Brokuły w cieście z sosem jogurtowymSkładniki na 4 porcje: 50 dag brokułów, 50 dag pieczarek,50 dag marchwi, 12 czubatych łyżek mąki (28 dag), 2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego, 1 żółtko, 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki, sól, biały pieprz, 4 szklanki oleju do smażenia, natka pietruszki do dekoracji. Rozbełtać w misce żółtko z dwiema szklankami zimnej wody. Wsypać mąkę, wymieszać, odstawić na kilkanaście minut. W tym czasie oczyścić i opłukać pieczarki oraz warzywa. Podzielić brokuły na różyczki. Pokroić ukośnie marchew na 3-centymetrowe kawałki. Gotować marchew przez 5 minut w osolonej wodzie, po 3 minutach wrzucić brokuły. Osączyć warzywa na sitku. Wymieszać jogurt ze śmietaną. Opłukać i osuszyć zieleninę, drobno pokroić. Dodać zieleninę do sosu, doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać olej w wysokim garnku. Moczyć warzywa i pieczarki w cieście, smażyć porcjami po 5 minut na złoty kolor. Osączyć z tłuszczu, ułożyć na półmisku. Sos podawać w sosjerce.
bells.069