Jogurtowiec na zimno
Składniki:
2 jaja3 łyżki mąki1 łyżka kakao1 łyżka mąki ziemniaczanej50g Kasi4 łyżki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia500g jogurtu greckiego2 łyżki żelatyny500g brzoskwiń4 łyżki cukru50ml mleka
Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem, dodać masło, wymieszane w proszkiem i kakao mąki, utrzeć jednolite ciasto, wyłożyć do tortownicy 22cm, upiec w temp 190st. ok. 15 minut. Wystudzić.Mleko zagotować, dodać żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Jogurt ubić z cukrem.Brzoskwinie obrać ze skórek (odłożyć 2). Żelatynę i brzoskwinie dodać do jogurtu, chwilę miksować na najwyższych obrotach. Odłożone brzoskwinie pokroić na kawałki, wymieszać z jogurtem. Do okrągłej salaterki wlać masę jogurtową, na wierzchu rozłożyć połamany na kawałki biszkopt. Wstawić do lodówki na ok. 4 godziny. Przed podaniem salaterkę zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie, by jogurtowiec ładnie „wyskoczył” na talerz.
evunia_s