Kabaczek faszerowany .doc

(31 KB) Pobierz

Kabaczek nadziewany mięsem

 

ok. 1 kg kabaczka

30 dag mielonego mięsa

1/2 szklanki ryżucebula

3 pomidory

1/2 szklanki śmietany

jajko

olej

łyżka mąki

natka

sól, pieprz

 

Kabaczki pokrój w krążki grubości ok. 5 cm. Łyżeczką wybierz nasiona, pozostawiając z jednego końca cienką warstwę miąższu. W dużej ilości osolonej wody ugoruj ryż, odcedź, ostudź. Wymieszaj go w misce z mięsem, wbij jajko, przypraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wyrób farsz. Napełnij nim przygotowane krążki kabaczka. Gotowe ułóż w szerokim rondlu, podlej olejem i kilkoma łyżkami wody, dodaj pokrojone na ósemki i obrane ze skory pomidory. Duś do miękkości. Wyjmij kabaczki i trzymaj w cieple. Sos przypraw śmietaną wymieszaną z mąką. Kabaczki podawaj posypane natką, z makaronowymi gniazdami i sosem pomidorowym.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin