Z przyjacielem Tonym.doc

(40 KB) Pobierz
1

1. Arancini à la Buddy:

Składniki sosu:

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

3 łyżki masła

1 średnia cebula, posiekana

2 ząbki czosnku, posiekane

250 g mielonej cielęciny

250g mielonej wieprzowiny

250g mielonej wołowiny

1 marchew, posiekana

1 łodyga selera, posiekana

½ puszki koncentratu pomidorowego

3 puszki pomidorów (rozdrobnionych)

1 szklanka czerwonego wina

Sól pieprz

 

Składniki Risotto:

3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

½ szklanki drobno posiekanej cebuli

2,5 szklanki ryżu do risotto

½ szklanki wytrawnego białego wina

8 szklanek gorącego bulionu drobiowego

½ łyżki soli

2 łyżki masła

½ szklanki tartego parmezanu

 

Składniki Arancini:

6 szklanek schłodzonego, przygotowanego wcześniej risotto

2 jajka

1 szklanka tartego parmezanu

2 szklanki przygotowanego wcześniej sosu mięsnego

¾ szklanki zielonego groszku

½ szklanki mozzarelli pokrojonej w kostkę

Mąka pszenna

4 szklanki bułki tartej wymieszanej z ½ szklanki tartego parmezanu

4 jajka ubite z ½ szklanki mleka

Olej roślinny

 

Przygotowanie sosu:

Rozgrzej oliwę i masło w rondlu z grubym dnem. Smaż cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodaj cielęcinę, wołowinę, wieprzowinę, marchew i seler. Smaż, aż mięso zrumieni się. Odlej nadmiar płynu. Dodaj koncentrat pomidorowy i wino. Gotuj kilka minut, następnie dodaj pomidory. Gotuj na średnim ogniu 60-90 minut. Dopraw solą, pieprzem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

 

 

 

Przygotowanie Risotto:

W rondlu z grubym dnem podsmaż na oliwie z oliwek cebulę na złoty kolor. Dodaj ryż i wymieszaj z cebulą. Podsmażaj lekko ryż, aż zacznie się robić przezroczysty , około 1-2 minuty. Wlej wino i gotuj, aż odparuje. Wlej pół szklanki ciepłego bulionu drobiowego i wsyp pół łyżki soli.  Gotuj, aż ryż wchłonie płyn, mieszając co jakiś czas. Gotuj dodając resztę bulionu małymi porcjami. Ryż powinien stanie się miękki, ale nie rozpadający się (około 16-20 minut). Zdejmij z ognia, wymieszaj z masłem i serem. Umieść na płytkiej blasze i odstaw do wystygnięcia.

 

Przygotowanie Arancini:

W misce połącz risotto, parmezan i jajka. Dobrze wymieszaj i odstaw. W drugiej misce wymieszaj sos mięsny, groszek i mozzarelle. Dobrze wymieszaj i odstaw. Rozgrzej w garnku do głębokiego smażenia olej do temperatury około 180oC.

Z risotto rękami rób kulki wielkości małego jajka, rób w nich wgłębienie i wypełnij je farszem mięsnym. Zalep otwór i uformuj kulkę. Każdą kulkę obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Gotowe kulki smaż około 2 minut na głębokim oleju. Po usmażeniu osusz z nadmiaru tłuszczu na papierze.

 

2. Faszerowane karczochy:

Składniki:

4 karczochy

2 cytryny

3 szklanki posypki

½ szklanki startego sera pecorino

1/3 szklanki mielonego prosciutto

3 duże ząbki czosnku, pokrojone

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

½ łyżki czerwonej papryki chili

½ łyżki czarnego pieprzu

½ szklanki oliwy z oliwek

Bulion drobiowy

Parmezan

 

Składniki posypki :

1 bochenek chleba

1 szklanka drobno startego sera pecorino

2 ząbki czosnku ( wyciśnięte)

2 łyżki suszonych ziół włoskich

3 łyżki suszonej natki pietruszki

½ łyżeczki soli morskiej

 

Przygotowanie posypki:

Chleb wcześniej pokrój na kromki  i pozostaw w suchym ciepłym miejscu do wysuszenia. Zmiel drobno wysuszony chleb. Dodaj resztę składników i wymieszaj dokładnie.

 

Przygotowanie karczochów:

Z karczochów usuń łodygi i twar­de liście. Czubki liści odkrój. Z karczochów wykręć wewnętrzne pączki i wytnij je, a wnętrze wyskrob łyżeczką. Do miski s wodą wyciśnij sok z jednej cytryny. W wodzie z sokiem umieść karczochy, aby zapobiec przebarwieniem podczas przygotowywania farszu. W misce wymieszaj posypkę, pecorino, prosciutto, czosnek, ziołą, chili, pieprz , skórkę z cytryny i oliwę z oliwek. Dopraw solą do smaku. Każdego karczocha osusz i wypełnij środek przygotowanym farszem. Umieść karczochy w garnku, na tyle dużym aby umieścić je ciasno obok siebie. Zalej je bulionem do około 1/3 wysokości. Doprowadź do wrzenia bulionu i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 3o minut. Karczochy powinny stać się miękkie. Udekoruj plastrami parmezanu, podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej.

 

3. Faszerowane papryki:

Składniki:

4 średnie słodkie papryki ( 2 czerwone, 2 pomarańczowe)

½ kg słodkich włoskich kiełbasek

½ szklanki długoziarnistego białego ryżu (gotowanego 7 minut w posolonej wodzie, następnie przepłukanego zimną wodą)

½ szklanki posiekanego kopru włoskiego

½ szklanki posiekanej cebuli

½ łyżki posiekanego świeżego oregano

1 ½ szklanki pokrojonego sera provolone

1 ¼ szklanki sosu pomidorowego

6 łyżek posypki ( tej samej , która była w przepisie na faszerowane karczochy)

Oliwa z oliwek

Sól

 

 

Przygotowanie:

Odkrój czubki papryk. Wyjmij rdzeń, usuń dokładnie pestki. Zagotuj wodę w garnku do gotowania na parze. Na wolnym ogniu duś na parze przez 5 minut papryki ułożone otworami do dołu. Osusz i odłóż papryki do wystygnięcia. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180oC. Y kiełbasek usuń jelita. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na średnim ogniu kiełbaski, aż mięso rozdrobni się i zbrązowieje. Dodaj cebulę i koper, smaż mieszając, aż będą miękkie. Odstaw do ostygniecia. Kiedy mięso wystygnie w misce wymieszaj je z ryżem, oregano, provolone i ½ szklanki sosu pomidorowego. Dopraw do smaku. Rozlej trochę sosu pomidorowego na dno naczynia żaroodpornego. Papryki przekrój na pół, a każdą połówkę wypełnij farszem. Wierzch papryki posmaruj sosem pomidorowym i posyp posypką. Włóż na około 3o minut do piekarnika.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin