Składniki
- 4 jaja, 1 szkl. mąki, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek lub musu jabłkowego
- 2 budynie jasne
- 1/2 litra 36% śmietany kremówki
- 3 paczki herbatników
- lukier (6 łyżek soku z cytryny, 1 szkl. cukru pudru - konsystencja musi być gęsta)
Sposób wykonania
- Upiec biszkopt na blachę z 4 jaj
- 1 kg jabłek zaparzyć (lub mus jabłkowy)
- 2 budynie białe ugotować w 1/2 litra wody
- Ciepłe budynie dodać do ugotowanych jabłek.
- Ciepłą masę wylać na upieczony biszkopt
- Ubić 1/2 litra 35% śmietany tortowej i wylać na zimną masę.
- Na śmietanę rozłożyć 3 paczki herbatników. Na wierzch gęsty lukier
Koteciek