Słodka wyprawa po wiedzę.pdf

(831 KB) Pobierz
669512754 UNPDF
Akademia Mistrza
Wrzesień
Słodka wyprawa
po wiedzę
n Słodkiebułkitodobrypomysłnauzupełnienieśniadaniadla
młodegoucznia
Zwyczaj nagradzania słodkościami
młodych adeptów wiedzy przywę-
drował do nas z Zachodu. Tradycja
najprawdopodobniej jest ściśle
związana z Niemcami i czasami
I Cesarstwa, które lubowało się
w mundurach i wszelkiej maści
nagrodach, medalach, dyplomach
i innych papierowo-metalowych
dziwactwach. Można
je było potem w od-
powiedni sposób
uhonorować, groma-
dząc w rodzinnych
archiwach, sztam-
buchach i albumach.
To Prusacy najpew-
niej są wynalazca-
mi szkolnych tutek
ze słodkościami, choć
i w Meksyku od cza-
sów prekolumbijskich
znany jest zwyczaj
umieszczania słodko-
ści dla dzieci w spe-
cjalnych glinianych
naczyniach, które trzeba rozbić,
by dobrać się do zawartości.
wany już w XIX wieku i z biegiem
lat − rozwijany. Nasi najbliżsi sąsie-
dzi do perfekcji rozwinęli cały ry-
nek związany z podarunkami szkol-
nymi. Podstawowym, nieodzownym
elementem wyposażenia szkolnego
debiutanta (bo głównie obdarowy-
wanie dotyczy pierwszoklasistów)
jest wielka tutka – róg wypełnio-
ny słodyczami. Dominują w nim
oczywiście czekolady, cukierki
wszelkiego rodzaju, żelki, ale także
bardzo często wypieki. Są to z re-
guły pierniki, keksy albo ciastka
przekładane kremem, tzw. markizy.
Nierzadko w tutce ucznia pojawiają
się domowe wypieki, np. kawałek
apfelstrudla, czyli jabłecznika.
Dziś, także w polskich szkołach,
przedszkolach pojawiają się tutki
dla dzieci. Wypełnione masowo
produkowanymi słodkościami,
są miłym prezentem, ale nieko-
niecznie oryginalnymi i zdrowym.
Warto zadbać o to, by w nich, albo
na domowym stole, po powrocie
z pierwszych szkolnych zajęć znala-
zły się chociażby doskonale znane
drożdżówki. Przepis na nie jest
wręcz banalny – w ramce podajemy
przepis na drożdżówki wyborne
wyciągnięty z przedwojennego po-
radnika kuchni kresowej.
Torciki kruche wypiekane
Nayprzód rozpuść nad wolnym ogniem funt
świeżego masła, do którego wbiy potem zwolna
12 żółtek z iay, doday skóreczki z cytryny obtar-
tey, funt cukru tłuczonego i należycie przesiane-
go, niemniey białka z iay pozostałe na piankę
ubite, i wymieszay to wszystko na masę. Do tak
przyprawney masy wsypuy po łyżce funt przed-
niey mąki, mieszaiąc i rozcieraiąc należycie
i nieprzerwanie. Potem wysmaruy masłem małe
foremki blaszane, które napełniwszy do połowy,
iak wyżey urządzoną masę poukładay na bla-
sze i piecz zwolna przez pół godziny. Masą
tą w powyższey ilości urządzoną 60 do 70 fore-
mek mierney wielkości wypełnić można.
[ Książka kucharska powszechna , Lwów 1827]
Domowe wypieki
na 1 września
Przyjemny zwyczaj obdarowywania
uczniów był w Niemczech kultywo-
32
www.cukiernictwo.elamed.pl
Wrzesień i stres związany z powrotem do szkolnej rzeczywistości albo ze szkolnym
debiutem można osłodzić. Nic tak nie złagodzi trudnego wejścia w świat obowiązków
i systematycznych zajęć jak słodka niespodzianka, którą maluchy znajdą w swoich
tornistrach.
669512754.023.png 669512754.024.png 669512754.025.png 669512754.026.png 669512754.001.png 669512754.002.png 669512754.003.png 669512754.004.png 669512754.005.png
nr 9/09
Akademia Mistrza
Drożdżówki wyborne
Zagrzać 1 i 1/2 litra świeżego mle-
ka, ostudzić, wlać dwadzieścia jaj wy-
bitych, wsypać trzy litry dobrej suchej
mąki, wlać półtora kubka (13 deka)
świeżych drożdży, rozmieszać wszystko
razem i postawić, aby ciasto podchodzi-
ło. Gdy dobrze podejdzie, wybijać moc-
no, wsypać drugie trzy litry mąki, jeżeli
niesucha, wziąć więcej, miesić to ciasto,
wlać dwa kubki masła, wybijać jeszcze,
wsypać 60 deko cukru drobno stłuczo-
nego i przesianego, trochę soli i wyra-
biać, aż od rąk i niecki odstanie. Posta-
wić, aby trochę podeszło, potem robić
bułki, kłaść je na blachę ogrzaną i mąką
wysypaną, gdy dobrze podejdzie na bla-
sze, smarować rozbitym jajem i wstawić
do gorącego pieca.
Wincenta Zawadzka, Kucharka litewska ,
Warszawa 1938
n Słodkaniespodziankawtornistrzemaluchazpewno-
ściązłagodzirozpoczęcierokuszkolnego
Kołaczyki maltańskie
Weź pół funta migdałów z wierzchniezysto obranych, i utłucz takowe w moździerzu,
dodawszy cokolwiek białek z iay; potem do tak urządzoney masy migdałowey do-
day pół funta cukru tłuczonego, skórki z cytryny obtartey, 16 żółtek z iay i mieszay
wszystko razem przez pół godziny, wymieszawszy wley do tego 4 łuty masła świe-
żego roztopionego, wsyp pół funta przedniey mąki, a wmieszawszy zwolna białek
z 8 iay na piankę ubitych, tak urządzoną masę piecz w zwyczaynych foremkach bla-
szanych przez godzinę w miernie ogrzanym piecu.
Leśne pyszności
Wrzesień to czas jesiennych
plonów w lasach. Na stołach
i w spiżarniach pojawiają się prze-
twory z leśnych jagód, borówek
i malin. To także dobra okazja
do kulinarnych wspomnień dla
młodych ludzi – leśne eskapady
i wypady po owoce runa leśnego
przypomną nie tylko przetwory,
ale także własnoręcznie przygo-
towane jagodzianki. Są idealnym
dodatkiem do szkolnego śnia-
dania i wyprawki na pierwszy
dzień nauki. Chyba każdy z nas
pamięta, jak smakowały w czasie
szkolnej przerwy. Przygotowanie
tego smakowitego wypieku nie
wymaga wielkich umiejętności.
Znakomicie sprawdzają się także
kruche ciasteczka – bez trudu
zmieszczą się w tornistrze wraz
ze śniadaniem, albo w... kiesze-
ni. W ramkach podajemy dwa
przepisy na XIX-wieczne kruche
ciasteczka. Do rozszyfrowania
i przygotowania.
W dniu inauguracji nauki można
pokusić się o przygotowanie ma-
łego, słodkiego przyjęcia w domu.
Z pewnością ucieszy ono rodzinę,
a przede wszystkim młodego, ze-
stresowanego ucznia. Niekoniecz-
nie musimy przygotować z tej okazji
wyszukany tort. Miłym akcentem
będą domowe, znane i ulubione wy-
pieki. Zapewne każdy ma w swym
cukierniczym arsenale taką tajem-
ną broń. A to, co własne, zawsze
najbardziej cieszy, zwłaszcza w tak
ważnym momencie jak rozpoczęcie
nauki.
q
n Drożdżowepysznościmożnapodawaćzesmacznymi
owocowymisosami
www.cukiernictwo.elamed.pl
33
669512754.006.png 669512754.007.png 669512754.008.png 669512754.009.png 669512754.010.png 669512754.011.png 669512754.012.png 669512754.013.png 669512754.014.png 669512754.015.png 669512754.016.png 669512754.017.png 669512754.018.png 669512754.019.png 669512754.020.png 669512754.021.png 669512754.022.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin