Pieczarki faszerowane wędliną.odt

(9 KB) Pobierz

Pieczarki faszerowane wędliną

 

Składniki:

 

          24 duże pieczarki

          10 dag wędzonej szynki lub chudej kiełbasy

          1 łyżeczka suszonego estragonu

          ½ łyżeczki tymianku

          2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

          4 łyżki żółtego sera startego na tarce o małych oczkach

          3 łyżki bułki tartej

          sól, świeżo zmielony pieprz

          10 płaskich łyżeczek masła

          1 łyżka soku z cytryny

 

Przygotowanie:

 

              Nagrzać piekarnik gazowy do temp. 190ºC (elektryczny i z termoobiegiem – do 170ºC). Dużą blachę z piecyka wyłożyć arkuszem folii aluminiowej. Pieczarki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, odkroić nóżki. Nóżki drobno posiekać, włożyć do miseczki. Kapelusze położyć na dużej tacy (półmisku) i skropić sokiem z cytryny. Wędlinę drobniutko posiekać, dodać do miseczki z nóżkami pieczarek. Estragon i tymianek rozetrzeć w dłoniach, wsypać do miski, dodać 2 łyżki sera, bułkę tartą i po szczypcie soli i pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszać i nadziać farszem kapelusze pieczarek. Ułożyć na blasze pieczarki napełnione farszem. Do każdego kapelusza włożyć wiórek masła i posypać szczyptą sera. Wstawić blachę z pieczarkami do piecyka (górna półka) i zapiekać przez 20-25 minut. Podawać gorące, z pieczywem i masłem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin