Składniki:
· 12 kawałków żeberek cielęcych, ok. 1 kg
· sól
· paseczki wycięte ze skórki z cytryny i sok z jednej cytryny
· 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę
· 2 szczypty płatków z czerwonej papryki
· 1 łyżeczka zgniecionego czarnego pieprzu
· 2 łyżki posiekanego rozmarynu
· 2 cytryny przekrojone na pół „wzdłuż równika” (poziomo)
Sposób przygotowania:
· 1,5 kg schabu wieprzowego z warstwą tłuszczu na wierzchu
· 1 łyżka nasion kopru
· 1 łyżeczka nasion kolendry
· 1 łyżeczka soli
· 1 łyżeczka pokruszonego czarnego pieprzu
· 4 ząbki czosnku (2 pokrojone na b-10 plasterków, 2 zgniecione)
· 8-10 podartych liści szałwii + 8 całych liści do przystrojenia
· 8-10 kawałków podartego świeżego rozmarynu
· 4 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki
· 1/4 szklanki białego wina
· 1/2 szklanki bulionu drobiowego
· 2 łyżki masła
· 4 steki o grubości ok. 2,5 cm
· 1 duża cebula, pokrojona wzdłuż
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 1 łyżka masła
· 2 łyżeczki sosu sojowego
· 1 łyżeczka sosu Worcestershire
· 1 łyżeczka suszonego tymianku
· 1 łyżeczka gruboziarnistego czarnego pieprzu
· 1/4 szklanki czerwonego wina
· 1/4 szklanki bulionu drobiowego lub wołowego
dagmarkak