Odcinek 9 Zabawne potrawy.doc

(37 KB) Pobierz
Odcinek 9 „Zabawne potrawy”

Odcinek 9 „Zabawne potrawy”

 

SERNIK CZEKOLADOWO LIMONKOWY

200g czekoladowych ciastek
⅓ szklanki roztopionego masła
680 g serka kremowego
1 szklanka cukru
4 jajka
2 żółtka z jajek
Sok wyciśnięty z 4 limonek

Potrzebny sprzęt: tortownica

Nastaw piekarnik na ok. 180°C


Tortownicę wyłóż folią aluminiową, nadmiar folii zawiń. Włóż w jeszcze jedną folię, dokładne przyciskając do tortownicy, aby wszystko było szczelne.

W mikserze zmiksuj ciastka, dodaj masło i dalej miksuj. Wlej to wszystko do tortownicy i równomiernie rozłóż palcami. Wstaw tortownicę do lodówki.

Ugotuj wodę. Ubij serek, aż będzie gładki, dodaj cukier, jajka, żółtka i sok z limonki.

Wyciągnij ciasto z lodówki. Wlej na nie miksturę serową i wstaw do brytfanny z gorącą wodą, tak aby przykryła ½ tortownicy.

Wstaw do piekarnika na ok. 1h, sprawdź po 50 min. Sernik powinien być ścięty, ale sprężysty w środku. Wyciągnij ciasto z piekarnika. Odstaw do wystygnięcia, kiedy nabierze temperatury pokojowej wstaw je do lodówki na 20 min. przed podaniem.

 

 

KURCZAK SMAŻONY W STYLU POŁUDNIOWYM

 

2 nóżki kurczaka, ze skórą
2 udka kurczaka, ze skórą
3-4 szklanki mleka
2 ¼ szklanki roślinnego tłuszczu do pieczenia
1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka soli
¾ szklanki mąka
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
1 jajko

Do miski włóż kawałki kurczaka i zalej mlekiem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 h lub cała noc. Dzięki temu mięso zmięknie.

Kurczaka włóż do dużego garnka, zalej mlekiem. Mleko doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. (aż kurczak się ugotuje). Wyciągnij kurczaka z mleka i odłóż na 15 min. do wystygnięcia, potem wysusz kawałki papierowym ręcznikiem.

Podgrzej tłuszcz do ok. 160°C. Do dużego worka strunowego wsyp sól, mąkę i pieprz, potrząśnij, aby wszystko się połączyło. W misce ubij jajko.

Do worka wkładaj po 1 kawałku kurczaka i potrząśnij, aby pokryły się mąką. Potem zanurz kurczaka w jajku, potem znów włóż go do worka z mąką.

Delikatnie wrzuć każdy kawałek kurczaka do gorącego oleju, smaż po 1 min. z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Wyciągnij kurczaka i połóż na papierowy ręcznik.

 

 

SZYNKA W COCA-COLI

 

Szynka:
1 (ok. 2kg) szynka z kością
1 obrana i przekrojona na pół cebula
1 2-litrowa Coca-Cola

Polewa:
1 garść goździków
1 łyżka stołowa melasy
2 łyżeczka musztardy w proszku
2 łyżki stołowe cukru Demerara lub brązowego cukru

 

Nastaw piekarnik na 260°C

 

Do dużego garnka włóż szynkę z cebulą i zalej coca-colą. Na średnim ogniu doprowadź colę do wrzenia. Zmniejsz ogień i przykryj garnek (ale niezbyt szczelnie), gotuj ok. 2,5h.
Wyciągnij szynkę z garnka i odstaw do wystygnięcia, zachowaj płyn. Ostrym nożem odetnij skórkę, zostawiając cieniutką warstwę tłuszczu. Potem wytnij w szynce wzory karo i w każdy wetknij goździk. Mięso posmaruj melasą i posyp musztardą i cukrem. Brytfannę wyłóż folią aluminiową, włóż szynkę i piecz ok. 10 min. Od razu podaj.

Jeśli przygotowujesz szynkę z wyprzedzeniem, wyciągnij ją z lodówki, posmaruj polewą tak jak w przepisie. Zostaw 30-40 min. w temperaturze pokojowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 176°C na 30-40 min.

 

 

SMAŻONE BATONY Z ANANASEM

 

Ok. 1,9 l. oleju słonecznikowego, do smażenia
1 dojrzały ananas
1 szklanka mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)
1 szklanka wody sodowej
8 batonów kokosowych

Podgrzej olej w naczyniu, które nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu.
Odetnij górę i dół ananasa, potnij go pionowo na ćwiartki. Każdy kawałek obierz z twardej „kory”. Połóż ananas skórką do dołu i oddziel miąższ od łupiny. Pokrój ananas na kawałki.
Do dużej miski wsyp mąkę, delikatnie dodaj ¾ szklanki wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj pozostałą ¼ szklanki. Zanurz każdy baton w cieście i wrzuć do gorącego oleju na ok. 3 min. Wyciągnij batony z oleju i połóż na papierowym ręczniku. Połóż na talerz z kawałkami ananasa i od razu jedz.

 

 

PUDDING Z KUKURYDZY

 

5 jajek
Ok. 500g (2 ½ szklanki) słodkiej kukurydzy w puszce
Ok. 390g (1 ¾ szklanki) kukurydzy kremowej
1 ⅓ szklanki mleka
1 ⅓ szklanki śmietany kremówki
⅓ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli

Potrzebny sprzęt: szklane naczynie 25cm na 30 cm, wysmarowane masłem

Nastaw piekarnik na ok. 190°C

W dużej misce wymieszaj razem jajka. Łyżką dodaj obie kukurydze, mleko, śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wlej do naczynia wysmarowanego masłem. Piecz 1h, aż będzie złoto-brązowe. Podawać od razu.

 

 

KANAPKA ELVISA PRESLEYA Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM

 

2 kromki białego chleba
2 łyżki stołowe masła
1 mały, dojrzały banan
2 łyżki stołowe masła orzechowego

2 kromki chleba włóż do tostera. Na patelni rozgrzej masło. W międzyczasie widelcem dobrze rozgnieć banana. Nożem rozprowadź masło orzechowe na obu tostach, a jeden posmaruj też bananem. Połóż jeden chleb na drugim. Kanapkę wrzuć na patelnię i poczekaj aż się zezłoci (smaż po ok. 2 min, z każdej strony). Przekrój tost na skos i podawaj.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin