Pory w cieście.doc

(23 KB) Pobierz
Pory w cieście

Pory w cieście
Składniki :
POR 80 dag
ŚMIETANA 8 łyżek
MĄKA 10 dag
JAJKA 2
TŁUSZCZ 8 dag
PROSZEK DO PIECZENIA 1/2 łyżeczki
SÓL
Pory oczyśćić, starannie opłukać, odciąć zielone liście tak, aby długość porów wynosiła ok.15 cm. Wrzucić na osolony wrzątek i ugotować. Odcedzić, pozostawić na sicie, aż dobrze odcieknie woda. Przygotować ciasto: całe jajka rozbić trzepaczką (lub zmiksować), dodawać (stale ubijając) na przemian mąkę i śmietanę. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sól do smaku. Pory nabijać na widelec, maczać w cieście i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Układać na ogrzanym półmisku. Oddzielnie podać sos (np. pomidorowy, grzybowy itp.).


MM

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin