Kabaczek nadziewany mięsem
•ok. 1 kg kabaczka
•30 dag mielonego mięsa
•1/2 szklanki ryżu•cebula
•3 pomidory
•1/2 szklanki śmietany
•jajko
•olej
•łyżka mąki
•natka
•sól, pieprz
Kabaczki pokrój w krążki grubości ok. 5 cm. Łyżeczką wybierz nasiona, pozostawiając z jednego końca cienką warstwę miąższu. W dużej ilości osolonej wody ugoruj ryż, odcedź, ostudź. Wymieszaj go w misce z mięsem, wbij jajko, przypraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrób farsz. Napełnij nim przygotowane krążki kabaczka. Gotowe ułóż w szerokim rondlu, podlej olejem i kilkoma łyżkami wody, dodaj pokrojone na ósemki i obrane ze skory pomidory. Duś do miękkości. Wyjmij kabaczki i trzymaj w cieple. Sos przypraw śmietaną wymieszaną z mąką. Kabaczki podawaj posypane natką, z makaronowymi gniazdami i sosem pomidorowym.
beatak14