Witaminy „antyrakowe” i ich źródła.txt

(4 KB) Pobierz
      Witaminy antyrakowe  i ich ródła

Witamina A  badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że hamuje wzrost i rozwój nowotworów zwłaszcza piersi pęcherzyka żółciowego, skóry i płuc. Witamina ta, szczególnie beta-karoten, jest antyoksydantem niszczšcym wolne rodniki. Dowiedziono naukowo, że ludzie posiadajšcy niski poziom beta-karotenu częciej zapadajš na nowotwory. ródła: marchewka, szpinak, dynia, melony,sałata zielona, ryby, tran, żółte i zielone owoce, groszek zielony, fasolka szparagowa, jaja, mleko i jego produkty, wštroba, zioła zwłaszcza dziurawiec i pokrzywa.

Witamina C  - to nie przypadek, że pacjenci chorzy na raka majš na ogół duże niedobory witaminy C. Podawanie tej witaminy w trakcie leczenia nowotworów korzystnie wpływa na przebieg terapii. Dowiedziono, że zapobiega  ona szczególnie nowotworom: gardła, jamy ustnej, trzustki, żołšdka, piersi, odbytu i szyjki macicy. ródła: owoce róży, natka pietruszki, słodka surowa papryka(czerwona i zielona), różne odmiany kapusty, kalafior, kalarepa, owoce jagodowe, szczególnie czarne porzeczki, owoce cytrusowe, a także ziemniaki zwłaszcza jesieniš.

Witamina E  - jest ważnym antyoksydantem. Ochrania też witaminę C przed zniszczeniem, powinna więc być podawana w jej "towarzystwie". Chroni nie tylko przed chorobami nowotworowymi, ale i utratš równowagi psychicznej i chorobami serca. Działa korzystnie w połšczeni z selenem.  ródła: kiełki pszenicy, kukurydza, olej wycinięty na zimno z ziaren tych rolin, tran, oliwa, krewetki, licie pokrzywy, mięty, ziarna słonecznika, orzechy włoskie i ziemne, soja, wštroba.

Witamina B - badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych dowiodły, że niedobór witamin z grupy B, a dokładniej kwasu foliowego, zwiększa ryzyko zachorowania kobiet na raka szyjki macicy. Także witaminy B2 i B12 wykazujš działanie ochraniajšce przed wystšpieniem choroby nowotworowej.
ródła:
* kwas foliowy: zielone licie warzyw, marchew, drożdże, ziarna pszenicy, wštroba, żółtka jaj, dynia, awokado, groch, ciemne mški z grubego przemiału
* B2  drożdże, podroby, mleko, sardynki, ser, jaja, chude mięso,  zielone warzywa, całe ziarna
*B12  wštroba, nerki, małże, ostrygi, sardynki, ledzie, ser biały.

Dieta antynowotworowa  nie tylko zapobiega nowotworom, ale ma również duże znaczenie w trakcie leczenia chorych na nowotwory. Zwiększa szansę ich wyleczenia. Nieprawdš jest, że ludzie dotknięci tš chorobš powinni jadać potrawy wysokokaloryczne, dużo tłuszczów, białka.

Celem diety antyrakowej jest uaktywnienie odpornoci i poprawa przemiany materii. Jednak dieta nie może być jedynš ani nawet głównš metodš leczenia tych poważnych schorzeń, ma tylko wspomagać terapię zasadniczš.
WSKAZÓWKI DIETETYCZNE


1.Nie przejadać się. Im więcej pokarmów spożywamy, tym więcej wprowadzamy do organizmów różnych zanieczyszczeń chemicznych, które sš efektem skażenia rodowiska, stosowania konserwantów, nawozów, rodków ochrony rolin.
2.Wybierać produkty o wysokiej wartoci biologicznej, ale niskiej kalorycznoci. Ograniczyć spożywanie pokarmów dostarczajšcych tzw. pustych kalorii  bez witamin i soli mineralnych (cukier, słodycze), a także białe pieczywo, ryż łuskany, sery topione, konserwy, mięsa peklowane, wędzone oraz wszystkie te, które utraciły swojš wartoć wskutek obróbki.
3.Urozmaicić pożywienie.
4.wieże owoce i jarzyny w postaci surówek i soków, ziemniaki i pełne ziarno powinny stanowić zasadniczš częć posiłków.
5.Ograniczyć spożywanie tłuszczów, także do przyrzšdzania potraw.
6.Białko dostarczać organizmowi poprzez spożywanie nabiału produktów rolinnych, ryb, a w mniejszym stopniu mięsa.
7.Ograniczyć spożywanie soli i rodków konserwujšcych zawierajšcych sód. Do przyprawiania potraw używać: ziół, cytryny, cebuli, czosnku, chrzanu.
8.Pić stosunkowo wiele napojów (nie słodzonych)  wody mineralnej, herbatek owocowych i ziołowych, soków warzywnych i owocowych.
9.Potrawy przygotowywać w prosty sposób, nie niszczšc ich wartoci biologicznych. Jeć dużo surówek.
10. W miarę możliwoci wybierać produkty spożywcze pochodzšce z upraw nie zniszczonych ekologicznie.
11.Starannie przechowywać produkty i potrawy, a najlepiej zjadać je zaraz po sporzšdzeniu posiłku.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin