TORT KARMELKOWO-KAWOWYBiszkopt:: 10 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maki pszennej niepelna szklanka maki ziemniaczanej 1 lyzka kakao 1 lyzka kawy naturalnej 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Bialka ubic , dodac cukier, zoltka, wsypac make,kawe i kakao,wymieszac delikatnie lyzka drewniana. Mase podzielic na dwie czeci, upiec 2 biszkopty. Orzechowy: 4 jajka 1/2 szklanki maki pszennej 5 dag orzechow mielonych 1 lyzka kakao 1/2 szklanki cukru 1 lyzeczka proszku do pieczenia Ubic bialaka, dodac cukier i zoltka, wsypac pozostale skladniki,delikatnie wymieszac. Upiec. Krem I: Puszka mleka skondensowanego 1 maslo sok z cytryny spirytus Maslo utzrec dodac ugotowany karmel, sok z cytryny, spirytus. Krem II: 1/2l mleka duzy budyn smietankowy 3 lyzki cukru maslo 3 lyzki suchej kawy capuccino 1 czekolada Ugotowac budyn, wystudzic. Maslo utzrec dodawac zimny budyn,i sucha kawe capuccino. Czekolade pokroic dodac do kremu, wymieszac. Dodatkowo: maly sloik wisni 1 galaretka wisniowa Galaretke rozpuscic w 1 szklance goracej wody, do tezejacej dodac odsaczone wisnie. Przelozenie: biszkopt kakaowo-kawowy - krem karmelowy - placek orzechowy - galaretka z wisniami - krem capuccino - biszkopt kakaowo- kawowy - polewa.
TORT KOKOSOWO-KAWOWY
Blaty kokosowe:
8 białek
40 dag kokosu
1 ½ szklanki cukru
aromat rumowy
Masa:
25 dag masła
4 żółtka
½ szklanki cukru pudru
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
Do dekoracji:
2 łyżki kokosu
1 łyżka kawy mielonej
Sposób wykonania:
Składniki podane na blaty kokosowe podzielić na 2 części i zrobić osobne 2 placki:
Z 4 białek ubić pianę, a gdy będzie już sztywna wsypać ¾ szklanki cukru i dalej ubijać. Wymieszać z 20 dag kokosu i aromatem rumowym. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę o średnicy 23-25 cm i piec około 35 minut w temperaturze 150-170 °C. Z żółtek i cukru utrzeć gładki kogel-mogel. Masło starannie utrzeć i wciąż ucierając dodawać po trochu masę jajeczną, spirytus i aromat, a na końcu kawę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wody.
Upieczone blaty ostudzić i przełożyć połową kremu. Resztą kremu posmarować wierzch i boki tortu.
Udekorować kokosem wymieszanym z kawą. Tort schłodzić w lodówce.
TORT KARMELOWO CZEKOLADOWY Z AMARETTO, PROSTY DO ZROBIENIA
Spód - czekoladowy biszkopt genueński- 4 jajka- 80 g czyli ok. 1/2 szklanki mąki tortowej- 100 g czyli ok. 1/2 szklanki cukru pudru- 1/2 łyżeczki proszku- 100 g czekolady gorzkiej- szczypta soliCzekoladę stopić w kąpieli wodnej. Białka ubić z solą, pod koniec ubijania dodając cukier puder, aż piana będzie błyszcząca i sztywna. Do piany dodać żółtka, wymieszać. Przesianą mąkę z proszkiem wsypać do piany i mieszać delikatnie dużą łyżką. Na koniec dodać czekoladę i raz jeszcze wymieszać. Wlać ciasto do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10 minut w 170*C, następnie 10 minut w 180*C i ostatnie 10 minut w 200*C. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto się upiekło dostatecznie, jeśli nie, to dopiekać jeszcze ok. 5 minut w 180*C.Na przełożenie i wierzch:- puszka mleka skondensowanego słodzonego- 1/4 l czyli szklanka śmietany 30%- 1 śmietan-fix plus łyżeczka cukru- 75 g płatków migdałowych- łyżka płaska cukru pudru przesianego- amaretto do nasączenia blatów (pasuje też likier kawowy)Mleko gotować 3 godziny na małym ogniu. Po ugotowaniu puszkę ostudzić w zimnej wodzie i otworzyć jak będzie zupełnie zimna.Migdały uprażyć na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Posypać rownomiernie cukrem pudrem, wymieszać i prażyć aż cukier się lekko stopi. Ostudzić migdały, a następnie połowę wymieszać z masą karmelową.Śmietanę ubić ze śmietan-fixem wymieszanym z łyzeczką cukru.Spód przekroić na pół. Nasączyć amaretto w ilości dowolnej czyli ok. 4 łyżki na blat. Wyłożyć całą masę karmelowo-migdałową, rozsmarować równomiernie, nakryć drugim blatem, nasączyć go i wyłożyć całą ubitą śmietanę, rozsmarowując ją po wierzchu i bokach. Posypać wierzch resztą migdałów. Schłodzić tort i kroić po schłodzeniu.Tort jest bardzo smaczny i nie jest bardzo słodki, czekoladowy biszkopt i nie posłodzona praktycznie śmietana wyrównują słodycz masy karmelowej.
