Toksykologia wd. – 5 – 29.10.2009r
Ocena toksykologiczna związków chemicznych – cel: wyznaczanie dawki nieszkodliwej dla człowieka dla substancji celowo dodanych (..)
Zwierzęta – wyznaczanie najwyższej dawki niedziałającej (mg/kg m.c)
NOAEL – no observed adverse effect level
Najwyższa dawka w badaniu długoterminowym, przy której nie występuje statystyczny wzrost częstości lub nasilenie a szkodliwych skutków działania substancji u badanych zwierząt w stosunku do grupy
LOAEL – napisać co to jest. (najniższa dawka w badaniach długoterminowych)
Wyznaczanie ADI dla ludzi
ADI – acceptable daily intake – dopuszczalne dzienne pobranie ilości substancji, która zgodnie z aktualnym stanem wiedzy może być pobierana przez człowieka codziennie przez całe życie.
· ADI wyznacza się głownie dla substancji celowo dodanych do żywności. Wyłącznie substancji które nie kumulują się w organizmie
· Dotyczy pobrania ze wszystkich źródeł , tj. żywności, wody, powietrza, leków, kosmetyków.
· Nie wyznacza się dla substancji rakotwórczych
ADI = NOAEL : współczynnik niepewności (najczęściej 100)
Współczynnik niepewności jest ustalany z uwagi na różnice: międzygatunkowe oraz miedzy osobnicze
Konieczność stosowania współczynnika wynika z:
· Liczba zwierząt użytych do doświadczenia jest ograniczona i mała w stosunku do liczebności ludzi,
· Zastosowane testy czynnościowe kryteria histopatologiczne mogą okazać się nie najczulsze,
· Człowiek charakteryzuje się mniejszą zdolnością do metabolizowania i wydalania substancji niż np. Szczur
· Z powodów różnic genetycznych, wieku, warunków odżywiania, stanu zdrowia, stylu życia, wys. fizycznego rozrzut reakcji jest dużo większy w populacji ludzkiej niż w śród dobrze dobranych zwierząt laboratoryjnych
· Możliwość interakcji z innymi substancjami pobieranymi przez człowieka
LUDZIE – dla innych substancji: PMTDI, PTWI, PTMI (mg/kg m.c)
PMTDI – (provisional maximum tolerated daily intake) tymczasowe maksymalne tolerowane dzienne pobranie. Odpowiednik ADI, ale dla substancji, które stanowią zanieczyszczenie żywności i nie kumulują się w organizmie
PTWI – tolerowane tygodniowe pobranie. Odpowiednik ADI, ale dla substancji, które stanowią zanieczyszczenie żywności i kumulują się w organizmie (dlatego przeliczenie na tydzień
PTMI – pobranie toksyn na miesiąc.
WYZNACZNIE DOPUSZCALNYCH ILOŚCI W PROUKTACH mg lub g/kg produktu.
MDP = (ADIx ŚMC): WS
MDP – maks. Teoretyczna dopuszczalna pozostałość (mg/kg prod)
ŚMC – średnia masa ciała człowieka
WS – współczynnik spożycia produktu (kg prod. Dzień)
MDP – praktyczna pozostałość lub dodatek.
Ustalony prawnie limit zawartości substancji w produkcie jest mniejszy od wyliczonej teoretycznie MDP - musi być zgodny z GAP i GMP.
Dyrektywa 2006/52/WE z 5 lipca 2006r.
Nazwa
Prod
Ilość dodana
pozostałość
Azotan potasu
Produkty mięsne
150
Azotan sodu
Sterylizowane produkty mięsne
??
Rozp. 1881/2006
Max poziomy WWA w mikrogramach na kg świeżej masy produktu.
Ocena ryzyka
Ryzyko – miara oczekiwanego niebezpieczeństwa stwarzanego przez substancję chemiczną przy jej określonym zastosowaniu.
(faktyczne [przypuszczalne] spożycie)/ ADI x 100
Np. badano 167 substancji – pozostałość pestycydów. Dal 100 <spożycie 10%ADI;Da 7 sub spożycie >200% ADI; Aspratan spożycie = 25% ADI
Toksykologia żywności – dotyczy substancji chemicznych dostających się do organizmu z żywnością:
· Występujących naturalnie w grzybach, roślinach i tkankach zwierząt.
Substancje szkodliwe występujące naturalnie:
· Antyodżywcze
· Szkodliwe
Występujące w:
· Grzybach kapeluszowych np. cykliczne aminokwasy, alkaloidy
· W roślinach np. alkaloidy, glikozydy
· W tkankach zwierzą (nie będą omawiane)
Okoliczność zatruć:
· Pomylenie grzybów roślin lub zwierzą niejadalnych z jadalnymi
· Spożycie w zbyt dużych ilościach surowców jadalnych zawierających substancje szkodliwe.
Substancje szkodliwe występujące w roślinach
· W Polsce występuje ok. 300 gat. Roś. Których spożycie może stanowić ryzyko ostrego zatrucia
· W tym ponad 50 gat. – ryzyko zatruć śmiertelnych
Powody zatruć:
· U dorosłych – pomyłki lub stosowanie w celach samobójczych
· Zatrucia dzieci do 1 roku życia – roślinami hodowanymi w domu,
· Itd.
Grzyby wielkoowocnikowe (kapeluszowe)
W Polsce występuje:
· 1400 gatunków grzybów jadalnych
· Ok. 200 grzybów trujących
Do zatruć dochodzi głownie w skutek pomylenia gatunków trujących z gatunkami jadalnymi.
Stopień toksyczności zależy od swoistych cech gatunku, warunków geobotanicznych, glebowych, itd. Przebieg zatrucia zależy od: gatunku grzyba, ilości spożytej, wieku osoby, indywidualnej wrażliwości.
Podział grzybów ze względu na patomechanizm działania toksyn:
· Cytotropowym (uszkodzenia narządów miąższowych – nerki wątroba, zmiany martwicze)
· Neurotropowe (muchomor czerwony – zaburzenia psychoneurologiczne)
· Gastroenterotoksyczne (działają na przewód pokarmowy np. wymioty)
· Nieswoiste – np. na skutek pozostałości pestycydów.
Podział ze względu na stopień niebezpieczeństwa dla człowieka:
· Wywołujące późne objawy (po 8 – 36 godzin) np. muchomor sromotnikowy
· Wywołujące wczesne objawy (po 15 – 3 godzin) np. muchomor czerwony
· Warunkowo jadalne – po przeprowadzaniu odpowiedniej obróbki cieplnej.
Grupa
1 - Śmiertelnie trujące
1a – warunkowo śmiertelne
wnozcik2007