Piersi z kurczaka w sosie miodowo–orzechowym
➢ 4 piersi kurczaka
➢ 200 g miodu
➢ 4 ząbki czosnku
➢ 30 ml sosu sojowego
➢ 50 ml bulionu drobiowego
➢ 100 g orzechów pistacjowych
➢ 1 łyżka majeranku
➢ 2 łyżeczki słodkiej papryki
➢ po 1 łyżeczce tymianku i ostrej papryki
➢ sok z połowy cytryny
➢ 3 łyżki oleju
➢ sól, pieprz
Piersi z kurczaka oprósz solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką i odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z obydwu stron na złoty kolor. Mięso zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce. Czosnek pokrój w plasterki i wrzuć go na pozostały po smażeniu mięsa tłuszcz, dodaj miód, sos sojowy, bulion i smaż razem około 2-3 minut. Lekko ostudzone piersi pokrój w dość grube plastry i włóż do powstałego sosu. Duś potrawę około 10 minut. Podczas duszenia mięsa dodaj delikatnie pokruszone orzechy i sok cytryny. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Lordi94