Udka faszerowane.doc

(196 KB) Pobierz

Udka nadziewane, faszerowne

 

 

 

Udka nadziewane 

 

Udka nadziewane lub jak kto woli faszerowane ,to świetna odmiana jeśli chodzi o sposób podania kurczaka.

Tak przygotowane udka nie dość ,że smakują wyśmienicie to dodatkowo cieszą nasze oczy apetycznym wyglądem .

Ich wykonanie wcale nie należy do skomplikowanych .Warto również dodać ,iż podczas pieczenia udek powstanie nam bardzo smakowity sosik, który z powodzeniem możemy podać do pyz na parze lub innych klusek.

Bardzo polecam to danie. 
   


 

 

Składniki na 4 porcje:
 

 - 4 udka lub podudzia z kurczaka ( z podudzia kotleciki będą większe)

 - 2 ogórki konserwowe

 - 3 płaty papryki konserwowej

 - 1 cebula lub mniejszy por

 - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

 -  około 3 łyżki natki pietruszki

 - sól, pieprz

 - przyprawa do kurczaka po węgiersku lub jakakolwiek inna przyprawa do kurczaka ( wedle naszych upodobań)

 

Wykonanie:

 

Udka należy przeciąć wzdłuż kości ostrym nożem i delikatnie wyciąć kość.

Następnie  rozbić tłuczkiem, posolić posypać przyprawą do kurczaka.

Paprykę, ogórka i cebulę  lub pora pokroić w kosteczkę, pietruszkę drobno posiekać.

Warzywa wymieszać razem  z koncentratem pomidorowym.

Nadzienie nakładać na mięso i delikatnie zwinąć w roladkę. Roladę przewiązać dookoła  kilka razy nitką .

Mięso wkładać na dobrze rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor, można też lekko je poddusić.

Po usmażeniu natychmiast staramy sie ściągnąć nitkę. 

 

 

Smacznego! 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin