Sałatka mistrzów
* 1 pierś z kurczaka * 1 sałata lodowa * 1 surowa papryka * 2 pomidory * 1 średnia czerwona cebula * oliwki (15-20 sztuk) * ½ puszki kukurydzy * ser żółty (ok. 5 dag) * currysos: * 1 ząbek czosnku * 1 łyżeczka musztardy dijon * 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy * 1 łyżka miodu * 2 łyżki soku z cytryny * kilka łyżek oleju lnianego (tłoczony na zimno) * ½ łyżeczki soli * 1 łyżeczka oreganoPierś z kurczaka posypać przyprawą curry i upiec na ruszcie (można to zrobić na patelni). Pozostawić do wystygnięcia. Sałatę lodową poszarpać na małe kawałki, paprykę i ser żółty pokroić w kostkę, pomidory na ósemki, cebulę w półplasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do dużej miski, dodać kukurydzę i oliwki.Zrobić sos. Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą. Dodać obydwie musztardy, sok z cytryny i miód. Dokładnie wymieszać. Doprawić oregano i dolać olej lniany - małymi porcjami. Gotowym sosem polać sałatę, dokładnie wymieszać. Na wierzchu ułożyć upieczoną pierś z kurczaka - pokrojoną w wąskie paseczki.
bdmikolaj