Jabłecznik ze śmietaną.rtf

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

- 4 jaja, 1 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

- 1 kg jabłek lub musu jabłkowego

 

- 2 budynie jasne

 

- 1/2 litra 36% śmietany kremówki

 

- 3 paczki herbatników

 

- lukier (6 łyżek soku z cytryny, 1 szkl. cukru pudru - konsystencja musi być gęsta)

 

Sposób wykonania

 

- Upiec biszkopt na blachę z 4 jaj

 

- 1 kg jabłek zaparzyć (lub mus jabłkowy)

 

- 2 budynie białe ugotować w 1/2 litra wody

 

- Ciepłe budynie dodać do ugotowanych jabłek.

 

- Ciepłą masę wylać na upieczony biszkopt

 

- Ubić 1/2 litra 35% śmietany tortowej i wylać na zimną masę.

 

- Na śmietanę rozłożyć 3 paczki herbatników. Na wierzch gęsty lukier

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin