Ołatki z kaszy krakowskiej z grzybami
Składniki:
półtorej szklanki kaszy krakowskiej
2 dag suszonych grzybów
2 jaja
cebula
ziele angielskie
liść laurowy
bułka tarta
sól
pieprz
olej do smażenia
Grzyby umyj, a po namoczeniu ugotuj w 4 szklankach wody z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego oraz opieczonej nad gazem cebuli w łuskach. Wywar przecedź, zaś grzyby posiekaj. Wywarem zalej kaszę i ugotuj ją. Kiedy przestygnie wbij jajo, dodaj sól i pieprz, a następnie wyrób masę. Rękami zwilżonymi wodą formuj z masy placuszki, obtaczaj je w roztrzepanym jaju i bułce tartej i kładź na rozgrzany na patelni olej. Smaż z obu stron.
Ołatki możesz podawać do kotletów, zrazów lub jako osobne danie, z surówką.
my_cha