Piersi z kurczaka w sosie miodowo-orzechowym.odt

(13 KB) Pobierz

Piersi z kurczaka w sosie miodowo–orzechowym

 

 

               4 piersi kurczaka

               200 g miodu

               4 ząbki czosnku

               30 ml sosu sojowego

               50 ml bulionu drobiowego

               100 g orzechów pistacjowych

               1 łyżka majeranku

               2 łyżeczki słodkiej papryki

               po 1 łyżeczce tymianku i ostrej papryki

               sok z połowy cytryny

               3 łyżki oleju

               sól, pieprz

 

 

Piersi z kurczaka oprósz solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, słodką i ostrą papryką i odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż na nim mięso z obydwu stron na złoty kolor. Mięso zdejmij z patelni i odłóż w ciepłe miejsce. Czosnek pokrój w plasterki i wrzuć go na pozostały po smażeniu mięsa tłuszcz, dodaj miód, sos sojowy, bulion i smaż razem około 2-3 minut. Lekko ostudzone piersi pokrój w dość grube plastry i włóż do powstałego sosu. Duś potrawę około 10 minut. Podczas duszenia mięsa dodaj delikatnie pokruszone orzechy i sok cytryny. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin