Sernik mokka z gruszkami.doc

(47 KB) Pobierz
Sernik mokka z gruszkami

Sernik mokka z gruszkami

Składniki na ciasto:

·         125 g masła

·         250 g mąki

·         80 g cukru

·         1 jajko

·         6 płaskich łyżek kawy cappuccino (proszku)

·         1 łyżka kakao

·         szczypta soli

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło stopić, wsypać cappuccino, wymieszać, przestudzić. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać 1 jajko, 80 g cukru, sól, ostudzone masło z kawą, zagnieść ciasto. Jest dość lepkie, ale takie ma być. Podzielić na 2 części. Uformować kule, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny.

Składniki na masę serową:

·         500 g twarogu (zmielonego)

·         3 jajka

·         100 g cukru

·         125 g masła

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać żółtka i twaróg. Białka ubić, powstałą pianę wymieszać delikatnie z masą serową.

Ponadto:

·         kilka świeżych gruszek (u mnie 3 średnie konferencje) lub gruszki z puszki lub kompotu

Formę wyłożyć papierem (u mnie tortownica o średnicy 26 cm, ale sernik był dość niski, więc można użyć mniejszej). Na dno zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta. Wyłożyć masę serową. Na masę wyłożyć pokrojone w grubą kostkę gruszki, zetrzeć drugą część ciasta.

Piec około 70 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego :)

Sernik mokka z gruszkami

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin