Pizza Jamiego Oliver.doc

(22 KB) Pobierz
Pizza Jamie Oliver

Pizza Jamie Oliver              

Przepis z programu Nagi Szef Boże Narodzenie w Nowym Yorku                           

 

Ciasto

·         1 kg mąki chlebowej

·         0,5l letniej wody

·         21 g suchych drożdży

·         kilka szczypt soli

·         1 łyżeczka cukru

·         oliwa

 

Sos

·         pomidory

·         sól i pieprz

·         kilka ząbków czosnku

·         oliwa

·         oregano

 

Dodatki - według uznania, np. mozzarella i liście bazylii

 

Przygotowanie

Przygotować sos: z pomidorów dookoła odciąć plastry, pozbywając się wodnistego środka. Usunąć pestki i posiekać miąższ. Garść pomidorów wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Odcisnąć nadmiar płynu. Dosypać solidną szczyptę soli i pieprzu. Wrzucić kilka posiekanych ząbków czosnku. Skropić oliwą, dodać nieco oregano, wymieszać.

Wyrobić ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 10 porcji. Przygotować 10 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco oliwy i rozsmarować. Kawałki ciasta obficie posypać mąką. Rozwałkować na grubość dwóch podstawek pod piwo. Układać placki na posmarowanej folii i złożyć jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić na miesiąc.

Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar mąki. Wyłożyć sos pomidorowy, rozprowadzić dłonią. Nałożyć nieco mozzarelli i porwanych liści bazylii.

Wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut.

 

© Jamie Oliver

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin