ciasto Migotka.pdf

(67 KB) Pobierz
ciasto Migotka
2010-10-09
Onet.pl Gotowanie
Migotka
Przygotowanie: ok. 1 godz.
Pieczenie: ok. 30 min.
Trudność: łatwy
Składniki
Biszkopt:
6 jaj
1 szkl. cukru
1 budyń czekoladowy
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat arakowy
szczypta soli
FOT.: DN
Krem budyniowy:
0,5 litra mleka
0,5 szkl. cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 margaryna lub masło
1 cukier wanilinowy
Krem śmietankowy:
0,5 litra śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
6 łyżeczek żelatyny
1 śnieżka
cukier wanilinowy
Ponadto:
1 puszka mleka skondensowanego gotowanego
(krówka)
40 mszt. herbatników
dowolna polewa
orzeszki do dekoracji
Etapy przygotowania
1. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Ubijając
dodawać cukier i żółtka. Delikatnie mieszając
połączyć z mąką, budyniem, kakao i proszkiem do
pieczenia. Dodać aromat. Piec w temp. 180 st.C
ok.30 min.
2. Przekroić biszkopt na pół i przygotować krem
budyniowy. Budyń i mąkę rozprowadzić w 0,5
szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z
cukrem. Ugotować budyń. Do gorącego budyniu
dodać margarynę i mieszać do połączenia się
składników.
3. Ciepły krem wyłożyć na jednej części biszkoptu.
Przykryć warstwą herbatników. Na herbatnikach
rozprowadzić mleko skondensowane i przykryć
gotowanie.onet.pl/35414,druk.html
1/2
377385105.021.png 377385105.022.png 377385105.023.png 377385105.024.png 377385105.001.png 377385105.002.png 377385105.003.png 377385105.004.png 377385105.005.png 377385105.006.png 377385105.007.png 377385105.008.png 377385105.009.png 377385105.010.png 377385105.011.png 377385105.012.png 377385105.013.png 377385105.014.png 377385105.015.png
2010-10-09
Onet.pl Gotowanie
drugą częścią biszkoptu. Schłodzoną kremówkę ubić
ze śnieżką. Dodać cukier i rozpuszczoną w wodzie
żelatynę.
4. Kremówkę rozprowadzić na biszkopcie i przykryć
herbatnikami. Oblac dowolną polewą czekoladową i
dekorować orzeszkami.
20100302
Powrót »
drukuj
Copyright 19962010 Onet.pl SA
gotowanie.onet.pl/35414,druk.html
2/2
377385105.016.png 377385105.017.png 377385105.018.png 377385105.019.png 377385105.020.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin