Golonka w kapuscie z grzybkami.
^^^^^^^^^^^
Składniki;
^^^^
litrowy sloik grzybow suszonych(moze byc wiecej )
Golonka wieprzowa (tylna)
2 kg.kiszonej kapusty
marchew
pietruszka korzeń
pietruszka nać
seler
cebula
pol szklanki oleju
por
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz czarny
sól
1 lyzeczke ziaren kminku
cukier lub powidlo sliwkowe
majeranek
Wykonanie;
^^^^^
Pieprz, ziele angielskie i czosnek rozetrzeć, wszystkie przyprawy wymieszać i natrzec tym pokrojona na kawalki golonke ,zalewajac ,2,5 l. wody i 3,5 lyzki soli( wczesniej w letniej wodzie rozpuszczamy sol.)Golonka przed włożeniem do zalewy musi być doskonale oczyszczona. Moczymy cala noc .Grzyby takze ,pluczemy i moczymy dzien wczesniej.Nastepnie wylewamy wode i w czystej osolonej wodzie gotujemy grzybki do miekkosci ,cedzimy przelewajac zimna woda i mielimy na drobnym sitku w maszynce do miesa.
Warzywa obieramy i wrzucamy do wody , dodajemy pieprz , sól , liśc laurowy i ziele angielskie ,3 zabki czosnku , wrzucamy goloneczkę i gotujemy do uzyskania miękkości mięsa - wg tradycji gotuje sie tyle ile waży golonka . Kapuste płukamy by nie była za kwaśna , podlewamy wywarem z golonki i dodajemy pieprz , liśc laurowy,kminek , zielę angielskie i pol szkl oleju i dusimy okolo godzine po czym dodajemy zmielone grzyby i usmarzona na oleju cebule. Nie podlewamy duzo wody poniewaz musi byc gesta .Doprawiamy jeszcze do smaku Ugotowana golonke wyjmujemy z wywaru, wkładamy do kapusty i dusimy razem jeszcze pol godz.Ja robie to na gazie w brytwance.Mozna zapiec w piekarniku ok.30min. w 200st .Smacznego.Mozna z chlebkiem lub ziemniaczkami .
Taka sama kapustke robie na wigile ,oczywiscie bez golonki i na samym masle ekstra smaze ta kapuste.Jest po prostu pyszna ,inny smak ma .Polecam .
PATRIA