Odcinek 3 „Przysmaki na weekend”
Ciasto:ok. 120 g roztopionej czekolady1 ⅓ szklanki cukru trzcinowego220g miękkiego masła½ szklanki miodu2 jajka 1 ½ szklanki mąki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka stołowa kakao 1 szklanka wrzątku
Polewa:
¼ szklanki wrzątku
½ szklanki miodu ok. 175 g czekolady, dobrze posiekanej½ szklanki + 2 łyżki stołowe cukru pudruPszczółki:Ok. 30g żółtego marcepanu12 płatków migdałowychPotrzebny sprzęt: tortownica wysmarowana masłem (ok. 23cm średnicy)Rozgrzej piekarnik do ok. 180˚CWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Ubij razem cukier i masło, potem dodaj miód. Dodaj jajko (ubij je z łyżką stołową mąki), potem dodaj drugie jajko. Wlej roztopioną czekoladę, resztę mąki, sodę, kakao (bez grudek) i na końcu wodę. Wszystko zmieszaj na gładką masę i wlej do tortownicy. Piecz ok. 1,5 godz. Sprawdź po 45min i jeśli ciasto jest za ciemne, przykryj je folią aluminiową i sprawdzaj, co 15min.Zostaw ciasto do wystygnięcia.Żeby zrobić polewę, ugotuj wodę i miód, wyłącz gaz i dodaj czekoladę, mieszaj, aż się roztopi. Dodaj cukier i znów pomieszaj, aż będzie gładkie.Wylej polewę na chłodne ciasto. Polej je ok. 1 godziny przed podaniem. Zostaw odrobinę polewy na zrobienie pasków na pszczółkach.Podziel marcepan na 6 równych kawałków i uformuj je w „pszczele” ciałka trochę jak małe kiełbaski.Drewnianym patyczkiem namaluj pszczole oczy i paski, po bokach włóż 2 płatki migdałowe (uważaj, żeby się nie połamały).
dagmarkak