Babka trójkolorowa.doc

(187 KB) Pobierz
Babka trójkolorowa

Babka trójkolorowa

150 g masła lub margaryny150 g cukru150 g mąki50 g gorzkiej czekolady50 g zmielonych orzechów laskowych3 jajka3 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia0,5 słoiczka szafranu (0,05 g)likier pomarańczowytłuszcz i bułka tarta do formycukier puder do posypania

 

 

1.Masło lub margarynę ubić do uzyskania puszystej masy. Oddzielić białka od żółtek, a żółtka wymieszać z 100 g cukru i tłuszczu. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z ciastem, a następnie dodać do masy pianę z białek.

2.Piekarnik rozgrzać do temperatury 175° C. Formę (18 cm średnicy) wysmarować masłem i posypać bułką tartą.

3.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. 1/3 ciasta wymieszać z roztopioną czekoladą, do kolejnej części dodać zmielone orzechy laskowe i mleko, a ostatnią część wymieszać z szafranem i likierem.

4.Do formy przelać najpierw masę z szafranem, następnie masę czekoladową, a na końcu orzechową. Piec około 30-40 minut. Po upieczeniu odczekać aż ciasto trochę ostygnie i wyjąć z formy. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin