Kartofle darphinPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.8 kartofli,160 g sklarowanego masla,sol.1. Kartofle starannie umyc, obrac i pokroic w "julienne". Osolic, podzielic na4 rowne porcje (obranych kartofli juz nie myz, bowiem w trakcie smazenia niezlepily sie ze soba w placuszki).2. Na patelni o srednicy 12-15 cm silnie rozgrzac 40 g masla. Nalozyc porcjekartofli i ugniesc je lekko widelcem, nadajac im ksztalt regularnego, okraglego placka.3. Smazyc na silnym ogniu poki nie zazloca sie od spodu, po czym zmniejszycogien i smazyc ok. 7 min. Odwrocic i dosmazac ok. 6 min. Zdjac z patelni iodstawic w cieple miejsce. Tak samo usmazyc pozostale porcje.- By skrocic czas przygotowania potrawy uzyc mozna jednoczesnie 2 lub wiecejpatelni, lub smazyc wieksze porcje na duzej patelni i dzielic je tuz przedpodaniem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 26.
tatanka.com