Udka nadziewane
Udka nadziewane lub jak kto woli faszerowane ,to świetna odmiana jeśli chodzi o sposób podania kurczaka.
Tak przygotowane udka nie dość ,że smakują wyśmienicie to dodatkowo cieszą nasze oczy apetycznym wyglądem .
Ich wykonanie wcale nie należy do skomplikowanych .Warto również dodać ,iż podczas pieczenia udek powstanie nam bardzo smakowity sosik, który z powodzeniem możemy podać do pyz na parze lub innych klusek.
Bardzo polecam to danie.
Składniki na 4 porcje:
- 4 udka lub podudzia z kurczaka ( z podudzia kotleciki będą większe)
- 2 ogórki konserwowe
- 3 płaty papryki konserwowej
- 1 cebula lub mniejszy por
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- około 3 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
- przyprawa do kurczaka po węgiersku lub jakakolwiek inna przyprawa do kurczaka ( wedle naszych upodobań)
Wykonanie:
Udka należy przeciąć wzdłuż kości ostrym nożem i delikatnie wyciąć kość.
Następnie rozbić tłuczkiem, posolić posypać przyprawą do kurczaka.
Paprykę, ogórka i cebulę lub pora pokroić w kosteczkę, pietruszkę drobno posiekać.
Warzywa wymieszać razem z koncentratem pomidorowym.
Nadzienie nakładać na mięso i delikatnie zwinąć w roladkę. Roladę przewiązać dookoła kilka razy nitką .
Mięso wkładać na dobrze rozgrzany tłuszcz, smażyć z obu stron na złoty kolor, można też lekko je poddusić.
Po usmażeniu natychmiast staramy sie ściągnąć nitkę.
Smacznego!
angelisia1981