Pizza Jamie Oliver
Przepis z programu Nagi Szef Boże Narodzenie w Nowym Yorku
· 1 kg mąki chlebowej
· 0,5l letniej wody
· 21 g suchych drożdży
· kilka szczypt soli
· 1 łyżeczka cukru
· oliwa
· pomidory
· sól i pieprz
· kilka ząbków czosnku
· oregano
Dodatki - według uznania, np. mozzarella i liście bazylii
Przygotowanie
Przygotować sos: z pomidorów dookoła odciąć plastry, pozbywając się wodnistego środka. Usunąć pestki i posiekać miąższ. Garść pomidorów wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny. Odcisnąć nadmiar płynu. Dosypać solidną szczyptę soli i pieprzu. Wrzucić kilka posiekanych ząbków czosnku. Skropić oliwą, dodać nieco oregano, wymieszać.
Wyrobić ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i pośrodku zrobić wgłębienie. Wlać do niego letnią wodę, wsypać drożdże, kilka szczypt soli i cukier. Mieszać powoli widelcem, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Gdy masa zacznie przypominać ciasto, dokończyć wyrabianie rękami. Jeśli ciasto jest za suche, dolać wody. Jeśli zbyt wilgotne - dosypać mąki. Wyrabiać kilka minut. Z ciasta uformować wałek i podzielić na 10 porcji. Przygotować 10 kwadratowych kawałków folii aluminiowej. Na każdy kwadrat folii wylać nieco oliwy i rozsmarować. Kawałki ciasta obficie posypać mąką. Rozwałkować na grubość dwóch podstawek pod piwo. Układać placki na posmarowanej folii i złożyć jeden na drugim. Tak przygotowane ciasto można przechowywać w lodówce lub zamrozić na miesiąc.
Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar mąki. Wyłożyć sos pomidorowy, rozprowadzić dłonią. Nałożyć nieco mozzarelli i porwanych liści bazylii.
Wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut.
© Jamie Oliver
wiedza_z_chomikuj