Udka kurczaka w pomidorach i papryce.rtf

(6 KB) Pobierz
Udka kurczaka w pomidorach i papryce

Udka kurczaka w pomidorach i papryce

 

Składniki na 4 porcje:

4 udka kurczaka

400 g zielonej papryki

400 g pomidorów

duża cebula

3 łki oleju

odka papryka w proszku

Bulion pieczony kurczak Instant WINIARY

czarny pieprz

 

Udka kurczaka umyj, natrzyj bulionem instant, pieprzem i papryką, a następnie podsmaż na oleju z obu stron na złoty kolor.

 

Strąki papryki dokładnie umyj, osusz i przekrój na pół. Potem usuń gniazda nasienne i białe części i potnij w paseczki. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w grube plastry. Cebulę pokrój w kostkę.

 

Połowę papryki, pomidorów oraz cebuli włóż do żaroodpornego naczynia, posyp bulionem instant i pieprzem. Połóż na nich udka i przykryj pozostałymi warzywami. Całość posyp wiórkami masła, przykryj i wstaw do zimnego piekarnika. Piecz 55 minut w temperaturze 220°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę, aby wierzch potrawy się zarumienił.

 

Tak przygotowane udka podawaj z ugotowanym na sypko ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin