Ołatki z kaszy krakowskiej z grzybami.rtf

(5 KB) Pobierz
O³atki z kaszy krakowskiej z grzybami

atki z kaszy krakowskiej z grzybami

 

Składniki:

półtorej szklanki kaszy krakowskiej

2 dag suszonych grzybów

2 jaja

cebula

ziele angielskie

liść laurowy

bułka tarta

l

pieprz

olej do smażenia

 

Grzyby umyj, a po namoczeniu ugotuj w 4 szklankach wody z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego i liścia laurowego oraz opieczonej nad gazem cebuli w łuskach. Wywar przecedź, zaś grzyby posiekaj. Wywarem zalej kaszę i ugotuj ją. Kiedy przestygnie wbij jajo, dodaj sól i pieprz, a następnie wyrób masę. Rękami zwilżonymi wodą formuj z masy placuszki, obtaczaj je w roztrzepanym jaju i bułce tartej i kładź na rozgrzany na patelni olej. Smaż z obu stron.

 

atki możesz podawać do kotletów, zrazów lub jako osobne danie, z surówką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin