Maślane Rafaello.doc

(28 KB) Pobierz
Maślane Rafaello

Maślane Rafaello

 

 


 

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka mąki krupczatki
½ łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny
Masa:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
25 dag masła roślinnego
aromat waniliowy
Posypka:
20 dag kokosu
20 dag masła
1 łyżka cukru

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Mąkę i cukier rozmieszać w jednej szklance mleka. Resztę zagotować. Wlać mleko rozmieszane z mąką i cukrem. Chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt.

Masło roztopić, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin