Pyszne i sprawdzone ciasta.doc

(462 KB) Pobierz



TORT KARMELKOWO-KAWOWY

Biszkopt::
10 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka maki pszennej
niepelna szklanka maki ziemniaczanej
1 lyzka kakao
1 lyzka kawy naturalnej
2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

Bialka ubic , dodac cukier, zoltka, wsypac make,kawe i kakao,wymieszac delikatnie lyzka drewniana. Mase podzielic na dwie czeci, upiec 2 biszkopty.

Orzechowy:
4 jajka
1/2 szklanki maki pszennej
5 dag orzechow mielonych
1 lyzka kakao
1/2 szklanki cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia

Ubic bialaka, dodac cukier i zoltka, wsypac pozostale skladniki,delikatnie wymieszac. Upiec.
Krem I:
Puszka mleka skondensowanego
1 maslo
sok z cytryny
spirytus
Maslo utzrec dodac ugotowany karmel, sok z cytryny, spirytus.

Krem II:
1/2l mleka
duzy budyn smietankowy
3 lyzki cukru
maslo
3 lyzki suchej kawy capuccino
1 czekolada
Ugotowac budyn, wystudzic. Maslo utzrec dodawac zimny budyn,i sucha kawe capuccino. Czekolade pokroic dodac do kremu, wymieszac.

Dodatkowo:
maly sloik wisni
1 galaretka wisniowa
Galaretke rozpuscic w 1 szklance goracej wody, do tezejacej dodac odsaczone wisnie.

Przelozenie:
biszkopt kakaowo-kawowy - krem karmelowy - placek orzechowy - galaretka z wisniami - krem capuccino - biszkopt kakaowo- kawowy - polewa.

 

TORT KOKOSOWO-KAWOWY

 

Blaty kokosowe:

8 białek

40 dag kokosu

1 ½ szklanki cukru

aromat rumowy

 

Masa:

25 dag masła

4 żółtka

½ szklanki cukru pudru

5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej

1 łyżka spirytusu

aromat rumowy

Do dekoracji:

2 łyżki kokosu

1 łyżka kawy mielonej

 

Sposób wykonania:

Składniki podane na blaty kokosowe podzielić na 2 części i zrobić osobne 2 placki:

Z 4 białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna wsypać ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Wymieszać z 20 dag kokosu i aromatem rumowym. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 23-25 cm i piec około 35 minut w temperaturze 150-170 °C. Z żółtek i cukru utrzeć gładki kogel-mogel. Masło starannie utrzeć i wciąż ucierając dodawać po trochu masę jajeczną, spirytus i aromat, a na końcu kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.

Upieczone blaty ostudzić i przełożyć połową kremu. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.

Udekorować kokosem wymieszanym z kawą. Tort schłodzić w lodówce.

TORT KARMELOWO CZEKOLADOWY Z AMARETTO, PROSTY DO ZROBIENIA
 

Spód - czekoladowy biszkopt genueński
- 4 jajka
- 80 g czyli ok. 1/2 szklanki mąki tortowej
- 100 g czyli ok. 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku
- 100 g czekolady gorzkiej
- szczypta soli

Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Białka ubić z solą, pod koniec ubijania dodając cukier puder, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Do piany dodać żółtka, wymieszać. Przesianą mąkę z proszkiem wsypać do piany i mieszać delikatnie dużą łyżką. Na koniec dodać czekoladę i raz jeszcze wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 170*C, następnie 10 minut w 180*C i ostatnie 10 minut w 200*C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło dostatecznie, jeśli nie, to dopiekać jeszcze ok. 5 minut w 180*C.

Na przełożenie i wierzch:
- puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 1/4 l czyli szklanka śmietany 30%
- 1 śmietan-fix plus łyżeczka cukru
- 75 g płatków migdałowych
- łyżka płaska cukru pudru przesianego
- amaretto do nasączenia blatów (pasuje też likier kawowy)

Mleko gotować 3 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu puszkę ostudzić w zimnej wodzie i otworzyć jak będzie zupełnie zimna.
Migdały uprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Posypać rownomiernie cukrem pudrem, wymieszać i prażyć aż cukier się lekko stopi. Ostudzić migdały, a następnie połowę wymieszać z masą karmelową.
Śmietanę ubić ze śmietan-fixem wymieszanym z łyzeczką cukru.
Spód przekroić na pół. Nasączyć amaretto w ilości dowolnej icon_wink.gifczyli ok. 4 łyżki na blat. Wyłożyć całą masę karmelowo-migdałową, rozsmarować równomiernie, nakryć drugim blatem, nasączyć go i wyłożyć całą ubitą śmietanę, rozsmarowując ją po wierzchu i bokach. Posypać wierzch resztą migdałów. Schłodzić tort i kroić po schłodzeniu.
Tort jest bardzo smaczny i nie jest bardzo słodki, czekoladowy biszkopt i nie posłodzona praktycznie śmietana wyrównują słodycz masy karmelowej.

 

TORT ŚMIETANKOWY Z KOKOSOWO-MIGDAŁOWĄ WKŁADKĄ

 


Biszkopt:

5 jajek

5 żółtek

1 ½ szklanki cukru

1 ½ szklanki mąki pszennej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Kokosowo-migdałowa wkładka:

5 białek

1 szklanka cukru

10 dag wiórek kokosowych

10 dag płatków migdałowych

 

 

 

Kakaowa masa śmietankowa:

2 mleczne czekolady

1 gorzka czekolada

¼ szklanki mleka

½ litra śmietany 36%

 

Masa śmietankowa:

3 białe czekolady

¼ szklanki mleka

½ litra śmietany 36%

 

Ponadto:

rum

dżem brzoskwiniowy (ok. 30 dag)

serduszka dekoracyjne


 

Sposób wykonania:

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Delikatnie wymieszać i wylać do wyłożonej folią aluminiową dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 20 minut w temperaturze 170 °C i ostudzić.

 

Jedną część biszkoptu nasączyć rumem i posmarować dżemem brzoskwiniowym. Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki i zalać gorącym mlekiem. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, dodać ostudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Około 2/3 kakaowej masy śmietankowej wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem brzoskwiniowym. Na masę położyć kokosowo-migdałową wkładkę i tort włożyć do lodówki.

 

Białą czekoladę połamać na kawałki i zalać gorącym mlekiem. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, dodać ostudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Około 2/3 masy śmietankowej wyłożyć na kokosowo-migdałową wkładkę. Drugą część biszkoptu posmarować pozostałym dżemem brzoskwiniowym i położyć na masę śmietankową (biszkopt obrócić tak, żeby dżem był na masie śmietankowej). Następnie biszkopt nasączyć rumem i wyłożyć na niego około 2/3 masy śmietankowej. Tort włożyć do lodówki na około 10 minut. Pozostałymi masami śmietankowymi, posmarować boki i wierzch tortu. Tort udekorować czekoladowymi serduszkami i włożyć do lodówki na około 12 godzin.

Smacznego.

 

TORT ORZECHOWO-KARMELOWY Z KREMEM KAWOWYM

 

Ciasto czekoladowe:

6 jajek

1,5szkl.cukru

6 łyżek mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kako

2 łżeczki proszku do pieczenia

 

Ciasto orzechowe:

5 białek

1 szkl. cukru

1łyżeczka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka miodu

250g. posiekanych orzechów włoskich

 

Masa karmelowa:

Ugotować skondensowane słodzone mleko 3godz.(udało mi sie kupić gotową mase-krówke w puszce z Mleczarni -Gostyń)

 

CAPPUCCINO Z BISZKOPCIKAMI



Biszkopt:

5 jajek

¾ szklanki cukru

1 łyżka wody

1 szklanka mąki tortowej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa waniliowa:

50 dag masła

¾ szklanki cukru pudru

4 serki homogenizowane waniliowe (4x15 dag)

1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego

 

Ponadto:

1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag)

1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag)

 

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.

 

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części.

 

Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić.

 

Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino.

Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

 

KREM KAWOWY

 

0,5l.mleka

4 łyżki cukru

cukier waniliowy

6łyżek mąki pszennej

4 żółtka

2łyżki kawy rozpuszczalnej

1,5 kostki Kasi

 

Ciasto czekolalodowe zrobić wg.przepisu(tak jak robi się biszkopt) piec 40min.w 170°C.

