PARZAKI Składniki dla 4-6 osób drożdże, 4 dkg cukier, 1 łyżeczka Mąka pszenna, 0,5 kg żółtka, 2-3 mleko, ok. 250 ml szczypta soli, Opis przygotowania czas przygotowania: do 60 min 1. Drożdże rozmieszac z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawic w ciepłe miejsce, by podwoiły swoją objętośc. 2. Do mąki dodac sól, wyrośnięte drożdże, żółtka, ciepłe mleko, wyrobic. Przykryc ściereczką, odstawic do wyrośnięcia. 3. Zagotowac wodę (jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, otwór szerokiego garnka obwiązac ściereczką). Formowac kulki z ciasta, kłaśc na parę, przykryc i parowac 10-15 minut. Podawac gorące z bitą śmietaną i cukrem lub roztopionym masłem. 4. W II wersji podawac do dań mięsnych z sosem (np. gulasz, nawet. bigos)
dorotyz