ęęłęóSernik na zimno
Świetny deser z serków homogenizowanych na lato. Sernik na zimno - doskonałe ciasto dla całej rodziny.
Przepis na dużą tortownicę.
ęęłęóSkładniki:
· 4 serki homogenizowane
· 1 szklanka cukru pudru
· 1 cukier waniliowy
· 1 żelatyna 50 g
· 2 galaretki pomarańczowe
· 1 galaretka truskawkowa
· 1 puszka brzoskwiń
Przepis:
Galaretkę truskawkową rozpuścić i odstawić do stężenia (można dzień wcześniej).
Żelatynę namoczyć w 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody. Wymieszać i odczekać 1/2 godziny.
Dodać 2 szklanki gorącej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić do wystudzenia. 2 galaretki pomarańczowe rozpuścić i zostawić do wystygnięcia. Część brzoskwiń pokroić w kostkę - część zostawić do dekoracji. Galaretkę truskawkową pokroić w kostkę. Trzymać w lodówce.
Serki homogenizowane włożyć do dużego naczynia.
Dodać cukier puder i cukier waniliowy - wymieszać.
Dodać wystudzoną, ale nie stężoną żelatynę - wymieszać.
Dodać pokrojoną w kostkę galaretkę i brzoskwinie. Wszystko razem wymieszać. Wylać na wysmarowaną masłem tortownicę i wyrównać. Udekorować pozostałymi brzoskwiniami.
Zalać dobrze wystudzoną galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki.
Koteciek