Składniki
Ciasto:cukier, 1szkl.Mąka pszenna, 3/4szklmąka ziemniaczana, 3/4szkl.jajka, 6szt.proszek do pieczenia, 1łyżeczkawoda, 3łyżkiMasa budyniowa:mleko, 2szkl.cukier kryształ, 1/2szklmargaryna, 250gżółtka, 2sztsok z cytryny, 1/2mąka, 3łyżkimąka kartoflana, 1łyżkakakao, 1łyżkamleko słodkie skondensowane, 1puszkadżem z czarnej porzeczki, 1słoik
Opis przygotowania
1. Ciasto:Białka ubić.Stopniowo dodawać cukier i żółtka.Połączyć z mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia.Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 25/40 cm.Piec w temperaturze 180stopni przez 30min.2. Masa budyniowa:Szklankę mleka zagotować z cukrem.W pozostałym mleku roztrzepać żółtka i obie mąki.Wlać na gotujące mleko.Margarynę utrzeć.Dodawać przestudzony budyń.Mase budyniową podzielić na 2części.Do jednej wsypać kakao do drugiej wlać sok z cytryny.3. Wykonanie ciasta:Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.Mleko w puszce zalać wodą.Gotować na małym ogniu 3 godziny.Jeden plat ciasta posmarować dżemem i masą z kakao(kładzioną w odstępach)Między masę kakaową włożyć masę cytrynową.Na masie wyłożyć karmel(w odstępach)Przykryć drugim płatem ciasta.Polać polewa.Udekorować wg. uznania.Polewa:50g.margaryny,3łyżki kakao,3łyżki cukru,3łyżki wody.Wode z cukrem zagotować dodać margaryne i na koncu kakao chwilke zagotowac i posmarowac ciasto.
dorotyz