PARZAKI.docx

(27 KB) Pobierz

C:\Documents and Settings\Właściciel\Pulpit\Nowy folder (6)\Parzanki.jpeg                                                                                                                                                                                     

 

 

 

 

PARZAKI

Składniki
dla 4-6 osób

drożdże, 4 dkg
cukier, 1 łyżeczka
Mąka pszenna, 0,5 kg
żółtka, 2-3
mleko, ok. 250 ml
szczypta soli,

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min

1. Drożdże rozmieszac z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawic w ciepłe miejsce, by podwoiły swoją objętośc.
2. Do mąki dodac sól, wyrośnięte drożdże, żółtka, ciepłe mleko, wyrobic. Przykryc ściereczką, odstawic do wyrośnięcia.
3. Zagotowac wodę (jeśli nie mamy naczynia do gotowania na parze, otwór szerokiego garnka obwiązac ściereczką). Formowac kulki z ciasta, kłaśc na parę, przykryc i parowac 10-15 minut. Podawac gorące z bitą śmietaną i cukrem lub roztopionym masłem.
4. W II wersji podawac do dań mięsnych z sosem (np. gulasz, nawet. bigos)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin