Pikantne gruszkiSkładniki:1 kg dojrzałych, twardych gruszek0,5 litra czerwonego wytrawnego wina1 cytryna5 szklanek czerwonego octu winnego1 szklanka cukru25 dag mioduziarna czarnego pieprzugoździkiziele angielskiecynamonliście lauroweGruszki obrać, włożyć do zimnej wody zmieszanej z sokiem z cytryny. Do naczynia wlać ocet i wino, włożyć cukier, miód i przyprawy, zagotować, odszumować i gotować 5 min. Włożyć gruszki na ok. 30 min. Już miękkie owoce wyjąć i ułożyć w słoikach. Syrop zagotować, aż połowa wyparuje i zgęstnieje. Zalać nim owoce, by były całkowicie przykryte, szczelnie zamknąć słoiki. Odstawić w chłodne miejsce.Rada: Gruszki znakomicie smakują z pieczonym ciemnym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną. Są najsmaczniejsze, kiedy postoją kilka tygodni w piwnicy.
Koteciek