 15900572.384.png 15900572.385.png 15900572.386.png 15900572.387.png 15900572.388.png 15900572.389.png 15900572.390.png 15900572.391.png 15900572.393.png 15900572.394.png 15900572.395.png 15900572.396.png 15900572.397.png 15900572.398.png 15900572.399.png 15900572.400.png 15900572.401.png 15900572.402.png 15900572.404.png 15900572.405.png 15900572.406.png 15900572.407.png 15900572.408.png 15900572.409.png 15900572.410.png 15900572.411.png 15900572.412.png 15900572.413.png 15900572.415.png 15900572.416.png 15900572.417.png 15900572.418.png 15900572.419.png 15900572.420.png 15900572.421.png 15900572.422.png 15900572.423.png 15900572.424.png 15900572.426.png 15900572.427.png 15900572.428.png 15900572.429.png 15900572.430.png 15900572.431.png 15900572.432.png 15900572.433.png 15900572.434.png 15900572.435.png 15900572.437.png 15900572.438.png 15900572.439.png 15900572.440.png 15900572.441.png 15900572.442.png 15900572.443.png 15900572.444.png 15900572.445.png 15900572.446.png 15900572.449.png 15900572.450.png 15900572.451.png 15900572.452.png 15900572.453.png 15900572.454.png 15900572.455.png 15900572.456.png 15900572.457.png 15900572.458.png 15900572.460.png 15900572.461.png 15900572.462.png 15900572.463.png 15900572.464.png 15900572.465.png 15900572.466.png 15900572.467.png 15900572.468.png 15900572.469.png 15900572.471.png 15900572.472.png 15900572.473.png 15900572.474.png 15900572.475.png 15900572.476.png 15900572.477.png 15900572.478.png 15900572.479.png 15900572.480.png 15900572.482.png 15900572.483.png 15900572.484.png 15900572.485.png 15900572.486.png 15900572.487.png 15900572.488.png 15900572.489.png 15900572.490.png 15900572.491.png 15900572.493.png 15900572.494.png 15900572.495.png 15900572.496.png 15900572.497.png 15900572.498.png 15900572.499.png 15900572.500.png 15900572.501.png 15900572.502.png 15900572.504.png 15900572.505.png 15900572.506.png 15900572.507.png 15900572.508.png 15900572.509.png 15900572.510.png 15900572.511.png 15900572.512.png 15900572.513.png 15900572.515.png 15900572.516.png 15900572.517.png 15900572.518.png 15900572.519.png 15900572.520.png 15900572.521.png 15900572.522.png 15900572.523.png 15900572.524.png 15900572.526.png 15900572.527.png 15900572.528.png 15900572.529.png 15900572.530.png 15900572.531.png 15900572.532.png 15900572.533.png 15900572.534.png 15900572.535.png 15900572.537.png 15900572.538.png 15900572.539.png 15900572.540.png 15900572.541.png 15900572.542.png 15900572.543.png 15900572.544.png 15900572.545.png 15900572.546.png 15900572.548.png 15900572.549.png 15900572.550.png 15900572.551.png 15900572.552.png 15900572.553.png 15900572.554.png 15900572.555.png 15900572.556.png 15900572.557.png 15900572.559.png 15900572.560.png 15900572.561.png 15900572.562.png 15900572.563.png 15900572.564.png 15900572.565.png 15900572.566.png 15900572.567.png 15900572.568.png 15900572.570.png 15900572.571.png 15900572.572.png 15900572.573.png 15900572.574.png 15900572.575.png 15900572.576.png 15900572.577.png 15900572.578.png 15900572.579.png 15900572.581.png 15900572.582.png 15900572.583.png 15900572.584.png 15900572.585.png 15900572.586.png 15900572.587.png 15900572.588.png 15900572.589.png 15900572.590.png 15900572.592.png 15900572.593.png 15900572.594.png 15900572.595.png 15900572.596.png 15900572.597.png 15900572.598.png 15900572.599.png 15900572.600.png 15900572.601.png 15900572.603.png 15900572.604.png 15900572.605.png 15900572.606.png 15900572.607.png 15900572.608.png 15900572.609.png 15900572.610.png 15900572.611.png 15900572.612.png 15900572.614.png 15900572.615.png 15900572.616.png 15900572.617.png 15900572.618.png 15900572.619.png 15900572.620.png 15900572.621.png 15900572.622.png 15900572.623.png 15900572.625.png 15900572.626.png 15900572.627.png 15900572.628.png 15900572.629.png 15900572.630.png 15900572.631.png 15900572.632.png 15900572.633.png 15900572.634.png 15900572.636.png 15900572.637.png 15900572.638.png 15900572.639.png 15900572.640.png 15900572.641.png 15900572.642.png 15900572.643.png 15900572.644.png 15900572.645.png 15900572.647.png 15900572.648.png 15900572.649.png 15900572.650.png 15900572.651.png 15900572.652.png 15900572.653.png 15900572.654.png 15900572.655.png 15900572.656.png 15900572.658.png 15900572.659.png 15900572.660.png 15900572.661.png 15900572.662.png 15900572.663.png 15900572.664.png 15900572.665.png 15900572.666.png 15900572.667.png 15900572.670.png 15900572.671.png 15900572.672.png 15900572.673.png 15900572.674.png 15900572.675.png 15900572.676.png 15900572.677.png 15900572.678.png 15900572.679.png 15900572.681.png 15900572.682.png 15900572.683.png 15900572.684.png 15900572.685.png 15900572.686.png 15900572.687.png 15900572.688.png 15900572.689.png 15900572.690.png 15900572.692.png 15900572.693.png 15900572.694.png 15900572.695.png 15900572.696.png 15900572.697.png 15900572.698.png 15900572.699.png 15900572.700.png 15900572.701.png 15900572.703.png 15900572.704.png 15900572.705.png 15900572.706.png 15900572.707.png 15900572.708.png 15900572.709.png 15900572.710.png 15900572.711.png 15900572.712.png 15900572.714.png 15900572.715.png 15900572.716.png 15900572.717.png 15900572.718.png 15900572.719.png 15900572.720.png 15900572.721.png 15900572.722.png 15900572.723.png 15900572.725.png 15900572.726.png 15900572.727.png 15900572.728.png 15900572.729.png 15900572.730.png 15900572.731.png 15900572.732.png 15900572.733.png 15900572.734.png 15900572.736.png 15900572.737.png 15900572.738.png 15900572.739.png 15900572.740.png 15900572.741.png 15900572.742.png 15900572.743.png 15900572.744.png 15900572.745.png 15900572.747.png 15900572.748.png 15900572.749.png 15900572.750.png 15900572.751.png 15900572.752.png 15900572.753.png 15900572.754.png 15900572.755.png 15900572.756.png 15900572.758.png 15900572.759.png 15900572.760.png 15900572.761.png 15900572.762.png 15900572.763.png 15900572.764.png 15900572.765.png 15900572.766.png 15900572.767.png 15900572.769.png 15900572.770.png 15900572.771.png 15900572.772.png 15900572.773.png 15900572.774.png 15900572.775.png 15900572.776.png 15900572.777.png 15900572.778.png 15900572.780.png 15900572.781.png 15900572.782.png
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin