Kurczak z sosem rodzynkowym.docx

(10 KB) Pobierz

Kurczak z sosem rodzynkowym

Kurczak z sosem rodzynkowym, fot. Studio Lipov

 

Kurczak z sosem rodzynkowym,

Przepis na kurczaka z sosem rodzynkowym. Przygotowanie: 45 min, kaloryczność 270 kal, dla 4 osób.

 

kurczak (ok. 1,5 kg)

3 łyżki oliwy

2 cebule

sól

pieprz

szczypta kurkumy

2 łyżeczki imbiru

łyżeczka cynamonu

5 dag płatków migdałowych

Sos:

4 cebule

5 dag rodzynek

łyżka masła

po łyżeczce cukru i cynamonu

 

Kurczaka umyj, osusz, podziel na części. Włóż do garnka, dodaj oliwę, posiekane cebule, sól, pieprz, kurkumę, imbir i cynamon. Wymieszaj, smaż kilka minut, mieszając. Wlej szklankę wody, przykryj, duś na małym ogniu ok. 40 min. Sos: cebule obierz i posiekaj, włóż do rondelka. Dodaj rodzynki, masło, cukier, cynamon, 2 łyżki wody, duś na małym ogniu ok. 40 min, mieszając (sos powinien być gesty i błyszczący; jeśli jest za gęsty, wlej jeszcze trochę wody). Do kurczaka dodaj migdały i duś, aż mięso będzie miękkie. Wyłóż na półmisek, polej sosem z gotowania. Sos rodzynkowy podaj oddzielnie.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin