Sernik cytrynowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag białego sera (zmielonego)

100 ml śmietanki 30-proc.

22 dag cukru

4 jajka

cytryna

2 łki mąki ziemniaczanej

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

odrobina masła

 

Zacznij od nagrzania piekarnika do 180°C. Potem przygotuj formę o średnicy 26 cm: wysmaruj ją masłem i wysyp cukrem.

 

Teraz przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Umyj cytrynę, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj ser, śmietanę, żółtka, skórkę cytrynową, cukier i mą do uzyskania jednolitej masy. Następnie ubij z białek pianę, dodaj cukier wanilinowy, po czym delikatnie dodaj do masy.

 

Całość przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut, aż ciasto będzie rumiane. Wyjmij, odczekaj 15 minut, odwróć na talerz deserowy i po 30 minut zdejmij formę.

 

Ciasto podawaj w temperaturze pokojowej albo po kilku godzinach z lodówki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin