Sernik królewski.docx

(10 KB) Pobierz

Sernik królewski

 

Ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1 łyżka kakao

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

250g masła

5 żółtek

 

Masa serowa:

1000g półtłustego twarogu (2-krotnie zmielonego)

7 jajek

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka kaszy manny

1 opakowanie cukru waniliowego

 

Do mąki dodać proszek, kakao, cukier, pokrojone w wiórki masło i żółtka. Zagnieść dosyć szybko ciasto, podzielić na 2 części. Jedną część schłodzić przez ok. 1h w lodówce, a drugą włożyć do zamrażalnika (też na 1h).

 

Białka ubić z czubatą łyżką cukru pudru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem pudrem. Połączyć z twarogiem. Dodać mąkę, kaszę, cukier waniliowy. Pianę z białek delikatnie wymieszać łyżką z masą.

 

Blaszkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ułożyć na dnie blaszki. Wylać masę serową. Wyciągną z zamrażalnika drugą część ciasto i na tarce (na grubych oczkach) zatrzeć. Piec ok. 60 min. w 200 st. C.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin