Odcinek 3 Przysmaki na weekend.doc

(31 KB) Pobierz
Odcinek 3 „Przysmaki na weekend”

Odcinek 3 „Przysmaki na weekend”

 

 

MIODOWE CIASTO DLA PSZCZÓŁKI

Ciasto:
ok. 120 g roztopionej czekolady
1 ⅓ szklanki cukru trzcinowego
220g miękkiego masła
½ szklanki miodu
2 jajka 1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka stołowa kakao 1 szklanka wrzątku

 

Polewa:

¼ szklanki wrzątku

½ szklanki miodu
ok. 175 g czekolady, dobrze posiekanej
½ szklanki + 2 łyżki stołowe cukru pudru

Pszczółki:
Ok. 30g żółtego marcepanu
12 płatków migdałowych

Potrzebny sprzęt: tortownica wysmarowana masłem (ok. 23cm średnicy)

Rozgrzej piekarnik do ok. 180˚C
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Ubij razem cukier i masło, potem dodaj miód. Dodaj jajko (ubij je z łyżką stołową mąki), potem dodaj drugie jajko. Wlej roztopioną czekoladę, resztę mąki, sodę, kakao (bez grudek) i na końcu wodę. Wszystko zmieszaj na gładką masę i wlej do tortownicy. Piecz ok. 1,5 godz. Sprawdź po 45min i jeśli ciasto jest za ciemne, przykryj je folią aluminiową i sprawdzaj, co 15min.
Zostaw ciasto do wystygnięcia.
Żeby zrobić polewę, ugotuj wodę i miód, wyłącz gaz i dodaj czekoladę, mieszaj, aż się roztopi. Dodaj cukier i znów pomieszaj, aż będzie gładkie.
Wylej polewę na chłodne ciasto. Polej je ok. 1 godziny przed podaniem. Zostaw odrobinę polewy na zrobienie pasków na pszczółkach.
Podziel marcepan na 6 równych kawałków i uformuj je w „pszczele” ciałka trochę jak małe kiełbaski.
Drewnianym patyczkiem namaluj pszczole oczy i paski, po bokach włóż 2 płatki migdałowe (uważaj, żeby się nie połamały).

 

 

GROSZEK PO FRANCUSKU

3 małe albo 2 duże cebule dymki
1 łyżka stołowa niesolonego masła
1 kropla oleju czosnkowego (lub innego oleju)
1 mała sałata masłowa
2 filiżanki mrożonego groszku
½ filiżanki bulionu z kurczaka

Ugotuj cebule w maśle i oleju, aż zmiękną. Zmieszaj je z sałatą, kiedy jej liście się zwiną, dodaj groszek i bulion.
Gotuj na dużym ogniu, bez przykrycia, aż wszystko zmięknie, a „sos” zmniejszy trochę swoją objętość.

 

KURCZAK PIECZONY Z KIEŁBASKAMI

1 duża albo 2 małe cebule
½ filiżanki oliwy z oliwek (nie extra-virgin)
2 łyżeczki angielskiej musztardy
1 łyżka stołowa suszonej szałwii
1 łyżka stołowa sosu Worcestershire
1 cytryna
1 kurczak, podzielony na 10 części
12 kiełbasek
2 łyżki stołowej świeżych liści szałwii, poszatkowanych
Świeżo zmielony pieprz

Obierz i pokrój cebulę w ósemki, włóż do worka z oliwą, musztardą, suszoną szałwią, sosem W. i pieprzem. Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij sok do worka, resztę połówek pokrój w ósemki i dodaj do reszty. „Pomiętoś” wszystko, żeby dobrze się połączyło i dodaj kawałki kurczaka. Zostaw marynatę na noc w lodówce, najdłużej trzymaj ją tam 2 dni.
Ustaw piekarnik na ok. 220˚C. Kurczak powinien mieć temperaturę pokojową przed upieczeniem.
Włóż kurczaka z marynata do brytfanny, skórką do góry i poukładaj kiełbaski obok niego. Posyp wszystko świeżymi liśćmi szałwii i włóż do piekarnika na 1 godz. i 15 min. W połowie pieczenia przewróć kiełbaski na drugą stronę. Ułóż kurczaka i kiełbaski na dużym talerzu.

 

PIECZONE ZIEMNIAKI Z CZOSNKIEM

Ok. 1,5 kg ziemniaków
⅓ filiżanki oliwy z oliwek
1 główka czosnku
Sałata koszerna

Nagrzej piekarnik do ok. 220˚C

Umyj i osusz ziemniaki, nie obieraj ich tylko pokrój w 7-8cm kostki. Wrzuć je do dużej brytfanny, polej oliwą i wymieszaj dokładnie rękami. Podziel główkę czosnku na ząbki, dodaj do ziemniaków i piecz ok. 1 godz., przerzucając raz czy dwa w ciągu tego czasu. Ziemniaki powinny być chrupiące i złociste z wierchy, ale miękkie w środku. Kiedy będą gotowe, włóż je na duży talerz i posyp solą.

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin