Dezynfekcja i sterylizacja.doc

(53 KB) Pobierz
Dezynfekcja i sterylizacja

Dezynfekcja i sterylizacja

Sterylizacja – zabicie lub zniszczenie w wyjaławianych materiałach, sprzętach lub roztworach wszystkich drobnoustrojów (bakterii, grzybów i wirusów) wraz z ich formami przetrwalnikowymi i zarodnikami

Dezynfekcja to proces, w wyniku którego zostają zniszczone lub usunięte wegetatywne formy drobnoustrojów

Czynniki wyjaławiające

Ú     Czynniki fizyczne

Ú     Czynniki chemiczne

Warunki przeprowadzenia sterylizacji materiału

Ú     oczyszczony ze śluzu, krwi, kurzu, rdzy

Ú     zdezynfekowany (środkami które nie ścinają białka)

Ú     wymyty mechanicznie (ultradźwiękami)

Ú     suchy

Czynniki fizyczne

Ú     Gorąca, nasycona para wodna pod ciśnieniem (sterylizatory)

Ú     Suche gorące powietrze (szkło, metal)

Ú     Filtracja (płyny, powietrze)

Ú     Promieniowanie jonizujące (elementy wrażliwe na temperaturę)

Ú     Spalanie (odpady)

Gorąca, nasycona para wodna pod ciśnieniem (sterylizatory)

Ú     Wypełnianie komory ładunkiem

Ú     Podgrzewanie komory sterylizacyjnej

Ú     Usunięcie powietrza

Ú     Efektywny czas wyjaławiania

        1340C – 8 min 303 kPa

        1210C – 15 min. 202 kPa

Ú     Ochładzanie i suszenie ładunku

Suche gorące powietrze (szkło, metal)

Ø      1400C – 3 godz.

Ø      1600C – 2 godz.

Ø      1800C – 1 godz.

Ø      2000C – 20 min.

Kontrola sterylizacji (bieżąca i okresowa)

Wskaźniki chemiczne sterylizacji

Ø      Rurki szklane - zmiana barwy

Ø      Wskaźniki bibułowe – pojawia się wzór

Ø      Wskaźniki barwne wydrukowane na folii

Czynniki chemiczne do sterylizacji tworzyw sztucznych

Ø      Tlenek etylenu

Ø      Aldehyd glutarowy (endoskopy)

Ø      Aldehyd mrówkowy

Ø      Woda utleniona

Ø      Glukonian chlorohesydyny

Ø      Kwas nadoctowy

Ø      b-propionolakton

Dezynfekcja to proces, w wyniku którego zostają zniszczone lub usunięte wegetatywne formy drobnoustrojów

Celem dezynfekcji jest przecięcie dróg, którymi w środowisku rozprzestrzeniają się drobnoustroje pochodzące od chorego

Ø      Dezynfekcja o wysokiej skuteczności (środkami chemicznymi) – pozostają nieliczne przetrwalniki bakterii

Ø      Zwykła – zniszczone są formy wegetatywne bakterii, prątków, grzybów, niektóre wirusy

Właściwości dobrego środka dezynfekcyjnego

  1. Działa bakteriobójczo (a nie bakteriostatycznie)
  2. Nie powoduje powstawania form opornych
  3. Obojętny lub mało toksyczny
  4. Skuteczny w niskich stężeniach
  5. Działa niezależnie od pH środowiska
  6. Łatwo przenika w głąb struktur porowatych
  7. Nie ulega inaktywacji
  8. Dobrze rozpuszczalny w wodzie
  9. Trwały

Dezynfekcja przez gotowanie (1000C)

Ú     Nie niszczy wirusów WZW

Ú     Nie niszczy przetrwalników laseczek tężca, zgorzeli gazowej)

Ú     Działa uspokajająco na personel

Chemiczne środki dezynfekcyjne

1. Związki chloru

Ø      Chloramina – dobrze rozpuszczalna w wodzie, nietrwała, pH 6,0 – 6,2, przetrwalniki bakterii są mało wrażliwe na chloraminę)

Ø      Nieorganiczne związki chloru

ü      wapno chlorowane (dezynfekcja wydalin, urządzeń sanitarnych)

ü      Podchloryn sodu – przy zagrożeniu chorobami zakaźnymi dezynfekcja pomieszczeń

Chemiczne środki dezynfekcyjne

2. Środki utleniające

         nadtlenek wodoru –bakterie wytwarzające katalazę są oporne na H2O2,

         nadmanganian potasu – dezynfekcja błon śluzowych, skóry

3. Pochodne fenolu – mycie pomieszczeń

         Septyl, Lizol – szkodliwy dla zdrowia!, Desson, Stericol

4. Pochodne dwufenolu

Ø      Chloroheksydyna (Abacin, Disteryl, Manusan, Hibiclens, Hibistat, Hibidil, Sebidin)

ü      Antyseptyka skóry i ran,

ü      Tabletki do ssania

Ø      Irgasan – mydła antyseptyczne, emulsje myjące

Ø      Heksachlorofen – septofen, mydło Oro - wycofany – działanie neurotoksyczne na płody

5. Jod i jodofory – Incodyna, Jodoseptan, Betadyna,  - dezynfekcja powierzchni użytkowych i narzędzi, antyseptyka chirurgiczna skóry

6. Aldehydy

Ø      glutaraldehyd Aldesan, Cidex, Alhydex - do sprzętu medycznego, endoskopów, cewników, urządzeń optycznych, rurek intubacyjnych

Ø      Formaldehyd – płynny: dezynfekcja narzędzi; gazowy

7. Alkohole

Ø      Etanol

Ø      Propanol

Ø      Izopropanol

8. Czwartorzędowe związki amoniowe - Sterinol, Laurosept, Zephirol, Bradosol, Marinol, Disteryl - dezynfekcyjno-myjące

9. Sole metali ciężkich – rtęć: Mertiolat, Merkurochrom, Merfen; białczan srebra, azotan srebra (zabieg Crede’go

10. Barwniki: gencjana, zieleń brylantowa, zieleń malachitowa,pochodne akrydyny (Rivanol)

11. Kwasy

Ø      kwas nadoctowy (Persteril),

Ø      kwas borny

12. Zasady

Ø      mleko wapienne

Ø      mydła

Sposoby dezynfekcji chemicznej

Ø      Ręce – zanurzenie w preparatach alkoholowych, chloraminie, septylu itp.

Ø      Narzędzia chirurgiczne – moczenie w Aldesanie 10 min.

Ø      Naczynia stołowe – moczenie  2 godziny w 2% chloraminie

Ø      Przybory do golenia – Aldesan 10 min.

Ø      Ściany, podłogi – 2% chloramina

Ø      Wanny, umywalki – 2% chloramina

Czynniki fizyczne stosowane do dezynfekcji

Ú     Promieniowanie ultrafioletowe – lampy bakteriobójcze – 8 – 12 godzin

Ú     Uwaga na oczy !!!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin