Wołowina z brokułami.pdf

(32 KB) Pobierz
5857894 UNPDF
WOŁOWINA Z BROKUŁAMI
Składniki:
Wykonanie:
Z mięsa wytnij cały tłuszcz i pokrój je na bardzo cienkie
paski w poprzek włókien. Powinny mieć długość około
7,5 cm. Oprósz mięso mąką kukurydzianą, dodaj sos
sojowy, sherry i cukier. Dobrze zamieszaj i odstaw do
całkowitego rozmrożenia się mięsa. Odetnij rozety
brokułów od łodyg i potnij na kawałki równej wielkości.
Łodygi obierz i pokrój w cienkie, ukośne plasterki. Potnij
imbir w paski. Rozgrzej patelnię z półokrągłym dnem i
wlej 2 łyżki oleju. Wrzuć brokuły i posyp solą. Smaż, cały
czas przewracając, aż brokuły zrobią się ciemnozielone,
ale nie dłużej niż 5 minut. Zdejmij z patelni i odstaw. Wlej
na patelnię resztę oleju i dodaj imbir oraz wołowinę.
Smaż, przewracając przez około 30-40 minut. Włóż z
powrotem brokuły i dokładnie wymieszaj. Podsmaż ok.
15-20 min. aż łodyżki brokułów zmiękną. Podawać z
ryżem. Kiedy potrzeba więcej sosu, podwaja się ilości
sosu sojowego, mąki kukurydzianej, wytrawnego sherry i
cukru. Nie solić, bowiem sos jest dość słony i można
przesolić.
·
stek z krzyżowej,
lekko zamrożony
·
ciemny sos
sojowy
·
mąka
kukurydziana
·
1 łyżka
wytrawnego
sherry
·
1 łyżeczka cukru
·
225 g świeżych
brokułów (na 2-3
osoby)
·
2,5 cm imbiru ,
obranego i
poszatkowanego
lub imbir w
proszku
·
olej, sól, pieprz
5857894.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin