· ok. 800 g kapusty kiszonej
· 50 g suszonych grzybów
· 1 duża cebula
· 3 łyżki oleju roślinnego
· 1 łyżka mąki
· przyprawy do smaku: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier
1. Grzyby namocz w gorącej wodzie i zostaw na kilka godzin, żeby zmiękły. Po tym czasie posiekaj je.
2. Kapustę ugotuj do miękkości w wodzie, w której moczyły się grzyby (ok. 1 szklanka), ok. 50 min.
3. Na patelni podsmaż cebulę. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę.
4. Do kapusty wrzuć grzyby, cebulę z zasmażką i dopraw solą, pieprzem i cukrem. Duś jeszcze wszystko razem przez chwilę.
Tak przygotowaną kapustę z grzybami możesz jeść solo, jako dodatek do dania głównego, wykorzystywać jako farsz do pierogów, krokietów, uszek czy knedli.
Koteciek