Pączki klasyczne ze skórką pomarańczową.pdf

(105 KB) Pobierz
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
Drukuj przepis | Przepisy kulinarne Tesco
http://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/-paczki-klasyczne-ze-skorka-...
Pączki klasyczne ze skórką pomarańczową
stopień trudności:
czas przygotowania: 02:20
ilość porcji: 10
autor: Tesco
Składniki:
Zaczyn:
60 g droŜdŜy
1 łyŜeczka cukru
1/3 szkl. mleka
2 łyŜki mąki
Ciasto:
Sposób przyrządzania:
5 Ŝółtek
1 jajo
1/3 szkl. cukru
1 op. cukru waniliowego
3 szkl. mąki tortowej
2/3 szkl. mleka
80 g masła
1 łyŜka spirytusu lub octu
aromat pomarańczowy
2 łyŜki otartej skórki z pomarańczy
60 g skórki pomarańczowej do
posypania pączków
przyprawy: sól
Przygotuj zaczyn: droŜdŜe rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z mlekiem i mąką, po czym odstaw do
wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotuj masę: do rondelka wbij Ŝółtka i 1 jajko, a takŜe cukier i cukier waniliowy oraz
szczyptę soli. Ciągle ubijając trzepaczką, podgrzewaj lekko na wolnym ogniu aŜ masa stanie się
gęsta i nieco urośnie. Po tym czasie odstaw rondel z palnika i troszkę ochłodź masę, ciągle
mieszając.
Do duŜej miski przesiej mąkę i wlej letnie mleko – moŜesz je wcześniej wyjąć z lodówki lub
lekko podgrzać. Następnie dodaj ubite Ŝółtka z cukrem i zaczyn. Wszystko wymieszaj drewnianą
łyŜką, po czym wyrób ciasto rękami. Dodaj stopiony letni tłuszcz, otartą skórkę z pomarańczy,
olejek pomarańczowy, spirytus lub ocet i dokładnie wyrób. Ciasto posyp mąką i odstaw w misce
w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Dodatkowo:
Z wyrośniętego ciasta odrywaj po równym kawałeczku i formuj na stolnicy wałeczki o średnicy
5 cm, które następnie krój na plastry grubości ok. 2 cm – spłaszcz nieco plastry. Na środek
spłaszczonego placuszka nałóŜ łyŜeczkę dŜemu pomarańczowego i zlep brzegi, formując kulki.
MoŜesz takŜe rozwałkować wyrośnięte ciasto na grubość ok. 2 cm i wykrawać z niego szklanką
krąŜki. Na środku kaŜdego krąŜka nałóŜ nadzienie i zlepiaj boki.
Pączki układaj na serwetce zlepieniem do dołu. Przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym
miejscu jeszcze do niewyrośnięcia na 30 min.
1/2 słoika gęstego dŜemu
pomarańczowego na nadzienie
1 kg smalcu do smaŜenia
cukier puder do posypania lub biały
lukier
W rondlu rozgrzej tłuszcz – jeśli wrzucony kawałek ciasta zacznie od razu skwierczeć i nie
przyklei się do dna, temperatura tłuszczu jest odpowiednia. W rondlu smaŜ po kilka pączków
spodem do góry. Pączki powinny swobodnie pływać, nie dotykać się. Zakryj rondelek pokrywką
i smaŜ na wolnym ogniu aŜ spód pączków się zarumieni. Odwróć pączki na drugą stronę i
dosmaŜ juŜ w rondlu nie przykrytym.
Pączki wyjmij łyŜką cedzakową na ręcznik papierowy, aby nadmiar tłuszczu z nich ociekł.
Polukruj lub posyp cukrem pudrem.
Przygotuj lukier: cukier przesiej przez drobne sito, dodaj do niego sok z pomarańczy (ok. 3
łyŜki), skórkę otartą z pomarańczy i dolewaj po trochu wrzątek, tak aby uzyskać gładka masę.
Gotowym lukrem polej pączki.
1 z 1
2011-02-28 08:58
450651945.003.png 450651945.004.png 450651945.005.png 450651945.006.png 450651945.001.png 450651945.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin