Ciasto wieloskładnikowe.docx

(46 KB) Pobierz

Ciasto wielosmakowe

 

SkładC:\Documents and Settings\Właściciel\Pulpit\Ciasto wielosmakowe.jpgniki

Ciasto:cukier, 1szkl.
Mąka pszenna, 3/4szkl
mąka ziemniaczana, 3/4szkl.
jajka, 6szt.
proszek do pieczenia, 1łyżeczka
woda, 3łyżki
Masa budyniowa:mleko, 2szkl.
cukier kryształ, 1/2szkl
margaryna, 250g
żółtka, 2szt
sok z cytryny, 1/2
mąka, 3łyżki
mąka kartoflana, 1łyżka
kakao, 1łyżka
mleko słodkie skondensowane, 1puszka
dżem z czarnej porzeczki, 1słoik

 

Opis przygotowania

1. Ciasto:Białka ubić.Stopniowo dodawać cukier i żółtka.Połączyć z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25/40 cm.Piec w temperaturze 180stopni przez 30min.

2. Masa budyniowa:Szklankę mleka zagotować z cukrem.W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i obie mąki.Wlać na gotujące mleko.Margarynę utrzeć.Dodawać przestudzony budyń.Mase budyniową podzielić na 2części.Do jednej wsypać kakao do drugiej wlać sok z cytryny.

3. Wykonanie ciasta:Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.Mleko w puszce zalać wodą.Gotować na małym ogniu 3 godziny.Jeden plat ciasta posmarować dżemem i masą z kakao(kładzioną w odstępach)Między masę kakaową włożyć masę cytrynową.Na masie wyłożyć karmel(w odstępach)Przykryć drugim płatem ciasta.Polać polewa.Udekorować wg. uznania.Polewa:50g.margaryny,3łyżki kakao,3łyżki cukru,3łyżki wody.Wode z cukrem zagotować dodać margaryne i na koncu kakao chwilke zagotowac i posmarowac ciasto.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin