Drób.pdf

(2920 KB) Pobierz
Microsoft Word - Dania z drobiu.doc
SOS BRUNATNY do potraw chiskich
3 szklanki wywaru l
1 szklanka sosu sojowego
1 szklanka biaego wytrawnego wina lub 1/2 szklanki czystej wódki i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1-2 anyu gwiazdkowatego, 3 yeczki anyu lub 3 yeczki nasion kopru woskiego
4-6 go#dzików
3 cm kawaek %wieego korzenia imbiru lub 3 yeczki imbiru w proszku
Skadniki wymiesza’ w rondlu doprowadzi’ do zagotowania, wystudzi’, przechowywa’ w
lodówce. Uywa’ do przyrz*dzania potraw chiskich. Po kadym uyciu zla’ sos do soika,
wystudzi’, wstawi’ do lodówki. Przed zastosowaniem w nast,pnej potrawie zebra’ tuszcz.
Doda’ równe porcje wywaru, sosu sojowego i alkoholu, aby otrzyma’ 5 szklanek pynu.
Doprawi’ cukrem i przyprawami korzennymi, zagotowa’. Walory smakowe powinny by’
podobne do pierwszego sosu. Stosowa’ do potraw z jaj, w*tróbek z drobiu, flaczków, boczku,
eberek wieprzowych, kaczki i woowiny (patrz przepisy). Proporcje: na okoo 5 szklanek
SKRZYDEKA KURZE W BRUNATNYM SOSIE – kuchnia chiska
1 kg skrzydeek z kurczaka
2 1/2 szklanki sosu brunatnego
10 maych pieczarek
Skrzydeka podzieli’ na 2 cz,%ci.
Oczyszczone pieczarki pokraja’ na grube
plasterki. Sos doprowadzi’ do wrzenia,
doda’ skrzydeka i grzyby, zagotowa’ na
duym ogniu, przykry’, zmniejszy’ pomie,
dusi’ 1/2 godz. utrzymuj*c may ogie.
Miesza’ kilkakrotnie. Proporcje: dla 2-4
osób. Podawa’ na gor*co z sosem i ryem
jako danie gówne lub jako przek*sk, na zimno bez sosu (dusi’ bez pieczarek)
26716434.004.png
KACZKA W SOSIE BRUNATNYM – kuchnia chiska
moda kaczka (okoo 2 1/2 kg)
5 szklanek brunatnego sosu
10 paskich yek grubej soli
Kaczk, rozmrozi’ w lodówce. Usun*’
tuszcz. Odci*’ skrzydeka i szyjk,.
Wypuka’, osuszy’ czyst* %ciereczk*.
Natrze’ sol* (10 yek) z wierzchu i od
wewn*trz, pozostawi’ na noc w lodówce.
Dokadnie wypuka’. Duy garnek
napeniony 5-6 litrami wody doprowadzi’ do
wrzenia, woy’ ptaka, gotowa’ a poka*
si, szumowiny. Wyj*’, starannie spuka’ kaczk, zimn* wod*. 5 szklanek sosu wla’ do maej
brytfanny, zagotowa’, woy’ kaczk,, doprowadzi’ do wrzenia na duym ogniu, przykry’,
zmniejszy’ pomie, dusi’ na maym ogniu 1 1/2 - 1 ¾ godz. Obracaj*c 2 - 3 razy. Wyj*’,
przestudzi’, pokraja’ w mae kawaki, podgrza’ w sosie. Podawa’ na gor*co z sosem i ryem
jako danie gówne lub na zimno z kilkoma ykami sosu na przek*sk,. Proporcje: dla 4-5
osób
SMAONE UDKA – kuchnia chiska
1 kg udek kurczaka
1 %rednia cebula
6 szklanek oleju
2 yki oleju
2 lekko roztrzepane biaka
m*ka ziemniaczana
1 roztarty z*bek czosnku
1 yka oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
2 yki sosu sojowego
1 yka czystej wódki, winiaku lub brandy
1 yeczka bardzo drobno posiekanego %wieego
korzenia imbiru lub 1/2 yeczki imbiru w proszku
2 yeczki cukru
Sos przyprawowy:
1/2 szklanki wywaru l
2 yki keczupu
26716434.005.png 26716434.006.png
2 yeczki przyprawy chilli lub sosu sojowego
sok i skórka starta z 1/2 cytryny
1/2 yeczki m*ki ziemniaczanej
sól do smaku
2 yki cukru
Usun*’ kostki z mi,sa wypuka’, osuszy’. Widelcem naku’ w kilku miejscach z jednej i
drugiej strony, podzieli’ udka na dwa kawaki. Mi,so wymiesza’ ze skadnikami marynaty,
wstawi’ do lodówki na kilka godzin, obracaj*c dwukrotnie. Os*czy’, marynat, i odstawi,.
Skadniki sosu przyprawowego wymiesza’, doda’ marynat,, zamiesza’, odstawi’ Obran*
cebul, przeci*’ wzdu na pó, pokraja’ w poprzek w 1/2 cm plasterki, rozdzieli’ na
pojedyncze listki. 6 szklanek oleju wla’ do garnka, rozgrza’ na duym ogniu okoo 5 min.
Tymczasem mi,so zanurzy’ w biakach, obtoczy’ w m*ce, uoy’ jedn* warstw* na talerzu.
Sprawdzi’ temperatur, oleju. Ka%’ po kawaku kurczaka w gor*cy olej, smay’ na jasnozoty
kolor, yk* cedzakow* wybra’ usmaone kawaki, przeoy’ na cedzak do os*czenia,
wy*czy’ gaz. Metalowym sitkiem zebra’ zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej
rozgrza’ na duym ogniu, sprawdzi’ temperatur, woy’ przesmaone udka, smay’ na
ciemnozoty kolor, przeoy’ na cedzak, trzyma’ w cieple. Cebul, wsypa’ na gor*cy olej,
lekko mieszaj*c smay’, a b,dzie szklista. Olej z cebul* przela’ do metalowego sitka
opartego na garnku. Rondel podgrza’ na duym ogniu, wla’ 2 yki oleju, woy’ czosnek,
mieszaj*c smay’ 10 sek. Zamiesza’ sos przyprawowy, wla’ do czosnku, gotowa’ a
zg,stnieje nie przerywaj*c mieszania. Zmniejszy’ pomie, wla’ yk, oleju sezamowego,
zamiesza’ wy*czy’ gaz. Udka uoy’ w jedn* warstw, na g,bokim pómisku, przybra’
smaon* cebul*, pola’ sosem. Podawa’ natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie
gówne, z ryem, z dodatkiem warzyw.
KACZKA NA CZERWONO – kuchnia chiska
2-2 1/2 kg kaczki
3 cebule dymki pokrajane w kawaki
4 plasterki %wieego imbiru lub 2 yeczki
imbiru w proszku
1 maa posiekana cebula
Sos:
1/2 yeczki soli
6 yek sosu sojowego
2 yki miodu
1/4 szklanki czystej wódki lub wytrawnego
biaego wina
Osuszy’ kaczk,, woy’ piersi* do dou do duego, paskiego garnka lub brytfanny, zala’
wod*, doprowadzi’ do wrzenia, gotowa’ 10 min, odla’ okoo 1/4 pynu. Doda’ cebul,
dymk,, imbir, sól, sos sojowy i miód przykry’ i gotowa’ na maym ogniu 1 godz. obracaj*c
ptaka dwa razy. Wla’ wódk,, gotowa’ dalsze 45 min. Ugotowan* kaczk, przeoy’ na desk,,
26716434.007.png
podzieli’ na porcje, uoy’ na gor*cym pómisku, trzyma’ w cieple. Sos z brytfanny
przecedzi’ do rondla, postawi’ n duym gazie, gotowa’ do wyparowania ¾ pynu. Kaczk,
zala’ sosem. Proporcje: dla 6 osób - jako danie gówne, z ryem i zup*
KURA w sodko-kwanym sosie BONG TJKA KEE - Indonezja
1 pier% kury pokrajana na centymetrowe plasterki
1 mae jajo roztrzepane
1 i 1/2 yki m*ki ziemniaczane)
1 szklanka oleju jadalnego
1 maa cebula pokrajana w talarki
1 %redni pomidor pokrajany w plasterki
1 maa marchewka pokrajana w kr*ki
1 yka cukru
sól i pieprz do smaku
1 yeczka octu
6 1/2 szklanki wody
1/2 maego kalafiora pokrajanego w plasterki
1/2 szklanki obgotowanego zielonego groszku
1. Plasterki kury zanurzy’ w jaju, obtoczy’ w m*ce, smay’ na rozgrzanym oleju na zoty
kolor, przeoy’ na talerz.
2. Odla’ nadmiar oleju.
3. Cebul, zrumieni’ na gor*cym oleju, doda’ pomidory, marchewk,, cukier, pieprz, ocet z
wod*, zagotowa’, zmniejszy’ pomie i dusi’ przez 10 min.
4. Woy’ usmaon* kur,, kalafior, groszek i dusi’ przez 2 min. (sos powinien by’ sodko-
kwa%ny a kalafior chrupi*cy)
5. Podawa’ z ryem ugotowanym na sypko i zielon* saat* ze %mietan*.
Proporcje dla 2-3 osób
KURCZAK NA OSTRO - kuchnia chiska
1 kg udek kurczaka
2 yki wody 2
2 szklanki oleju
¾ szklanki orzeszków ziemnych lub kukurydzy z puszki
4 suszone str*czki papryki chilli lub 1-1 1/2 yeczki przyprawy chilli
2 roztarte z*bki czosnku
2 plasterki %wieego korzenia imbiru lub 1 yeczka imbiru w proszku
1 yka czystej wódki
26716434.001.png
4 mae cebule pokrajane w grube
piórka
2 yeczki oleju sezamowego
(dowolnie)
Przyprawy:
1 biako
1 yka sosu sojowego
1 yka m*ki ziemniaczanej
1/2 yeczki soli
1 roztarty z*bek czosnku (dowolnie)
Sos przyprawowy:
1 yka winnego lub owocowego octu
(5%)
1 yka cukru
1/4 yeczki m*ki ziemniaczanej
1 yka sosu sojowego
Orzeszki wrzuci’ na wrz*c* wod,, gotowa’ 30 sek, starannie os*czy’. Usun*’ z udek skór, i
ko%ci. Mi,so pokraja’ w kostk, o wymiarach 1 1/2 x 2 cm. Mi,so wymiesza’ z 2 ykami
wody, odstawi, na 30 min. Przyprawy po*czy’, doda’ do mi,sa, wymiesza’ r,k*, odstawi’
na 2 godz., mona wstawi’ do lodówki na noc. Skadniki sosu przyprawowego zamiesza’,
odstawi’. Olej wla’ do rondla, rozgrza’ na duym ogniu, wsypa’ orzeszki lub os*czon*,
osuszon* kukurydz,, smay’ orzeszki przez 30 sek, kukurydz, 15 sek, wybra’ metalowym
sitkiem, dokadnie os*czy’. Olej mocno rozgrza’, wy*czy’ gaz, doda’ kawaki kurczaka,
mieszaj*c trzyma’ w oleju 30 sek, przela’ olej z kurczakiem do cedzaka opartego na garnku,
os*czy’. Dwie yki oleju wla’ na gor*c* patelni,, rozgrza’ na duym ogniu, doda’
przeamane papryczki chilli, zamiesza¦, doda’ czosnek i imbir oraz cebul,, zamiesza’, woy’
kurczaka, wla’ wódk,, mieszaj*c smay’ 20 sek. Kawaki mi,sa przesun*’ na bok patelni,
wla’ zamieszany sos przyprawowy na %rodek, mieszaj*c doprowadzi’ do zg,stnienia.
Dokadnie wymiesza’ z kurczakiem, pokropi’ olejem sezamowym, posypa’ orzeszkami lub
kukurydz*. Podawa’ natychmiast. Proporcje: dla 4-6 osób - jako danie gówne z ryem, z
potraw* z warzyw i zup*
KURCZAK NA OSTRO II – kuchnia chiska
1 may kurczak (okoo 1 kg)
25 dag marchwi
1 - 3 yeczek przyprawy chilli
2 1/2 yeczki sosu sojowego
1/2 yeczki soli
2 yki wytrawnego biaego wina lub czystej
wódki
1/4 yeczki glutasoli, "Vegety" lub
"Jarzynki"
26716434.002.png 26716434.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin