Objawy alergii pokarmowej.docx

(26 KB) Pobierz

Jak często występuje nietolerancja pokarmowa?

Częstość występowania ubocznych niepożądanych reakcji związanych za spożyciem pokarmów jest zróżnicowana geograficznie i etnicznie. Rozbieżności wynikają także z różnic definicji i klasyfikacji objawów oraz brak jednoznacznie określonych metod diagnostycznych.

Najwcześniej i najczęściej występują objawy kliniczne związanie z nadwrażliwością na białka mleka krowiego. Częstość występowania tego rodzaju alergii wynosi u dzieci do 2 roku życia 1 do 5%. Dane polskie w tym zakresie dotyczą regionu północno-wschodniego gdzie częstość alergii pokarmowej ocenia się na 4,5% w okresie niemowlęcym w tym także u niemowląt karmionych naturalnie niemowląt karmionych naturalnie

Łatwiej ustalić jest udział przyczynowy alergii pokarmowej w wyzwalaniu niektórych objawów. Na przykład w atopowym zapaleniu skóry u dzieci udział nietolerancji pokarmowej w zaostrzeniu objawów wynosi 30-50%.

Alergia pokarmowa u dziecka może być zapowiedzią choroby alergicznej w późniejszym okresie życia.

Większość objawów, które występują w przebiegu alergii pokarmowej, należy do kategorii objawów niespecyficznych, tj. takich, które mogą wystąpić również w wyniku działania innych czynników chorobotwórczych (infekcyjnych, pasożytniczych)

Poszukiwanie alergicznej przyczyny choroby powinno więc opierać się na zasadach różnicowania z innymi jednostkami chorobowymi. Kierując się obrazem klinicznym alergię pokarmową należy podejrzewać tam, gdzie wykluczono inne przyczyny.

O czym powinniśmy pamiętać podejrzewając alergię pokarmową?

·         w alergii pokarmowej ten sam objaw (katar, duszność, zmiany skórne, bóle brzucha) może być wywołany przez kilka różnych szkodliwych dla danego chorego pokarmów

·         ten sam szkodliwy pokarm u różnych chorych może wywołać różne objawy (np. mleko u jednych dzieci powoduje duszności, u innych zmiany skórne)

·         przy wystąpieniu tego samego objawu wywołanego przez różne pokarmy u tego samego chorego, różnica może dotyczyć czasu jego powstania od momentu spożycia pokarmu (reakcja natychmiastowa, opóźniona, późna)

·         objawy kliniczne wykazują pewną zależność wiekową: w okresie niemowlęcym sa to objawy zazwyczaj związane z nadwrażliwość na jeden pokarm, u starszych dzieci są wynikiem dziełania wielu pokarmów

·         w alergii pokarmowej nie istnieje oczywista zależność pomiędzy ilością spożytego pokarmu a intensywnością objawów klinicznych. Obserwuje się natomiast zmienność lokalizacji procesu chorobowego zależnie od wieku dziecka

·         jedyną specyficzną właściwością , która cechuje alergię pokarmową jest ustępowanie objawów po eliminacji szkodliwego pokarmu i ich nawrót (powtarzalność, odtwarzalność) po ponownym wprowadzeniu tego samego pokarmu do diety dziecka

Jakie są objawy alergii pokarmowej ?

Jako typowe objawy alergii pokarmowej, które mogą występować okresowo lub stale wymienia się:

1.      reakcje skórne

o        pokrzywka (obrzęk naczynioruchowy),

o        atopowe zapalenie skóry,

o        grudzik uczuleniowy, inne zmiany z towarzyszącym świądem, suchość skóry

2.      reakcje z układu oddechowego

o        utrzymujący się katar lub stale zatkany nos,

o        nawracające infekcje górnych i dolnych dróg oddechowych,

o        zapalenia uszu,

o        obrzęk krtani,

o        astma,

3.      objawy żołądkowo-jelitowe

o        kolka brzuszna

o        wymioty i biegunka

o        brak apetytu

o        nieprawidłowe stolce (biegunki, zaparcia)

o        bóle brzucha, nudności

o        nieprawidłowe przyrosty masy ciała,

4.      reakcje neurologiczne

o        ciągłe rozdrażnienie, nadmierna ruchliwość,

o        zaburzenia snu,

o        migrena, bóle głowy,

5.      reakcje uogólnione

o        wstrząs anafilaktyczny (zagrożenie życia)

Jakie pokarmy uczulają najczęściej ?

W Polsce najczęściej uczulają następujące pokarmy:

·         jaja

·         mleko

·         orzechy

·         soja

·         ryby

·         białka zbóż

·         cytrusy

Teoretycznie każdy spożyty pokarm może być czynnikiem uczulającym.

Czy możemy zapobiegać rozwojowi alergii pokarmowej ?

DZIAŁANIA PROFILAKTYCZNE W GRUPIE DZIECI ZWIĘKSZONEGO RYZYKA ROZWOJU ALERGII POKARMOWEJ

(zwiększone ryzyko wystąpienia alergii = schorzenia alergiczne u rodziców i lub rodzeństwa dziecka)

·         zalecanie karmienia naturalnego przez co najmniej pierwsze 4-6 miesięcy życia dziecka

·         wprowadzenie do diety dziecka stałych pokarmów po 6 miesiącu życia i opóźnione wprowadzanie pokarmów silnie alergizujących jak: białka mleka krowiego, jaja, gluten,

·         zalecanie gotowania pokarmów celem obniżenia ich zdolności alergizujących,

·         unikanie pokarmów zawierających związki biologicznie czynne (histamina, tyramina, serotonina) i dodatki chemiczne,

·         eliminacja potencjalnych alergenów wziewnych z najbliższego otoczenia,

·         profilaktyka zakażeń, szczególnie jelitowych,

·         eliminacja narażenia na dym tytoniowy,

·         opracowanie i zalecanie indywidualnej diety eliminacyjnej dla kobiet w ciąży i matek karmiących piersią, których dzieci wykazują kliniczne objawy alergii pokarmowej,

Jak można określić przyczyny alergii pokarmowej ?

Najważniejsza jest prawidłowo przeprowadzona rozmowa z rodzicami / opiekunami (charakter objawów, ich związek z przyjmowanym pokarmem, okres pojawienia się pierwszych zmian, czy w rodzinie są osoby dotknięte schorzeniami alergicznymi). Pomocniczą rolę pełnią testy skórne, badania krwi.

Potwierdzeniem rozpoznania jest ustąpienie objawów po eliminacji szkodliwego produktu z diety i ich nawrót po próbie prowokacji (ponownego wprowadzenia pokarmu)

Jak leczymy alergię pokarmową ?

Podstawę leczenia stanowi eliminacja szkodliwego pokarmu z diety dziecka.

Dieta winna być w pewnych sytuacjach wspomagana lekami przeciwalergicznymi, przeciwhistaminowymi lub innymi lekami, które powodują ustąpienie objawów choroby.

Na czym polega dieta bezmleczna, hypoalergiczna ?

Stosując dietę bezmleczną hypoalergiczną należy wykluczyć z diety dziecka następujące produkty:

http://alergia-pokarmowa.bianet.pl/assets/images/ikona_mleko.jpg

mleko i jego przetwory (np. białe i żółte sery, jogurty, serki homogenizowane, śmietana, wszystkie produkty zawierające w składzie mleko)

http://alergia-pokarmowa.bianet.pl/assets/images/ikona_wolowina.jpg

wołowina, cielęcina

http://alergia-pokarmowa.bianet.pl/assets/images/ikona_cytrusy.jpg

owoce cytrusowe oraz soki z tych owoców (np. pomarańcze, mandarynki, cytryny)

http://alergia-pokarmowa.bianet.pl/assets/images/ikona_kakao.jpg

czekolada, kakao

http://alergia-pokarmowa.bianet.pl/assets/images/ikona_arachidowy.jpg

orzechy (przede wszystkim arachidowe)

http://alergia-pokarmowa.bianet.pl/assets/images/ikona_skorupiaki.jpg

ryby wędzone i morskie, skorupiaki (np. dorsz, makrela, tuńczyk, łosoś, krewetki, małże)

http://alergia-pokarmowa.bianet.pl/assets/images/ikona_jajko.jpg

jajko

pory, selery

napoje gazowane, butelkowe, soki kartonowe

barwniki, konserwanty (np. cukierki, lizaki, gumy rozpuszczalne, do żucia)

chipsy

przyprawy do potraw (gotowe, torebkowe, kostki do zup)

http://alergia-pokarmowa.bianet.pl/assets/images/ikona_tluste.jpg

pokarmy tłuste, smażone, pikantne

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin