Serniczek na zimno
Składniki:
- 1 paczka okrągłych biszkoptów- 4 kubki serka homogenizowanego waniliowego Danio,-pół Kasi,- pół szklanki mleka 2%,- 4 łyżeczki żelatyny,-3 jajka,- niecała szklanka cukru pudru,-jedno opakowanie cukru waniliowego,jedna galaretka- dowolny smak, ja dałam truskawkową,- owoce do dekoracji.
Wykonanie:
Najpierw radzę zagotować mleko i jak lekko wystygnie rozpuścić w nim żelatynę i odstawić aż do wystygnięcia. Trzy żółtka zmiksować z całym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, aż do białości. Następnie dodajemy powoli roztopione ale nie gorące masło i wlewamy ostudzone mleko (z żelatyną), na sam koniec dodajemy serki waniliowe oraz ubitą na sztywno z 3 białek pianę (aby lepiej się ubijała można dodać szczyptę soli i jedną łyżkę cukru).Na dnie posmarowanej KASIĄ tortownicy układamy biszkopty i następnie wlewamy ubitą masę serkową. Czekamy aż masa lekko zastygnie, po czym układamy na niej dowolne owoce ( ja wykorzystałam pyszne leśne maliny, borówki, winogrona oraz nektarynkę), całość natomiast zalewamy galaretką sporządzoną wg. przepisu na opakowaniu. Smacznego :)
evunia_s