TORT ŚMIETANKOWY Z KOKOSOWO-MIGDAŁOWĄ WKŁADKĄ
Biszkopt:
5 jajek
5 żółtek
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Kokosowo-migdałowa wkładka:
5 białek
1 szklanka cukru
10 dag wiórek kokosowych
10 dag płatków migdałowych
Kakaowa masa śmietankowa:
2 mleczne czekolady
1 gorzka czekolada
¼ szklanki mleka
½ litra śmietany 36%
Masa śmietankowa:
3 białe czekolady
Ponadto:
rum
dżem brzoskwiniowy (ok. 30 dag)
serduszka dekoracyjne
Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i podzielić na dwie części.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Delikatnie wymieszać i wylać do wyłożonej folią aluminiową dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm). Piec około 20 minut w temperaturze 170 °C i ostudzić.
Jedną część biszkoptu nasączyć rumem i posmarować dżemem brzoskwiniowym. Mleczną i gorzką czekoladę połamać na kawałki i zalać gorącym mlekiem. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, dodać ostudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Około 2/3 kakaowej masy śmietankowej wyłożyć na biszkopt posmarowany dżemem brzoskwiniowym. Na masę położyć kokosowo-migdałową wkładkę i tort włożyć do lodówki.
Białą czekoladę połamać na kawałki i zalać gorącym mlekiem. Dokładnie wymieszać i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę, dodać ostudzoną czekoladę i delikatnie wymieszać. Około 2/3 masy śmietankowej wyłożyć na kokosowo-migdałową wkładkę. Drugą część biszkoptu posmarować pozostałym dżemem brzoskwiniowym i położyć na masę śmietankową (biszkopt obrócić tak, żeby dżem był na masie śmietankowej). Następnie biszkopt nasączyć rumem i wyłożyć na niego około 2/3 masy śmietankowej. Tort włożyć do lodówki na około 10 minut. Pozostałymi masami śmietankowymi, posmarować boki i wierzch tortu. Tort udekorować czekoladowymi serduszkami i włożyć do lodówki na około 12 godzin.
Smacznego.
TORT ORZECHOWO-KARMELOWY Z KREMEM KAWOWYM
Ciasto czekoladowe:
6 jajek
1,5szkl.cukru
6 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kako
2 łżeczki proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
1 szkl. cukru
1łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka miodu
250g. posiekanych orzechów włoskich
Masa karmelowa:
Ugotować skondensowane słodzone mleko 3godz.(udało mi sie kupić gotową mase-krówke w puszce z Mleczarni -Gostyń)
CAPPUCCINO Z BISZKOPCIKAMI
¾ szklanki cukru
1 łyżka wody
1 szklanka mąki tortowej
Masa waniliowa:
50 dag masła
¾ szklanki cukru pudru
4 serki homogenizowane waniliowe (4x15 dag)
1 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego
1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 11 dag)
1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 15 dag)
Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka. Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku. Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części.
Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać) rozpuścić w 2 ½ szklanki gorącej wody i ostudzić.
Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej, potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej, drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej. Wierzch ciasta posypać cappuccino.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.
KREM KAWOWY
0,5l.mleka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
6łyżek mąki pszennej
2łyżki kawy rozpuszczalnej
1,5 kostki Kasi
Ciasto czekolalodowe zrobić wg.przepisu(tak jak robi się biszkopt) piec 40min.w 170°C.
Po przestudzeniu przekroić na dwie części.Spód nasączyć ponczem(pół szkl.esensji herbaty,dwie łyżki cukru,łyżka spirytusu).
Ugotować krem kawowy tak jak budyń po przestudzeniu zmiksować z Kasią,wyłożyć 2/3 masy na biszkopt.
Upiec blat orzechowy:ubić białka dodać cukier,mąkę,miód i orzechy,piec30min. w 180°C.
Przestudzony blat położyć na krem kawowy,posmarować karmelem,przykryć drugą częścią biszkoptu czekoladowego,posmaroawć pozostałym kremem,udekorować polewą i orzechami.
ŚMIETANKOWO-BUDYNIOWA POKUSA
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
2 budynie karmelowe
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru
5 dag gorzkiej czekolady
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).
2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.
Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.
Ciasto schłodzić w lodówce.
TOFFI
Składniki:
6 opakowań herbatników 1 opakowanie krakersów
Masa 1: 1 szklanka mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 4 żółtka 1 litr mleka 1 kostka masła
Masa 2: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Masa 3: 0,5 litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru
Masa 1: Masło zagotować z mlekiem. Utrzeć żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy powoli wlewać gorące mleko (nie odwrotnie!), całość zagotować - musi zgęstnieć jak budyń.
Masa 2: Mleko słodzone gotować 3 godziny w puszce na karmel. Do garnka wlać zimną wodę i włożyć puszkę mleka. Puszka ma być zakryta wodą. Podczas gotowania do garnka z puszką należy dolewać wodę, tak, aby puszka przez całe 3 godziny gotowania była zakryta wodą.
Masa 3: Śmietanę ubić z cukrem. (aby się lepiej trzymała można dodać 2 opakowania śmietan-fixu)
Na prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm wyłożyć w kolejności: warstwę herbatników, przestudzony budyń warstwę herbatników (przygniatać żeby warstwy się nie oddzieliły), karmel potem krakersy na koniec bitą śmietanę.
Posypać tartą czekoladą, odczekać aż herbatniki zmiękną żeby przy krojeniu ciasta nie kruszyły się.
KRUCHEC BISZKOPTOWY
Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 jajko 15 dag margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem: ½ litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej ½ szklanki cukru 25 dag margaryny
Do dekoracji: gotowa polewa czekoladowa
Do mąki dodać cukier, jajko, miękką margarynę, miód, sodę oczyszczoną i wymieszać, a następnie wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części i upiec osobno. Każdą część rozłożyć w wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blaszce o wymiarach 25 na 36 cm i piec około 12 minut w temperaturze 160 °C. Ostudzić.
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
W ½ szklance mleka rozpuścić mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, do gotującego się mleka wlać rozpuszczone w mleku mąki, mieszając chwilę pogotować. Zdjąć z ognia i do gorącego budyniu dodać kostkę margaryny, mieszać aż wszystko się połączy. Następnie ciepłą masą przekładać upieczone wcześniej placki.
Na ciasto kruche wyłożyć połowę ciepłej masy, następnie przykryć biszkoptem, wyłożyć resztę masy i przykryć kruchym ciastem, lekko docisnąć. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
PLACEK Z CHAŁWĄ
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ szklanki przegotowanej zimnej wody
10 ml spirytusu
Masa chałwowa:
12,5 dag margaryny „Kasia”
2 jajka
40 dag chałwy waniliowej
25 ml spirytusu
puszka brzoskwiń
gotowa polewa czekoladowa
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i przekroić na dwie części.
Przegotowaną zimną wodę wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć dwie części biszkoptu.
Miękkie masło i miękką margarynę „Kasie” utrzeć razem na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze (tzn. wodę w małym garnku zagotować, następnie zmniejszyć gaz, i na ten garnek położyć miskę z jajkami i cukrem, tak żeby ta miska nie dotykała gorącej wody, i ubijać mikserem jajka, gdy masa będzie już sztywna, miskę zdjąć i masę ostudzić). Do puszystej masy z masła i margaryny dodać masę jajeczną i dalej miksować. Na koniec dodać rozkruszoną chałwę ...
Asiulekbe