Sałatka Vera Cruz
Składniki na 3 porcje:
duża czerwona papryka
mała papryka zielona
5 dag kukurydzy
natka pietruszki
gruby plaster szynki
słodka papryka w proszku
sól
1/4 szklanki ugotowanego ryżu
5 dag groszku z puszki
sałata
200 g Majonezu sałatkowego WINIARY
łyżeczka keczupu
Z czerwonej papryki odetnij wierzch, usuń gniazda nasienne. Wydrążony strąk obgotuj 10 minut we wrzącej, osolonej wodzie, następnie odcedź i ostudź. Oczyszczoną zieloną paprykę pokrój w krążki, kilka krążków odłóż, pozostałe posiekaj w paski. Tak samo posiekaj wierzch papryki czerwonej.
Szynkę pokrój w kostkę. Ryż wymieszaj z papryką, posiekaną natką i szynką. Paprykę wypełnij sałatką. Obok, w krążkach z zielonej papryki, ułóż kukurydzę i groszek. Połowę majonezu dopraw papryką słodką i wymieszaj ketchupem. Oba rodzaje majonezu podawaj osobno. Salaterkę udekoruj sałatą.
my_cha