200g czekoladowych ciastek⅓ szklanki roztopionego masła680 g serka kremowego1 szklanka cukru4 jajka2 żółtka z jajekSok wyciśnięty z 4 limonekPotrzebny sprzęt: tortownicaNastaw piekarnik na ok. 180°C
Tortownicę wyłóż folią aluminiową, nadmiar folii zawiń. Włóż w jeszcze jedną folię, dokładne przyciskając do tortownicy, aby wszystko było szczelne.
W mikserze zmiksuj ciastka, dodaj masło i dalej miksuj. Wlej to wszystko do tortownicy i równomiernie rozłóż palcami. Wstaw tortownicę do lodówki.
Ugotuj wodę. Ubij serek, aż będzie gładki, dodaj cukier, jajka, żółtka i sok z limonki.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Wlej na nie miksturę serową i wstaw do brytfanny z gorącą wodą, tak aby przykryła ½ tortownicy.
Wstaw do piekarnika na ok. 1h, sprawdź po 50 min. Sernik powinien być ścięty, ale sprężysty w środku. Wyciągnij ciasto z piekarnika. Odstaw do wystygnięcia, kiedy nabierze temperatury pokojowej wstaw je do lodówki na 20 min. przed podaniem.
KURCZAK SMAŻONY W STYLU POŁUDNIOWYM
2 nóżki kurczaka, ze skórą2 udka kurczaka, ze skórą3-4 szklanki mleka2 ¼ szklanki roślinnego tłuszczu do pieczenia1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka soli¾ szklanki mąka1 łyżeczka pieprzu Cayenne1 jajkoDo miski włóż kawałki kurczaka i zalej mlekiem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 h lub cała noc. Dzięki temu mięso zmięknie.
Kurczaka włóż do dużego garnka, zalej mlekiem. Mleko doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. (aż kurczak się ugotuje). Wyciągnij kurczaka z mleka i odłóż na 15 min. do wystygnięcia, potem wysusz kawałki papierowym ręcznikiem.
Podgrzej tłuszcz do ok. 160°C. Do dużego worka strunowego wsyp sól, mąkę i pieprz, potrząśnij, aby wszystko się połączyło. W misce ubij jajko.
Do worka wkładaj po 1 kawałku kurczaka i potrząśnij, aby pokryły się mąką. Potem zanurz kurczaka w jajku, potem znów włóż go do worka z mąką.
Delikatnie wrzuć każdy kawałek kurczaka do gorącego oleju, smaż po 1 min. z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Wyciągnij kurczaka i połóż na papierowy ręcznik.
SZYNKA W COCA-COLI
Szynka:1 (ok. 2kg) szynka z kością1 obrana i przekrojona na pół cebula1 2-litrowa Coca-ColaPolewa:1 garść goździków1 łyżka stołowa melasy2 łyżeczka musztardy w proszku2 łyżki stołowe cukru Demerara lub brązowego cukru
Nastaw piekarnik na 260°C
Do dużego garnka włóż szynkę z cebulą i zalej coca-colą. Na średnim ogniu doprowadź colę do wrzenia. Zmniejsz ogień i przykryj garnek (ale niezbyt szczelnie), gotuj ok. 2,5h.Wyciągnij szynkę z garnka i odstaw do wystygnięcia, zachowaj płyn. Ostrym nożem odetnij skórkę, zostawiając cieniutką warstwę tłuszczu. Potem wytnij w szynce wzory karo i w każdy wetknij goździk. Mięso posmaruj melasą i posyp musztardą i cukrem. Brytfannę wyłóż folią aluminiową, włóż szynkę i piecz ok. 10 min. Od razu podaj.
Jeśli przygotowujesz szynkę z wyprzedzeniem, wyciągnij ją z lodówki, posmaruj polewą tak jak w przepisie. Zostaw 30-40 min. w temperaturze pokojowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 176°C na 30-40 min.
SMAŻONE BATONY Z ANANASEM
Ok. 1,9 l. oleju słonecznikowego, do smażenia1 dojrzały ananas1 szklanka mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)1 szklanka wody sodowej8 batonów kokosowychPodgrzej olej w naczyniu, które nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu.Odetnij górę i dół ananasa, potnij go pionowo na ćwiartki. Każdy kawałek obierz z twardej „kory”. Połóż ananas skórką do dołu i oddziel miąższ od łupiny. Pokrój ananas na kawałki.Do dużej miski wsyp mąkę, delikatnie dodaj ¾ szklanki wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj pozostałą ¼ szklanki. Zanurz każdy baton w cieście i wrzuć do gorącego oleju na ok. 3 min. Wyciągnij batony z oleju i połóż na papierowym ręczniku. Połóż na talerz z kawałkami ananasa i od razu jedz.
PUDDING Z KUKURYDZY
5 jajekOk. 500g (2 ½ szklanki) słodkiej kukurydzy w puszceOk. 390g (1 ¾ szklanki) kukurydzy kremowej1 ⅓ szklanki mleka1 ⅓ szklanki śmietany kremówki⅓ szklanki mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soliPotrzebny sprzęt: szklane naczynie 25cm na 30 cm, wysmarowane masłemNastaw piekarnik na ok. 190°CW dużej misce wymieszaj razem jajka. Łyżką dodaj obie kukurydze, mleko, śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wlej do naczynia wysmarowanego masłem. Piecz 1h, aż będzie złoto-brązowe. Podawać od razu.
KANAPKA ELVISA PRESLEYA Z MASŁEM ORZECHOWYM I BANANEM
2 kromki białego chleba2 łyżki stołowe masła1 mały, dojrzały banan2 łyżki stołowe masła orzechowego2 kromki chleba włóż do tostera. Na patelni rozgrzej masło. W międzyczasie widelcem dobrze rozgnieć banana. Nożem rozprowadź masło orzechowe na obu tostach, a jeden posmaruj też bananem. Połóż jeden chleb na drugim. Kanapkę wrzuć na patelnię i poczekaj aż się zezłoci (smaż po ok. 2 min, z każdej strony). Przekrój tost na skos i podawaj.
dagmarkak