Tortilla de patatasPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 40 min.8 jajek,1 kg kartofli,olej do smazenia,sol.1. Kartofle obrac, umyc, pokroic na cienkie plasterki.2. Na patelni rozgrzac olej.Wrzucic pokrojone kartofle i smazyc je mieszajac,by sie nie przypalily. Podczas smazenie lekko osolic.3. Do duzej miski wbic 8 jajek. Osolic i trzepaczka ubic na jednolita mase.Podsmazone kartofle wrzucic do miski z jajami i dobrze wymieszac.4. Na patelni rozgrzac olej. Przelac mieszanine jajek i kartofli. Potrzasaclekko patelnia, by smazony placek nie przywarl do dna.5. Talerz o srednicy zblizonej do srednicy patelni przylozyc do tortilli i nakryc patelnie. Przewrocic patelnie na druga strone, by tortilla wypadla natalerz. Wnetrze placka nie powinno byc zbytnio sciete.6. Pokroic tortille na 6 porcji. Podawac jako przystawke na zimno lub goraco.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 78.
bells.069