Po przestudzeniu przekroić na dwie części.Spód nasączyć ponczem(pół szkl.esensji herbaty,dwie łyżki cukru,łyżka spirytusu).

Ugotować krem kawowy tak jak budyń po przestudzeniu zmiksować z Kasią,wyłożyć 2/3 masy na biszkopt.

Upiec blat orzechowy:ubić białka dodać cukier,mąkę,miód i orzechy,piec30min. w 180°C.

Przestudzony blat położyć na krem kawowy,posmarować karmelem,przykryć drugą częścią biszkoptu czekoladowego,posmaroawć pozostałym kremem,udekorować polewą i orzechami.

 

ŚMIETANKOWO-BUDYNIOWA POKUSA



Biszkopt:

4 jajka

½ szklanki cukru

½ szklanki mąki pszennej

1 łyżka kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Poncz:

ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody

kilka kropel aromatu śmietankowego

 

Masa budyniowa:

3 szklanki mleka

20 dag masła

cukier waniliowy

2 budynie karmelowe

 

Masa śmietankowa:

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

1/3 szklanki gorącej wody

2 łyżki żelatyny

¾ litra śmietany 30%

ok. 6 łyżek cukru pudru

 

Do dekoracji:

5 dag gorzkiej czekolady  

 

Sposób wykonania:

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).

 

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.

 

Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

 



TOFFI

 

Składniki:

6 opakowań herbatników
1 opakowanie krakersów
 

Masa 1:
1 szklanka mąki krupczatki
½ szklanki cukru pudru
4 żółtka
1 litr mleka
1 kostka masła
 

Masa 2:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
 

Masa 3:
0,5 litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

 

Sposób wykonania:

Masa 1: Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko (nie odwrotnie!), całość zagotować - musi zgęstnieć jak budyń.

Masa 2: Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Do garnka wlać zimną wodę i włożyć puszkę mleka. Puszka ma być zakryta wodą. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak, aby puszka przez całe 3 godziny gotowania była zakryta wodą.

Masa 3: Śmietanę ubić z cukrem. (aby się lepiej trzymała można dodać 2 opakowania śmietan-fixu)

Na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć w kolejności: warstwę herbatników, przestudzony budyń warstwę herbatników (przygniatać żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem krakersy na koniec bitą śmietanę.

Posypać tartą czekoladą, odczekać aż herbatniki zmiękną żeby przy krojeniu ciasta nie kruszyły się.

KRUCHEC BISZKOPTOWY



Ciasto kruche:
2 szklanki mąki pszennej
½ szklanki cukru
1 jajko
15 dag margaryny
2 łyżki miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 

Biszkopt:
4 jajka
¾ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
 

Krem:
½ litra mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
½ szklanki cukru
25 dag margaryny
 

Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

 

Sposób wykonania:

Do mąki dodać cukier, jajko, miękką margarynę, miód, sodę oczyszczoną i wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i upiec osobno. Każdą część rozłożyć w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blaszce o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 12 minut w temperaturze 160 °C. Ostudzić.

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.

W ½ szklance mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozpuszczone w mleku mąki, mieszając chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu dodać kostkę margaryny, mieszać aż wszystko się połączy. Następnie ciepłą masą przekładać upieczone wcześniej placki.

Na ciasto kruche wyłożyć połowę ciepłej masy, następnie przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę masy i przykryć kruchym ciastem, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

 

PLACEK Z CHAŁWĄ

 



Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:

½ szklanki przegotowanej zimnej wody

10 ml spirytusu

 

Masa chałwowa:

20 dag masła

12,5 dag margaryny „Kasia”

2 jajka

¾ szklanki cukru

40 dag chałwy waniliowej

25 ml spirytusu

Ponadto:

puszka brzoskwiń

gotowa polewa czekoladowa  

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.

Przegotowaną zimną wodę wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.

Miękkie masło i miękką margarynę „Kasie” utrzeć razem na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze (tzn. wodę w małym garnku zagotować, następnie zmniejszyć gaz, i na ten garnek położyć miskę z jajkami i cukrem, tak żeby ta miska nie dotykała gorącej wody, i ubijać mikserem jajka, gdy masa będzie już sztywna, miskę zdjąć i masę ostudzić). Do puszystej masy z masła i margaryny dodać masę jajeczną i dalej miksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin