Co jest lepsze: herbata czy kawa?
I herbata, i kawa są korzystne dla zdrowia tylko wtedy gdy je spożywamy racjonalnie: 1 - 2 szklanki dziennie. W takiej ilości te napoje mają korzystny wpływ na układ krążenia, odżywiają mięsień sercowy i nasz mózg.
Z wszystkich istniejących gatunków herbaty, najbardziej korzystna jest zielona. W swoim składzie zawiera ona około 80 różnorodnych niezbędnych naszemu organizmowi elementów. Zielona herbata wzmacnia zęby, oczyszcza krew, oczyszcza pory naszej
skóry. Jest to wspaniały środek profilaktyczny przeciwko kamieniom w wątrobie, nerkach i pęcherzu moczowym, posiada właściwości bakteriobójcze. Oprócz tego zaleca się dla zdrowia pić herbatę zaparzoną z liści czarnej porzeczki, maliny, pokrzywy, mięty.
Czarne gatunki herbaty są mniej korzystne dla zdrowia, ponieważ w ich składzie znajdują się substancje garbnikowe, które wysuszają układ pokarmowy.
Żeby zminimalizować szkodliwe działanie czarnej herbaty podczas parzenia powinno się dodać jeden liść laurowy, w wyniku czego herbata nabiera delikatnego aromatu, a wszelkie szkodliwe substancje znajdujące się w herbacie zanikają.
Podczas parzenia trzeba na jedną szklankę dodawać przynajmniej pół łyżeczki cukru, ponieważ cukier podwyższa walory herbaty i w małych ilościach (2 — 3 łyżeczki dziennie) nie jest szkodliwy dla zdrowia.
Najlepiej jest pić herbatę świeżo zaparzoną, działa wtedy krzepiąco. Jeśli zaparzona herbata postała kilka godzin, tworzą się w niej szkodliwe substancje, które mają zgubny wpływ na nasze zdrowie.
Ludzie mają różne gusty i różne przyzwyczajenia. Niektórzy mogą pić herbatę i kawę w ogóle bez cukru, inni przeciwnie, bez cukru pić nie mogą.
Biały rafinowany cukier to chyba najbardziej niebezpieczny produkt naszego wieku. Generalnie można stwierdzić, że rujnuje nasz organizm, ponieważ wypłukuje z niego wapń.
Istnieje recepta, która pozwala z cukru — wroga, zrobić cukier — przyjaciela. 75 dag cukru — kryształu, 200 ml wody i 20 dag miodu należy wymieszać i odstawić na 8 dni. Trzy razy dziennie przemieszać całość łyżką drewnianą. W wyniku tego szkodliwa dla organizmu sacharoza, która pochłania wapń, pod wpływem miodu i wody rozkłada się na glukozę i fruktozę, które są bardzo zdrowe.
RAZEM CZY OSOBNO?
IV zasada zdrowia – odżywianie
Świat roślinny i zwierzęcy oferuje człowiekowi olbrzymią różnorodność pożywienia. Zasadniczy problem polega na tym, by z tej całej różnorodności wybrać to, co naprawdę jest nam niezbędne i pożyteczne.
Jednym z najpoważniejszych błędów człowieka jest pogląd, że maksymalnie urozmaicone pod względem doboru produktów pożywienie może utrzymywać organizm we właściwym stanie. Teoretycznie urozmaicone, bogate w białko zwierzęce i węglowodany pożywienie powinno nieść zdrowie, a taki pokarm niestety, jak się okazuje, staje się przyczyną chorób i cierpień.
Na przykład: jemy zupę, mięso z ziemniakami, potem wszystko popijamy słodkim kompotem lub zjadamy pomarańczę, banana bądź inny deser. Wszystkie te produkty wymagają różnego czasu do trawienia i potrzebują różnych soków żołądkowych. W żołądku tworzy się mieszanka nie do strawienia. Rozpoczyna się rozkład owoców, w wyniku którego powstaje alkohol i kwas octowy, a są to trucizny. Ziemniaki mieszają się z mięsem, tworzą silnie trującą substancję — solaninę. Wszystko to znajduje się w żołądku, gdzie jest ciemno i ciepło. (Proszę sobie przypomnieć jak robi się wino domowe: rozdrabnia się owoce, wsypuje do naczyń i stawia w ciemnym miejscu, gdzie wszystko to zaczyna fermentować). Nic w tym dziwnego, że po takim obiedzie pojawiają się gazy, bóle w żołądku, ociężałość w całym ciele itd.
Jeśli w organizmie zachodzi proces gnilny z powodu nieprawidłowego zmieszanego pożywienia białkowego, to tworzy się siarkowodór (często przy spożyciu jaj ugotowanych na twardo), indol, fenol — bardzo silne — trucizny. Wszystkie te trucizny powinny być unieszkodliwione i wydalone z moczem. Jednak, gdy „załadunek" mięsa odbywa się codziennie, to organizm nie jest w stanie zneutralizować tej trucizny.
Powstają wtedy następujące choroby: schorzenia serca, nadciśnienie tętnicze, miażdżyca tętnic, cukrzyca, zakrzepowe zapalenie żył, astma, alergie.
Jeśli te dwa procesy, tzw. fermentacyjny i gnilny zachodzą w organizmie człowieka, a dzieje się to u 50% ludzi, jeśli nie więcej, to można się spodziewać pojawienia się wszystkich wyżej wymienionych chorób ze wszystkimi wypływającymi z tego skutkami, przy czym wiek już nie odgrywa wtedy decydującego znaczenia. I dlatego prawidłowe połączenie posiłków ma bardzo istotne znaczenie dla zdrowia.
Wszystkie artykuły można podzielić na: białka, węglowodany, tłuszcze, warzywa, owoce. Zasady spożywania tych produktów podano poniżej.
Zasady spożywania białek:
1. Jedzcie tłuszcze i białka w różnym czasie (w różnych porach) - tłuszcze spowolniają proces trawienia białek o 2 - 3 godziny.
2. Obfitość zielonych warzyw neutralizuje działalność tłuszczów.
3. Jeśli spożywacie tłuszcz z białkiem (mięso smażone na oleju roślinnym), to należy jeść mięso z dużą ilością zielonych warzyw (ogórki, pomidory, cebula, kabaczki, szczypior).
4. Białek lepiej nie mieszać z innymi białkami. Każde białko należy jeść oddzielnie: jeden rodzaj białka każdorazowo, np. tylko mięso, lub tylko groch, lub tylko ryby.
5. Produkty białkowe lepiej spożywać na kolację bez oleju roślinnego i sosów zawierających olej.
Przykłady
— sałatka warzywna + mięso gotowane,
— sałatka warzywna + twaróg,
— sałatka warzywna + jajecznica, gotowane jaja,
— sałatka warzywna + szaszłyk,
— sałatka warzywna + kotlety mięsne,
— sałatka warzywna + orzechy,
— sałatka warzywna + gotowany groch lub fasola,
— sałatka warzywna + liście rzepy 4- duszony (pieczony) drób.
6. Najlepiej jest mięso zapiekać w piekarniku, piec na grillu, w folii aluminiowej (we własnym sosie), niż smażyć na oleju i gotować.
7. Sałatka warzywna musi się znaleźć przed każdym pożywieniem białkowym.
8. Wiele osób narzeka, że nie może spożywać surowych warzyw, tak się dzieje dlatego, że jedzą je w różnych połączeniach: z chlebem, kaszami, z majonezem, olejem - to znaczy bez żadnej zasady (systemu).
Sałatka powinna być prosta - najlepiej, gdy zawiera 5 rodzajów warzyw różnego koloru.
9. Wiele warzyw, niestety, zawiera nukleidy promieniotwórcze, dlatego też sałatki należy przyrządzać z warzyw wyhodowanych na własnej działce, lub warzyw czystych ekologicznie, jeśli nie mamy takich możliwości, to tych promieniotwórczych nukleidów możemy się pozbyć w następujący sposób:
Przed spożyciem należy warzywa wymoczyć w słonej wodzie przez 3 godziny bez dostępu światła. W ten sposób niszczy się do 40% radionukleidów. Co prawda w ten sposób częściowo pozb...
dancistino